Uyuz Olan Vatandaslar Çareyi Kükürt Sabununda Aradi

Uyuz Olan Vatandaslar Çareyi Kükürt Sabununda Aradi

Eskisehir’de son zamanlarda artan uyuz vakalari sebebiyle kükürtlü sabun ihtiyaci olan vatandaslar aktarlarin yolunu tuttu.

Son dönemlerde daha yaygin hale geldigi bilinen uyuz hastaligina iyi geldigi düsünülen kükürt sabununa talepler artti. Aktar dükkânlarina uyuz rahatsizligiyla giden kisi sayisinda artis meydana gelirken, uyuz olan vatandaslar kükürt sabunuyla kasintisini azaltmaya çalisti. Kükürt sabunu satisinin son zamanlarda artmaya basladigini söyleyen Eskisehirli aktar, uyuz hastaliginin çok zor geçtigine ve ince tedbirler alinmasi gerektigine dikkat çekti. Uyuz hastaligina yakalanan vatandaslarin kükürt sabununun yani sira sahtere otu ve çay agaci kremi de kullanabilecegi kaydedildi.

“Son zamanlarda uyuz hastaliginda büyük bir artis gözlemliyoruz”

Eskisehir’de aktarlik yapan Koray Özkiliç, son zamanlarda uyuz hastaliginda artis gözlemlediklerini söyledi.

Buna bagli olarak kükürt sabunu satislarinin yükseldigini ifade eden Özkiliç, “Son zamanlarda uyuz hastaliginda büyük bir artis gözlemliyoruz, uyuz hastaliklari çok artti. Çözümü maalesef çok zor, doktorlar da buna kat’i bir çözüm bulamiyorlar. Tüm ev esyalari yikansa dahi daha önce uyuzken giymis oldugun bir kazagi unuttuysan ve onu tekrar giyersen hastalik kaldigi yerden devam ediyor. Biz de kükürtlü sabunlarla ve kremlerle vatandaslara yardimci olmaya çalisiyoruz. Tabii ki yüzde yüz olarak bu isi çözmüyor ancak bir nebze olsun kasintiyi azaltiyor. Tabii buna bagli olarak kükürtlü sabun satislari da artti. Bunlara ek olarak sahtere pitircik otu ve çay agaci kremi de veriyoruz. Kükürtlü sabun kasinma istegini azaltir, derinin içerisindeki uyuz mikrobunu baskilar” dedi.



Uyuz hastaligi nedir?

Uyuz hastaligi, mikroskopik sekiz bacakli akarlarin sebep oldugu bir enfestasyondur. Bu hastalikta uyuz böceklerinin disileri derinin dis tabakalarina yumurtalarini birakir. Akarlarin deriye yumurtalarini birakmasi, deride bir alerjik tepkimeye, agir kasintiya ve döküntüye neden olur.

Uyuz hastaligi nasil bulasir?

Uyuz hastaligi tipik olarak, akarlarin bir kisiden digerine geçmeleri için yeterince uzun süren ciltten cilde temas yoluyla yayilir. Yatak takimlari veya havlular gibi paylasilan kisisel esyalar üzerinden de yayilabilir. Ailenin bireyleri ve cinsel partnerler arasinda da kolayca yayilabilir. Normal bir el sikismasi ya da sarilma, uyuz akarinin bulasmasi için uygun bir yöntem degildir. Uyuz akari çok yavas sürünen bir varliktir, ziplayamaz, uçamaz. Uyuz hastaligi daha çok temizlik sartlarinin ideal olmadigi ve insanlarin uzun süre boyunca birbirine yakin oldugu yerlerde görülebilir. Herkes uyuz hastaligina yakalanabilir ama, cinsel olarak aktif, birden çok partneri olan yetiskinler, hapishane mahkumlari, kurumsal bakima muhtaç insanlar, kalabalik sartlarda yasayan insanlar ile çocuklarin ya da yaslilarin bakim tesislerindeki insanlar uyuz hastaligina yakalanma riski en yüksek gruplar arasindadir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile