Uzanlar'dan devlete geçen arazilerde baz istasyonlarının kirası ödenmiyor

Adana'nın Kurttepe Mahallesi'nde vatandaşların tepkisi, Uzanlar'dan devlete geçen arazilerde baz istasyonu kiralarının yıllardır ödenmediğini ortaya ç

Adana'nın Kurttepe Mahallesi'nde vatandaşların tepkisi, Uzanlar'dan devlete geçen arazilerde baz istasyonu kiralarının yıllardır ödenmediğini ortaya çıkardı.

Adana'da Uzanlar'a ait Çukurova Elektrik A.Ş.'ye(ÇEAŞ) devlet tarafından 2003 yılında el konuldu. Daha sonra ÇEAŞ'ın taşınmazlarını kullanma yetkisi Yargıtay'ın kararıyla Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş., Elektrik Üretim A.Ş. ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'ye verildi. Devlete Uzanlar'dan geçen ve 2003 yılından beri Toroslar EDAŞ,TEİAŞ ve EÜAŞ tarafından lojman olarak kullanılan Orhan Ekici sitesindeki baz istasyonu, hem lojman sakinleri hem de mahalleli tarafından kaldırılmak istendi. Baz istasyonuna gösterilen tepki yılların ihmalini de gün yüzüne çıkardı.

Devlete ödenmesi gereken baz istasyonu kiralarının yıllardır ödenmediği ortaya çıktı. Yıllık kiraları 5 ila 20 bin dolar arası değişen Adana, Hatay, Gaziantep gibi Uzanlar'dan devlete geçen arazilerdeki baz istasyonlarının kira sözleşmesinin bazılarının yıllardır yapılmadığı, bazılarında da yapıldığı halde ücretlerinin ödenmediğini ortaya çıktı.

İhmali ortaya çıkaran olay, Kurttepe Mahallesi'ndeki vatandaşların ve TEDAŞ lojmanlarında kalanların baz istasyonu tepkisinden sonra kendisini belli etti. TEDAŞ lojman yöneticileri baz istasyonunun kaldırılması için arıza durumunda binaya gelen GSM firması personeline sözleşmeyi iptal etmek istediklerini söyledi. GSM firması görevlisi yapılan bir sözleşme olduğunu sözleşme gereği kaldıramayacaklarını anlattı. Bunun üzerine konuyu araştıran lojman yöneticileri, kendilerine ibraz edilen sözleşmeyi inceleyince gerçek ortaya çıktı. Sözleşme Uzanlar'ın, GSM hattı Telsim ile yine kendi şirketleri ÇEAŞ arasında yapılmıştı. 2003 yılında bina mülkiyeti devlete geçtiği halde sözleşme ile ilgili yeni mülk sahibi ile bir protokol yapılmadığı görüldü.

Bu arada, lojman arşivlerindeki sözleşmenin tarihsiz olması ve sadece 150 TL bedelli olduğu hatta bu rakamın da GSM şirketinden binanın mülk sahibi olan kurumlara ödemediği dikkat çekti.

Lojman yöneticileri ise yıllardır 150 TL'lik kiranın bile ödenmediğinden şikayetçi oldu. Yetkililer, baz istasyonlarının devletin arazisinde hiç kira vermeden faaliyette bulunduğunu vurgulayarak, kiraların toplu halde yatırılması için konuyu yargıya taşıyacakları kaydetti.

Öte yandan söz konusu semtte bir baz istasyonuna yıllık 6 bin dolar kira ödendiği öğrenildi. Bölgelere göre baz istasyonlarının kira fiyatı değişiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile