Uzayda 637 Saat

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Astronotu Michael J. Foreman, uzay görevinde kendisini en etkileyen şŸeyin uzaydan Dünya'ya bakmak olduğŸunu söyledi.

NASA'da Johnson ve Kennedy Uzay Merkezleri arasındaki irtibatta görev alan ve Glenn AraşŸtırma Merkezi'nde de çeşŸitli görevler üstlenen Astronot Foreman, 2008 yılında STS-123 ve 2009 yılında STS-129 uzay uçuşŸ programlarında uzaya gitti. Foreman toplamda 32 saat 19 dakikası aracının dışŸında uzay yürüyüşŸü olmak üzere, 637 saatten daha uzun süre uzay uçuşŸu yaptı. Dünya etrafında ilk görevde 250, ikinci görevde 171 olmak üzere, 421 tur attı.

"Uzay Kampı Türkiye" programı kapsamında, çocuklara astronot olma yolunda neler yaşŸadıklarını anlatmak ve uzay deneyimlerini paylaşŸmak için İzmir'e gelen Astronot Foreman, "uzay macerasını" AA'ya anlattı.

Foreman, astronot olmaya 8-9 yaşŸlarında karar verdiğŸini, bunda çocukluk kahramanı, Ay'a ilk ayak basan insan Neil Armstrong'un önemli rol oynadığŸını söyledi. Armstrong ve John Glenn gibi astronotların büyüdüğŸü ABD'nin Ohio eyaletinde doğŸduğŸunu belirten Foreman, henüz 10 yaşŸına gelmeden "Büyüyünce Armstrong gibi uzaya gideceğŸim" dediğŸini aktardı.

İlk uzay görevine 2008'de çıkan Foreman, o an hissettiklerine ilişŸkin, "Astronot olmaya 8-9 yaşŸlarında karar verdim, astronot olarak seçildiğŸimde 41 yaşŸındaydım. Gerçekten uzaya gitmek için 10 yıl daha beklemem gerekti, 50'li yaşŸlarda uzaya gittim. Bu yüzden ilk görevimde çok uzun süredir hayal ettiğŸim şŸeyi gerçekleşŸtirmekten dolayı çok heyecanlıydım" ifadelerini kullandı.

- "O anı tekrar yaşŸamak isterdim"

Astronot Foreman, uzaydan Dünya'ya bakıyor olmanın kendisi için en etkileyici şŸey olduğŸunu vurgulayarak, NASA'da astronot olmak için çok çaba harcadığŸını, ancak o görüntüyü gördükten sonra yaptıklarına değŸdiğŸini kaydetti.

İyi bir eğŸitimden geçtiklerini, bu nedenle uzayda beklemediğŸi bir durumla karşŸılaşŸmadığŸını belirten Foreman, "İlk uzay yürüyüşŸümü gerçekleşŸtirdiğŸimde korku değŸil ama tedirginlik vardı. Yer çekimsiz bir ortamda hareket etmek için bütün deneyimlerimiz dünya koşŸullarında yapılmışŸtı. İlk defa gerçek anlamda uzay aracından çıkıp uzay yürüyüşŸü gerçekleşŸtircektim. Onu da yaptıktan sonra her şŸey yolunda gitti, tedirginlik ortadan kalktı" diye konuşŸtu.

Uzay tecrübesinin her anının çok kıymetli olduğŸunu ifade eden Foreman, "Tekrar yaşŸamak istediğŸiniz bir an var mı?" sorusuna "Kesinlikle uzay yürüyüşŸü. LJünkü uzay aracından dünyaya baktığŸınızda, dar bir pencereden görüyorsunuz. Araçtan çıktığŸınızda ise görüntü çok daha farklı. O anı tekrar yaşŸamak isterdim" yanıtını verdi.

- Evrende yalnız mıyız?

Foreman, evrende daha büyük bir gücün varlığŸına inandığŸını dile getirerek, dünya dışŸında yaşŸayan başŸka canlı olup olmadığŸına ilişŸkin şŸunları söyledi:

"Evrende bizden başŸka canlı olabileceğŸine inanıyorum ama henüz bulamadık. LJalışŸmalarımız devam ediyor. BaşŸka canlı mümkün değŸil demek istemiyorum ama ben kendi gözlerimle dünyaya ait olmayan canlılar görmedim."

Foreman, "Uzay Kampı Türkiye" programında çocuklarla uzay deneyimlerini paylaşŸırken, uzayda görev almak isteyenlere fen, matematik ve mühendislik alanlarında kariyer yapmalarını öğŸütleyeceğŸini ifade etti.

ABD donanmasında pilot olmak için yaptığŸı 7 başŸvurunun ardından NASA'ya astronotluk için yaptığŸı 7 başŸvurunun olumsuz sonuçlandığŸını belirterek, her ikisinde de 8. başŸvurusunda olumlu yanıt geldiğŸine dikkati çeken Foreman, "Hedeflerinizden birine ulaşŸmak için her gün bir şŸeyler yapın. Hiçbir hedefinizden veya hayalinizden vazgeçmeyin, sonunda yaşŸamda başŸarılı biri olacaksınız" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile