Uzay mekiği Discovery, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) tonlarca ağırlıkta ikmal malzemesi taşıyor. Mekiğin ISS'ye naklettikleri arasında İtalya yapımı modül "Leonardo", Kanada'nın geliştirdiği "Dextre" robotu ve denge aygıtı jiroskopu da bulunuyor.
Amerikan uzay mekikleri bu yıl Discovery ile birlikte ikinci uçuşunu yapıyor. Bundan sonra yapılması öngörülen 3 uçuşun ardından Atlantis, Endeavour ve Discovery'den oluşan mekik filosu emekliye sevk edilecek.
1981'den bu yana hizmet veren mekik filosunun ISS'ye son seferi eylül ayında Discovery ile yapılacak. İlkinin başarıyla fırlatıldığı 1981 yılından bu yana toplam 131 uzay mekiği seferi yapıldı. Yeni Amerikan mekik filosunun 2015 yılından itibaren görevine başlayacağı tahmin ediliyor. ABD bu tarihe kadar Rus Sojuz mekiklerini kullanacak.
130 MİLYAR DOLARLIK PROJE: ISS
2020 sonuna dek kullanılması düşünülen ISS'nin yapımına, başta Rusya ve ABD olmak üzere Kanada, Brezilya, Japonya, Avrupa Uzay Kurumu (ESA) katkı sağlıyor.
130 milyar dolara kadar maliyeti bulunan ISS bitirildiğinde, gece çıplak gözle Ay'dan sonra gökte görülebilecek en parlak nesne olacak.
YEDİ ARAŞTIRMA ÜNİTESİ ISS YOLUNDA
Discovery ISS'ye fizik, kimya, tıp, biyoloji ve ekoloji alanlarında bilimsel deneyler yapmakta kullanılacak 7 araştırma ünitesi taşıyor. İstasyona taşınan malzeme ve teçhizat arasında ilave yataklar da bulunuyor.
Deneylerde kullanılan muhtelif numuneleri saklamakta kullanılan bir soğutma cihazının yanı sıra ISS ekibinin günlük egzersiz alıştırmalarında yararlanılması düşünülen cihaz da Discovery'nin taşıdığı teçhizat arasında yer alıyor.
ISS'ye giden ekipten iki astronottan her birinin, toplam 6,5 saat sürecek 3 uzay yürüyüşü yapması planlanıyor. İlk uzay yürüyüşünde ISS'nin soğutulmasında kullanılan boş amonyak tankının dolusuyla değiştirilmesi öngörülüyor.
50'NCİ YAŞINI UZAYDA KUTLAYACAK
Discovery'nin bu seferi, birçok ilkin yaşanmasını sağlayacak: Japon uzay kurumundan (JAXA) kadın astronot Naoko Yamazaki ile ISS ekibinden Soiçi Noguçi, ISS-Discovery kenetlenmesinde bir araya gelecek. Diğer taraftan Discovery'nin taşıdığı 2'si ABD'li 1'i Japon 3 astronotla birlikte ISS'teki kadın sayısı da ilk kez 4'e çıkacak. ISS'ye Pazar günü kenetlenen Soyuz TMA-18 kapsülü ile birlikte ISS'teki 6 aylık görevine başlayan Michail Kornjenko isimli Rus kozmonot da 50'nci yaş gününü uzayda kutlayacak.
Uzayda kadın rekoru kırıldı
Rus uzay aracı Soyuz'un başarıyla kenetlenen Amerikan uzay mekiği Discovery, Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yol almaya başladı.