Uzlaşma Komisyonu Stk'ları Dinleditbmm

Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Türk Eğitim Derneği (TED), Umut Vakfı, TEMA`dan gelen temsilcileri dinledi.

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, CHP Konya Milletvekili Attila Kart, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk ve BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'dan oluşan alt komisyon, bugün ilk olarak Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Vakfın Abant Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bulaç ve Mütevelli Heyeti üyesi Hüseyin Gülerce'yi dinledi.

Alınan bilgiye göre, vakıf, vatandaşlık tanımı üzerinde durdu; aidiyet ve kimlik vurgusu yapmayan, farklılıkları zenginlik kabul eden, eşit yurttaşlık esasına dayalı bir vatandaşlık tanımı önerdi.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ortak paydasının, yeni anayasanın temel felsefesi olmasını isteyen vakıf, yeni anayasada anadilde eğitime yer verilip verilmemesi konusunu da gündeme getirdi. Resmi dilin Türkçe olmasını isteyen vakıf, Türkçenin yanında anadillerin öğretilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını önerdi.

''Belediyelere verilecek yetki ne olmalı, bölgesel özerklik mümkün mü?'' başlığı altındaki görüşlerini de dile getiren vakıf, devletin üniter yapısının korunması, ülkenin siyasi bütünlüğüne zarar vermeyecek şekilde yerellik ilkesine göre yapılanma olması gerektiğini ifade etti.

Vakıf temsilcileri, Diyanet İşleri Başkanlığına yönelik önerilerini de, ''Mevcut mezhep ve inanç gruplarını içine alacak şekilde Diyanet özerk hale getirilmeli. Kamu yararına vakıf statüsüyle özerklik sağlanabilir, taşrada da aynı şekilde örgütlenilebilinir'' şeklinde sıraladı.

Vakıf, ''öğrencilerin, uygulamalı din dersi alıp almayacağına velilerin karar vermesi, bu dersi almayanların Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi alması'' görüşünü dile getirdi.

TED Genel Müdürü Sevinç Atalay ve Yönetim Kurulu üyesi Şebnem Akipek Öcal da anayasanın ilk 3 maddesinin değiştirilmemesi, zorunlu eğitimin 9 yıla çıkarılması, vakıf üniversitelerinin kamu tüzel kişiliğine kavuşturulmasını talep etti.

-''Silah kullanma hakkı olmamalı''-Umut Vakfı Kuru Başkanı Nazire Dedeman Çağatay ve avukat Fikret İlkiz de anayasada silah kullanma hakkının olmaması gerektiğini belirtti.

''Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı'' başlıklı Anayasa'nın 17.maddesinin değiştirilmesini isteyen Umut Vakfı, bu maddenin silah kullanımını meşrulaştırdığını, silah yerine, devletin orantılı güç kullanabileceği ifadesinin yer alması gerektiğini ifade etti.

Devletin silah üretimine sınır, denetim getirilmesi, silah transferlerinin şeffaf ve kayıt altına alınması, silaha erişimin zorlaştırılması gerektiğini kaydeden Vakıf, 28 Eylül'ün Dünya Bireysel Silahsızlanma Günü olmasını talep etti.

TEMA Genel Müdürü Mehmet Serdar Sarıgül de yaşam ve ekosistemin korunmasını, anayasada ''Çevre, Barış ve Gelişim Hakları''nın yer almasını istedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile