Uzlastirma, Yüzde 83 Basari Oraniyla Uygulaniyor

Uzlastirma, Yüzde 83 Basari Oraniyla Uygulaniyor

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, ceza hukukunda alternatif çözüm yolu uzlastirmanin yüzde 83 basari oraniyla uygulandigini belirterek, “Bugüne kadar 1 milyon 581 bin 370 dosyada taraflar el sikisarak anlasti. Böylece uyusmazliklarda en az iki tarafin oldugunu düsünürsek, bu uygulamayla 3 milyon 200 bine yakin kisi mahkemeye gitmedi. Uzlastirmayla toplumsal barisa katki sunarken ayni zamanda yarginin is yükünü azaltip, zamandan ve dosya masraflarindan tasarruf sagladik” dedi.

Yarginin yükü hafifledi

Adalet Bakani Tunç, alternatif çözüm yollariyla yarginin is yükünün hafifletilmesi ve yeni çatismalar üretmeden dosyalarin çözüme kavusturulmasinin amaçlandigini kaydetti.

Uzlastirmada, anlasmazligin taraflarin tatmini ile çözüme kavusturuldugunu vurgulayan Bakan Tunç, “Ceza adaleti sistemimize yeni Ceza Muhakemesi Kanunu’yla kazandirilan uzlastirma, 2016 yilinda yapilan köklü degisikliklerle ivme kazanmis ve kapsami genisletilerek daha da güçlendirilmistir. Süreç içerisinde tüm Cumhuriyet bassavciliklari bünyesinde uzlastirma bürolari kurulmus, bürolarda yeteri kadar Cumhuriyet savcisi ile personel görevlendirilmistir. Yapilan düzenlemelerle uzlastirma; ceza adalet sistemimizde gün geçtikçe etkisini artiran, ceza yargilamasinin yükünü hafifleten, çözümün taraflarca bulunmasini saglayan etkin bir kurum haline gelmistir. Magdur, suç nedeniyle ugramis oldugu tüm zararlarini uzlastirma ile telafi edebilmektedir. Baska bir ifadeyle uzlastirma kurumu sadece ceza yargilamasinin degil; ayni zamanda hukuk mahkemelerinin, icra müdürlükleri ile infaz birimlerinin de is yükünü azaltmakta ve söz konusu süreçlerde yapilan giderlerden tasarruf edilmesini saglamaktadir.” diye konustu.

2023’te 225 bin dosya uzlasmayla sonuçlandi

Sistemde 32 bin 468 uzlastirmacinin görev yaptigini ifade eden Bakan Tunç, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bugüne kadar müzakeresi tamamlanan 1 milyon 910 bin 11 dosyadan, 1 milyon 581 bin 370 dosyada taraflar el sikisarak anlasti. Uzlastirmayla toplumsal barisa katki sunarken ayni zamanda yarginin is yükünü azaltip, söz konusu süreçlerde yapilan giderlerden tasarruf edilmesini sagladik. Ayrica 2023 yili içerisinde de müzakeresi tamamlanan 270 bin 209 dosyadan, 225 bin 027’si uzlasmayla sonuçlandi.”

Uyusmazliklar kisa sürede çözüme kavusuyor

Adalet Bakanliginin ceza hukukunda alternatif uyusmazlik çözüm yöntemi olarak uygulamaya koydugu uzlastirma, magdur ve süphelinin kabulüyle baslayip, taraflarin özgür iradesiyle devam ediyor. Uygulamada, taraflarin uzlasma teklifini kabul etmesiyle müzakere asamasina geçiliyor. Tarafsiz ve bagimsiz uzlastirmacilar tarafindan yürütülen müzakerelerde anlasma konusu edim, yine taraflarca belirleniyor.

Suç faillerinin topluma kazandirilmasini, magdurlarin da haklarinin korunmasini amaçlayan uzlastirmayla taraflar, bagis, yoksullara yardim, fidan dikme gibi edimlerle uzlasabiliyor. Uzlasmanin gerçeklesmesiyle süphelilerin edimleri yerine getirmesi halinde, uyusmazlik konusu dosyanin dava konusu olmadan çözüme kavusmasi saglaniyor.

Ceza hukuku uyusmazliklarinda ilk kez 1 Haziran 2005’te uygulanan ve 2016’da gözden geçirilerek yeniden revize edilen uzlastirma, 1 Ocak 2017’den itibaren Türkiye genelinde etkin ve yaygin bir sekilde uygulanmaya basladi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile