VM Medical Park İçel Hastanesi Çocuk Alerji ve Immünoloji Uzmani Dr. Murat Çapanoglu, son dönemlerde çocuklarda artan alerjik hastaliklarla ilgili açiklama yapti. Alerjik astim, alerjik rinit, ürtiker, atopik dermatit, besin alerjileri gibi alerji çesitlerini önlemek için öncelikle çevresel faktörlere dikkat edilmesi gerektigini belirten Uzm. Dr. Çapanoglu, ‘bahar nezlesi’ olarak da bilinen rinit ile ilgili bilgiler verdi. Çapanoglu, “Rinit, burun akintisi, burun kasintisi, burun tikanikligi ve hapsirik ile seyreden burun iltihabi durumudur. Rinit, sikayetlerinin baslamasi bir tetikleyici ile olabilir. Bu tetikleyici eger bir alerjen ise buna alerjik rinit denir. Bu, yil boyu veya mevsimsel olabilir. Diger rinit sebepleri ise alerjik olmayan durumlardir. Bunlar tibbi ismi ile vazomotor, ilaç iliskili, hormonal bozukluklara bagli, nonalerjik rinit eozinofilik sendrom dedigimiz alerjik olmayan rinit, enfeksiyona bagli, sebebi belli olmayan (idiopatik) rinit olarak siniflanmaktadir” dedi.
“Çocuklarin yüzde 2 ile 25’inde alerjik rinit gözlenebiliyor”
Alerjik rinitin, alerjene maruziyet sonrasi alerjik hücrelerin tetiklenmesi ve alerjik sikayetlerin baslamasina neden olan maddeleri salmasi ile basladigini dile getiren Çapanoglu, “Çalismalarda çocuklarin yüzde 2-25’inde, eriskinlerin ise yüzde 1-40’inda gözlenmektedir. Hastaligin kliniginde hapsirik, burun kasintisi, burun akintisi, burun tikanikligi gözlenmekte, hatta kasinti, kizariklik, yasarma gibi göz sikayetleri eslik edebilmektedir. Bu hastalarda astim, sinüzit, göz nezlesi, burunda et ve kulak iltihabi da görülebilmektedir” diye konustu.
“Uzun süreli burun ve göz sikayeti olanlar alerji hekimine basvurmali”
Uzun süreli ve özellikle mevsim dönemlerinde burun ve göz sikayeti olan hastalarin bir alerji hekimine basvurarak tanisal açidan degerlendirilmesi, dogru taninin konulmasi ve ona göre yaklasim yapilmasi gerektigini vurgulayan Çapanoglu, “Alerjik rinit tanisinda özellikle hastadan alinan sikayetleri ile ilgili öykü, ailesel alerjik hastalik öyküsü, alerjik nezlenin yasam kalitesine etkisi, ilaç kullanimi, eslik eden diger hastaliklar ile ilgili öykü; taninin ilk basamagini olusturmaktadir. Fizik muayenede burun içi ödem soluklugun ve burun tikanikligin tespit edilmesi, bogaz temizleme hareketi, burun üzerinde alerjik çizgi olmasi, göz çevresinde kizariklik (alerjik parilti belirtisi), hisilti veya anormal solunum sesleri varligi gibi bulgular yakalanabilmektedir. Sorumlu oldugu düsünülen alerjen varsa alerji testleri, kan testi ve deri testleri (prick test) ile alerjenin arastirilmasi planlanabilmektedir” ifadelerini kullandi.
Alerjenlerin tespit edilmesinde kullanilan deri prick testinin, polen, ev tozu, hayvan epiteli, küf mantarlari gibi alerjenlerle tetiklenen alerjik nezleli hastalarda alerjeni tespit etmek için basit ve etkili bir yöntem oldugunu belirten Uzm. Dr. Çapanoglu, 15-20 dakika içinde sislik ve kizariklik çaplarinin ölçümü ile belirlenebilecegini ve hizli sonuç alinarak testin yüzde 95 oraninda dogruluk oranina sahip oldugunu söyledi.
Alerjenlerden korunmak için evlerin sik sik havalandirilmasi gerektiginin altini çizen Çapanoglu, buhar makineleri ve yünlü yatak takimlarindan, polenlerden uzak durulmasi, bol su ile dus alinmasi uyarisinda bulundu.
Uzm. Dr. Çapanoglu Açiklamasi 'Çocuklarin Yüzde 2 Ile 25'Inde Alerjik Rinit Görülüyor'
Çocuk Alerji ve Immünoloji Uzmani Dr. Murat Çapanoglu, çocuklarin yüzde 2-25’inde, eriskinlerin ise yüzde 1-40’inda alerjik rinit görüldügünü belirterek, alerjenlerden korunmak için evlerin sik sik havalandirilmasi, buhar makineleri ve yünlü yatak takimlarindan, polenlerden uzak durulmasi uyarisinda bulundu.