Uzm. Dr. Hande Ulusal Açıklaması 'Tırnak Mantarı Nemli Ve Sıcak Ortamda Ürer'

Uzm. Dr. Hande Ulusal Açıklaması 'Tırnak Mantarı Nemli Ve Sıcak Ortamda Ürer'

Dermatoloji Uzmanı Dr. Hande Ulusal, ayak tırnaklarında görülen tırnak mantarının tedavisinin ortalama 3 ay sürdüğünü belirterek, “Mantar nemli ve sıcak ortamda hızla ürer. Parmaklar ve araları kağıt peçete ile hatta saç kurutma makinesi ile kurutun. Islak ayaklarınızın üzerine çorap giymeyin” dedi.

Yaz mevsiminde açık ayakkabı ve terlik giymek isteyenlerin korkulu rüyası olan tırnak mantarı tedavisi ortalama 3 ay sürüyor.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Hande Ulusal daha çok ayak tırnaklarında görülen tırnak mantarının tedavisinin sabır gerektirdiğini, lokal ya da ağızdan verilen ilaçlarla birlikte uyulması gereken hijyen kuralları olduğunu hatırlatırken, tedavi sürecini hızlandıracak lazer uygulamaları ile çok başarılı sonuçlar alındığını söyledi.



“TIRNAK MANTARI SADECE BİR ESTETİK SORUN DEĞİLDİR”

Uzm. Dr. Hande Ulusal mantarın bir estetik sorunu gibi algılandığını aslında bunun bir sağlık problemi olduğunu ifade ederken, fark edildiği anda tedaviye başlanması gerektiğinin altını çizdi.

Uzm. Dr. Ulusal, “Bulaşıcı bir hastalık olan tırnak mantarları daha çok yaz yaklaşırken, yazlık ayakkabı ve terlik giyme döneminde fark ediliyor. Tırnaklarda bir renk değişimi varsa, normal renk sarı-yeşil-kahverengiye dönmüşse, tırnaklarda kalınlaşma, kırılma, yatağından ayrılma, üzerinde ağaç kabuğu gibi soyulmalar varsa mantardan şüphelenebiliriz. Bazen bu belirtilere ileri dönemlerde ağrı da eşlik edebilir. Bu durumda mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurun. Mantar tedavisi ne kadar ertelenirse tedavi süresi o kadar uzar ve zorlaşır" dedi.

“AYAKLARINIZI ISLAK BIRAKMAYIN”

Dermatoloji Uzmanı Dr. Hande Ulusal, “Mantar nemli ve sıcak ortamda hızla ürer. Mantar tedavisinde ve mantardan korunmak için ayaklarınızı ıslak bırakmayın. Abdest aldıktan sonra, yıkama ya da banyo sonrasında mutlaka iyice kurutun. Parmaklar ve araları kağıt peçete ile hatta saç kurutma makinesi ile kurutun. Islak ayaklarınızın üzerine çorap giymeyin” dedi.

“AYAK KOKUSU TIRNAK MANTARININ HABERCİSİ OLABİLİR”

“Ayak kokusu, ayakta oluşan mantar ve bakterilerin habercisidir. Eğer ayakta koku varsa tırnak mantarı olma ihtimali de yüksektir” diyen Uzm. Dr. Ulusal, “Bu açıdan hem hijyene dikkat etmek, hem de bir dermatolog ile görüşmek yerinde olacaktır. Ayakkabılar mantarların çok sevdiği nemli ve sıcak ortamın üremesi için uygun yerlerdir. Bir gün giydiğiniz ayakkabıyı ertesi gün kurumak üzere kenarda bırakın, başka bir ayakkabı giyin. Ayaklarınız terliyorsa bunu önleyecek jeller kullanabilirsiniz. Hatta mantarınız varsa ayakkabının içine sıkacağınız dezenfektan spreyler kullanmak da faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.

“EVDE HERKESİN EL VE AYAK TIRNAK MAKASLARI AYRI OLMALI”

Dermatoloji Uzmanı Dr. Hande Ulusal, tırnak mantarının tedavisinde hijyenin ve sabrın önemli olduğunu vurgulayarak, “Evde tırnak makaslarınızı el ve ayak için ayrı ayrı kullanılmalıdır. Tüm tırnak makasları kişiye özel olmalıdır. Manikür, pedikür yaptırırken kendinize özel sterilizasyonu yapılmış ürünleri tercih edin. Ayak havluları yerine kağıt peçete ya da havlu kullanılması önemlidir. Havuz, hamam, sauna gibi yerlerde mantar çok çabuk bulaşabilir, buralarda başkasının terliklerini kullanmamak, yere çıplak ayakla basmamak gerekir. Tahlil istenmeden kullanıcı kabul eden havuzlara da girmeyin” dedi.

“LAZER UYGULAMALARI TIRNAK MANTARI TEDAVİ SÜRESİNİ KISALTIYOR”

Uzm. Dr. Ulusal son dönemde tedaviye ilaçlarla birlikte lazer uygulamalarının da eklendiğini söyledi.

Ulusal, “Tırnak mantarı tedavisi ortalama 3 aylık bir süreçtir. Bu dönemde iyileşme başlayınca hastalar tedaviyi yarım bırakıyor. Bu tekrarların en büyük sebebidir. Özellikle ilerlemiş tırnak mantarlarının tedavi sürecini kısaltacak, son birkaç yıldır uygulanan NdYAG lazer uygulamalarından güzel sonuçlar alıyoruz. NdYAG lazer ile tırnak üzerinde yüksek ısı oluşturarak oradaki mantarın üremesini durdurabiliyoruz. Yüksek ısıya bağlı olarak tırnaktaki mantar üremesini çok daha hızlı bir şekilde yavaşlatılıyor. Haftada bir kez dört seans olarak yapıp bir ay içinde tamamlanıyor. İlaç ya da cila tedavisi ile bir arada yapıldığında tedavi sürece ciddi oranda kısalıyor” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile