Uzm. Dr. Karaca Açiklamasi 'Verem Önlenebilir Bir Hastaliktir'

Uzm. Dr. Karaca Açiklamasi 'Verem Önlenebilir Bir Hastaliktir'

Veremin önlenebilir bir hastalik oldugunu kaydeden Manisa Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca Verem Egitimi ve Farkindalik Haftasina özel yaptigi açiklamada, halk arasinda verem olarak bilinen Tüberküloz hakkinda çesitli bilgiler verdi.

Manisa Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca Verem Egitimi ve Farkindalik Haftasina özel açiklamalarda bulundu. Manisa’da Akhisar, Salihli ve Sehzadeler ilçelerinde toplam 3 Verem Savas Dispanseri bulundugunu kaydeden Karaca, "Dispanserlerimizde 2023 yilinda toplam 163 vaka takip edilmistir. Vakalarimizin 155’i yeni vaka olup 8’i nüks vakadir. Bu durum il genelinde her yüz bin nüfus basina 10 yeni vaka beklendigine isaret etmektedir. Hastalarimizin 105’inde Akciger Tüberkülozu, 52’sinde Akciger Disi Tüberküloz olup 6’sinda hem Akciger hem de Akciger disi Tüberküloz tespit edilmistir. Bu hastalarin 53’ü yil içerisinde tedavisini tamamlarken, 73’ü halen tedavi almaya devam etmektedir. Ayrica Aralik 2023 itibariyle bütün hastalarimiza Dogrudan Gözetimli Tedavi uygulanmistir." dedi.



Kalabalik ortamlara dikkat

"Kalabalik ve az havalanan ortamlarda yasayanlar, tüberküloz hastalarinin temaslilari, cezaevlerinde kalanlar ve saglik çalisanlari toplumun diger bireylerine göre daha fazla risk altindadirlar." diyen Karaca, "Ayrica huzurevleri ve maden ocaklarinda uzun süre kalanlar, göçmenler, kaçak isçiler, siginmacilar, evsizler, HIV pozitif bireyler ile tütün, alkol ve ilaç bagimlilari da riskli grupta ele alinmaktadir. Tüberküloz tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastaliktir. Tedavi edilmedigi takdirde ölümle sonuçlanabilir." diye konustu.

Tüberküloz hastaligi gelisen kisiler ilaçlara duyarli iseler 6-9 aylik ilaç rejimi ile basarili bir sekilde tedavi edilebilecegini vurgulayan Karaca, "Tedavide ilaçlarin düzenli ve yeterli süre kullanilmasi çok önemli. Bütün hastalarin tercihen bir saglik personelinin gözetiminde ilaçlarini almasi seklinde uygulanan ’dogrudan gözetimli tedavi (DGT)’ düzenli ilaç kullanilmasi için en uygun yoldur. Aksi halde ilaç direnci, tedavi basarisizligi veya nüks meydana gelebilir. Ilaç direnci mevcut ise tedavi süresi 18-24 ay arasinda degisebilir. Hedefimiz 2030 yilina kadar tüberküloz hastaligini sona erdirmek olup bebeklere BCG asisinin zamaninda yaptirilmasi, bireysel ve toplumsal hijyen kurallarina uyulmasi, yasanilan ortamlarin temiz hava alacak sekilde havalandirilmasi, öksürük hapsirik sirasinda agzin kol veya temiz bir mendille kapatilmasi, uzun süreli öksürük ya da tüberküloz hastasi ile temas edilmesi durumunda, vakit kaybetmeden en yakin saglik kurulusuna müracaat edilmesi; tüberküloz hastasi ve temaslilarinin, ilaçlarini, saglik personelinin gözetiminde ve düzenli bir sekilde kullanmalari oldukça önemlidir. Hedefimiz veremsiz bir Türkiye!" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile