Uzm. Dr. Sandıkçı: Soğuk Havalar Yüz Felci Yapıyor

Uzm. Dr. Sandıkçı: Soğuk Havalar Yüz Felci Yapıyor

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr.

Yüksel Sandıkçı , soğuk havanın yüz felcini tetiklediğini belirterek , önlem alınması gerektiğini söyledi . Bunun yüz kaslarını etkileyen ve çok hızlı gelişen bir felç durumu olduğunu ifade eden Uzm . Dr . Sandıkçı , aşırı soğuk ve rüzgârlı havalarda dışarıya çıkarken mutlaka atkı , şapka veya örtüyle boyun ve yüzün korunması gerektiğini belirtti .


Yüz felcinin soğuk havalarda , yüz kaslarını kontrol eden sinirlerin hasarı sonucu görüldüğünü belirten Sandıkçı , “Yüz hareketlerini sağlamak amacıyla beyinden gelen komutları kaslara ileten yüz sinirindeki sorunlar , bu hastalığa neden olmaktadır . Yüz felci , kişiden kişiye çok farklı şekillerde kendini gösterir . Bazen çok hafif olur ve ancak kişi gülünce anlaşılır . Yüzün yarısı kısmen hareketsiz ve ifadesiz kalır . Bazen de ağzın bir kenarı sarkar ve kişinin ağzından sürekli salgılar akar . Ağzın iki tarafında aynı anda felç çok nadiren görülür . Buna ilaveten daha ağır rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir . Yemek yerken yutkunamama veya ağızda tutamama gibi durumlar , göz ve ağızda kuruma hissi görülebilir . Çevre sinir sistemi nedeniyle yüz felci oluşmuşsa kişi alnını kırıştıramaz , gözünü kapatamaz , dişlerini gösteremez , dudaklarını büzemez , ıslık çalamaz . Şayet beyin merkezindeki rahatsızlık nedeniyle yüz felci oluşmuşsa alnını kırıştırabilir , gözünü kapatabilir , rahatsızlıklar kol ve ellere kadar uzanabilir . ” dedi .


Özellikle yüz ıslakken soğuğa çıkılması gerektiğini söyleyen Yüksel Sandıkçı , " Yüz felcini rahatlatmak için sakız çiğnenebilir . Yine de gelişirse bir an önce hastaneye başvurulmalıdır . Tedaviye erken başlanması , hastalığın şiddetinin ve etki süresinin azalmasını sağlayacaktır . Yüz felci hastalarının çoğu , ilaç tedavisi veya fizik tedavi yardımıyla hızla düzelir . Küçük bir kısmında cerrahi tedavi gerekecek kadar ağır seyir izlenebilir . ” şeklinde konuştu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile