Uzm. Dr. Uluisik'tan Sigara Içenlere Kovid-19 Uyarisi

Uzm. Dr. Uluisik'tan Sigara Içenlere Kovid-19 Uyarisi

Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Aziz Uluisik, “Mevcut bilgilerimiz göstermektedir ki, sigara kullaniminin yol açtigi baslica hastaliklar olan kalp-damar hastaliklari ve kronik obstrüktif akciger hastaligi (KOAH) gibi kronik solunum hastaligi bulunan kisiler, saglikli kisilere göre Covid-19 hastaligina yakalandiklarinda hastaligi daha agir geçirme riskine sahiptir” dedi.

Sigara ve Kovid-19 iliskisi konusunda bilgilendirmede bulunan Liv Hospital Samsun Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Aziz Uluisik, sigara bagimliliginin önlenebilir bir durum olmasina ragmen hala ölüm nedenleri arasinda ilk sirada yer aldigini ve sigaraya bagli hastaliklar nedeniyle her yil dünyada 7 milyondan fazla insanin hayatini kaybettigini söyledi.



Akciger kanserinin en önemli sebebi

Sigaranin akciger kanseri basta olmak üzere birçok kanser türünde, kronik obstruktif akciger hastaligi (KOAH) ve kalp damar hastaliklari riskini artiran en önemli etken oldugunu isaret eden Uzm. Dr. Aziz Uluisik, “Sigara dumaninda bulunan 4 binden fazla kimyasal maddenin 80’den fazlasinin kanser yapici özelligi bulunuyor. Akciger kanserine yakalanan her 10 hastadan 8’nin sigara kullanicisi oldugu biliniyor. Sinsi bir hastalik olan akciger kanserine yüzde 60-70 vakada ancak ileri evrede tani konulabiliyor” diye konustu.



“Türkiye tütün kaynakli erkek ölümlerinde dünya ikincisi”

Günümüzde en ölümcül dördüncü hastalik olan KOAH’in yüzde 90’inda sebebin sigara oldugunu belirten Liv Hospital Samsun Gögüs Hastaliklari Klinigi’nden Uzm. Dr. Aziz Uluisik, “Dünya Saglik Örgütü’nün verilerine göre, dünyada sigara içenlerin sayisi 1 milyar 100 milyon kisidir. Yilda 7 milyon insan sigara tüketimi sebebiyle hayatini kaybediyor. Dünya Saglik Örgütü, Amerikan Kanser Toplulugu ve Dünya Akciger Vakfi’nin hazirladigi Tütün Atlasi’na göre Türkiye’deki erkeklerin yüzde 31’i tütün kaynakli hastaliklar nedeniyle yasamini yitiriyor. Bu oran Kuzey Kore’nin ardindan dünyada en yüksek ikinci orandir. Kadinlardaki oran ise yüzde 12 olup orta gelirli ülkelerin ortalamasina denktir” seklinde konustu.



Sigara çok fazla zarara sebep oluyor

Sigaranin sebep oldugu zararlardan bahseden Uzm. Dr. Aziz Uluisik, “Günümüzde en ölümcül dördüncü hastalik olan KOAH’in yüzde 90 sebebi sigaradir. Koroner kalp hastaligina bagli ölümlerin yüzde 10-30’undan sigara sorumludur. Günde 1-4 arasi sigara içimi ve hatta pasif sigara içicisi olmak bile kalp ve akciger hastaliklarina yakalanma riskini artirmaktadir. Girtlak kanseri, prostat kanseri ve mesane kanseri görülme sikligi belirgin sekilde artmaktadir. Midede gastrit, ülser ve mide kanseri riskini artirmaktadir. Hamilelikte sigara içiminin bebege zararli oldugu kesin kanitlanmistir. Sigara içenlerde Alzheimer hastaligina yakalanma ve inme riski artmaktadir. Kisirlik, erken dogum, erken menopoz riski artmaktadir. Gün içinde yorgunluk, halsizlik, stres ve uykusuzluk görülebilir. Ciltte kirisiklik, dislerde sararma ve agiz içinde kötü koku olusumu gibi estetik zararlari mevcuttur” ifadelerini kullandi.

Sigara ve Kovid-19 iliskisi

Sigara ve Covid-19 iliskisi hakkinda da açiklamalarda bulunan Uzm. Dr. Aziz Uluisik, “Aralik 2019’dan itibaren görünmeye baslayan Kovid-19 enfeksiyonu, hem kalp-damar sistemi hem solunum sistemine dogrudan hasar vermektedir. Mevcut bilgilerimiz göstermektedir ki, sigara kullaniminin yol açtigi baslica hastaliklar olan kalp-damar hastaliklari ve KOAH gibi kronik solunum hastaligi bulunan kisiler, saglikli kisilere göre Covid-19 hastaligina yakalandiklarinda hastaligi daha agir geçirme riskine sahiptir. Dolayisiyla, sigara kullanimina bagli gelisen bu hastaliklar, agir Covid-19 hastaligi için dogrudan birer risk faktörüdür. Diger yandan sigara kullanimi solunum yollarimizdaki koruyucu mekanizmalari bloke ederek, alt solunum yolu enfeksiyonu gelisimini kolaylastirmaktadir. Bu durum Covid-19 enfeksiyonu ve yayilmakta olan salgin için önemli bir risk faktörü haline getirmektedir. Tüm bu gerekçelerle, sigara kullaniminin terkedilmesi özellikle Covid-19 salgininin sagligimizi tehdit ettigi su günlerde çok önemli ve önceliklidir. Sigarayi birak, sagligini birakma” sözlerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile