Ancak bu durum ordudan ayrılan uzman çavuşlar için geçerli değil. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’ndeki görevlerinden tazminatlarını alıp kendi isteğiyle ayrılan uzman çavuşlar, diğer devlet kurumlarına sınavsız 657’ye tabi devlet memuru olarak atanabiliyor.
Bunun için TSK’da 2 yıl uzman erbaşlık görevi yapmak yetiyor. 2 yılın sonunda ordudan ayrılan uzman çavuşlar isterlerse sınavsız olarak devlet memuriyetine geçebiliyor. Bu güne kadar düzenlemeden yararlanan binlerce uzman çavuş çeşitli kamu kuruluşlarına zabıta ve güvenlik görevlisi olarak atandı. Özellikle belediyeler atama beklemeden bu yolla zabıta ihtiyacını sessiz sedasız karşılıyor.
Kamuoyu tarafından pek bilinmese de uzman erbaşlara devlet memuru kapısını açan uygulama 2002 yılından bu yana devam ediyor. 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu`nda yapılan düzenleme ile uzman erbaşlar koruma ve güvenlik kadrolarına veya kurumların görevde yükselme yönetmeliklerinde bu düzeyde belirledikleri diğer kadrolara Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)`na girmeden atanabiliyor.
`Uzman Erbaşların Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Atanmaları`na ilişkin tebliğde şu ifadeler yer alıyor: "Uzman erbaşların, 657 sayılı kanunun 97`nci maddesinde belirtilen sürelere tabi olmaksızın yürürlükteki Başbakanlık genelgeleri çerçevesinde açıktan atama izni alınması suretiyle aynı kanunun 92`nci maddesine göre koruma ve güvenlik görevlisi kadroları ile kurumların görevde yükselme yönetmeliklerinde bu düzeyde belirledikleri diğer kadrolara atanmaları hizmet ihtiyaçları göz önünde bulundurularak kamu kurum ve kuruluşlarının takdirinde bulunmaktadır."
Bu düzenleme doğrultusunda TSK’da iki yıl uzman erbaşlık yapanlar sözleşmelerini kendi istekleriyle feshetmeleri halinde sınavsız olarak uygun kadrolara yeniden memur olarak göreve başlıyor. 2002 yılından bu yana uzman erbaşlar genelde belediyelerde zabıta, kamu birimlerine de güvenlik görevlisi olarak atanabiliyorlar. Ayrıca ihtiyaca göre farklı birimlerinde de görevlendiriyorlar.
Uzman erbaşlıktan kendi isteği ile ayrılıp 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi memur olarak istihdam edilmek isteyenler, atanmak istedikleri yerlere başvurmaları yeterli oluyor. Başvurdukları yerde açık varsa kurum yöneticisinin onayı ile sınavsız açıktan atamaları yapılabiliyor. Kurumlar da bu şekilde atama beklemeden eleman ihtiyacını karşılıyor.
“ZABITA ALDIK, MEMNUNUZ”
Türkiye’de birçok belediye gibi Adapazarı Belediyesi de düzenlemeden yararlanarak atama beklemeden özellikle zabıta personel ihtiyacını karşılayan belediyeler arasında bulunuyor. Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, belediyede ordudan ayrılan 10’un üzerinde uzman çavuşun zabıta olarak göreve başladığını belirterek, “Uzman çavuşta bir kolluk kuvveti. Zabıta da bir nevi bir kolluk kuvveti. Görev olarak uzman çavuşluğa yakın. Personel ihtiyacımızı, bu şekilde karşıladık." dedi.
“EMEKLİ OLUNCAYA KADAR ÇALIŞMA FIRSATI VERİLMELİ”
Dişli, uzman çavuşların orduda zor bir görev yaptıklarını dile getirerek, ordudan ayrılanlara emekli oluncaya kadar çalışma fırsatı verilmesi gerektiğini kaydetti. Belediyeye halen uzman çavuşluktan zabıta memurluğuna geçmek isteyenlerin yoğun başvurusu olduğunu vurgulayan Dişli, “Biz açık kadromuz ölçüsünde bu insanlara kapımızı açıyoruz. Uygulama sadece koruma ve güvenlik görevlisi kadroları ile sınırlı kalmamalı.” diye konuştu.
Uzman Çavuşluktan Ayrılanlara Sınavsız Memuriyet İmkanı
Milyonlarca kişi devlet memuru olabilmek için Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)’nda ter döküyor.