Uzman Diyetisyen Kara'dan Kurban Bayrami Uyarisi

Uzman Diyetisyen Kara'dan Kurban Bayrami Uyarisi

BITLIS –Bitlis’te Uzman Diyetisyen Halil Kara, Kurban Bayrami’nda dikkat edilmesi gereken konularda uyarilarda bulundu.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Uzman Diyetisyen olarak çalisan Halil Kara, Kurban Bayrami’nda et tüketimi ve dikkat edilmesi gereken hususlar noktasinda uyarilarda bulundu. Kurban etinin steril bir ortamda kesilmesini öneren Kara, kesilen kurban etinin de en az 12 saat bekletildikten sonra tüketilmesi gerektigini söyledi.

Kara, “Öncelikle besinin çiftlikten çatala serüveninin saglikli olarak korunabilmesi için kurban eti steril ortamda kesilmelidir. Kesilen etlerin yikanmasi sakincali bir durum olusturabilir. Etin islak kalmasi nem oranini arttiracagindan dolayi bakteri üreme hizini arttirabilir. En iyi yöntem ise yikamak yerine yüksek isida pisirme olacaktir. Kurban bayraminda en sik yapilan hatalardan biri ise hemen sonrasinda et tüketimi yapmaktir. Kesilen kurbanin eti minimum 12 saat dinlendirildikten sonra tüketilmelidir” dedi.



“Kavurma yaparken kuyruk yagi veya tereyagi kullanmayin”

Kavurma ve kirmizi etin ögle saatlerinde tercih edilmesi gerektiginin altini çizen Kara, “Kirmizi et mutlaka ayran ve zeytinyagli bir salata ile beraber tüketilmeli. Etli yemeklerin yaninda pirinç veya makarna yerine daha çok bulgur ayran veya cacik tercih edilebilir. Geleneksel yemege dönüsen kavurma yapiminda kuyruk yagi veya tereyagi eklemek yerine kendi yaginda ve suyunda pismesini beklemek daha saglikli olacaktir. Bunun yaninda su tüketimi de önem arz etmektedir. Yetiskinlerde günlük su tüketimi bayramda da 2,5-3 litre civarinda olmalidir. Bayram ziyaretlerinde hamur isleri, çikolata ve agir tatlilar yerine sütlü tatlilar tercih edilebilir. Yine ayni sekilde hazir meyve suyu ve gazli içecekler yerine açik çay veya bitki çaylari tercih edilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi saglamak için dört besin grubuna yer verilmelidir. Özellikle diyabetli bireylerin lifli gidalar tüketmeye özen göstermesi gerekir. Alkol tüketiminden kaçinilmalidir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile