Uzman Diyetisyen, Karaciger Yaglanmasinin Önüne Geçmek Için Besinleri Siraladi

Uzman Diyetisyen, Karaciger Yaglanmasinin Önüne Geçmek Için Besinleri Siraladi

Diyarbakir’da Uzman Diyetisyen Irem Akpolat, karaciger yaglanmasinin en aza indirilmesi için dogru ve düzenli beslenmenin yani sira su tüketiminin de önemli bir faktör oldugunu, omega-3 destekleri açisindan da balik yagi, keten tohumu, ceviz gibi yag kaynaklarindan tüketilmesi karaciger yaglanmalarini azaltmaya destek olacagini söyledi.

Karaciger yaglanmasinin sagliksiz beslenme ve hareketsizlikle gelistiginin altini çizen Dicle Memorial Hastanesinde görev yapan Uzman Diyetisyen Irem Akpolat, dogru yag kaynaklarindan özellikle bitkisel kaynakli yaglardan tüketildigi takdirde karaciger yaglanmasinin azalabilecegini belirtti.

Karaciger problemlerinin günümüzde çok yaygin oldugunu belirten Akpolat, "Özellikle karaciger yaglanmasi beslenme aliskanliklarinin degismesiyle beraber çok fazla görülmekte. Karaciger yaglanmasi saglimizi olumsuz etkileyen bir saglik problemidir. Dogru beslenmeyle yönetilebilir. Bunun için en güzel yöntemlerin basinda dogru yag kaynaklar tercihidir. Dogru yag kaynaklarindan özellikle bitkisel kaynakli yaglardan; zeytinyagi, avokado yagi gibi yag tercihlerinde bulunabiliriz. Bunun disinda omega-3 destekleri açisindan da balik yagi, keten tohumu, ceviz gibi yag kaynaklarindan tüketirsek karaciger yaglanmamizi azaltmaya destek olacaktir” dedi.

Karaciger yaglanmasinin en aza indirilmesi için yeterli proteinin de tüketilmesi gerektigine dikkat çeken Akpolat, “Ayni zamanda yeterli protein tüketmeliyiz. Protein kaynaklarindan özellikle düsük yagli olan beyaz et sinifindan balik, tavuk, hindi gibi yag protein kaynaklari tercih edilebilir. Bunun yani sira bol lif içeren besinler tüketmeliyiz. Bol lif içeren besinlerden tüketirsek eger sindirim sistemimiz desteklenir. Bu sayede de karaciger yaglanmamiz azalacaktir. Liften zengin besinler; sebze-meyve, kuru baklagiller, tam tahilli ürünler sindirim sistemimizi düzenlemeye yardimci olur. Böylelikle karaciger yaglanmasini azaltmaya destek olacaktir” ifadelerine yer verdi.

Sebze tüketirken çig veya az pismis sekilde pisirmeye özen gösterilmesini ifade eden Akpolat, sunlari kaydetti:

“Böylelikle maksimum derecede minarelerden faydalanmis olalim. Su tüketimi de özellikle karaciger yaglanmasi konusunda çok önemli bir faktördür. Su, toksinlerin vücuttan atilmasina yardimci olur, karaciger sagligini korumayi destekleyecektir. Bunlarin yani sira egzersiz de karaciger sagligimizi korumayi destekleyecektir. Tüm bunlari yaparsak, beslenme aliskanliklarimizi gözden geçirirsek, bir diyetisyen kontrolünde de saglikli beslenme aliskanligi kazanirsak karaciger sagligimizi korumamiz mümkündür.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile