Uzman Dr. Gültekin'den, 31 Mayis Dünya Tütünsüz Günü Açiklamasi

Uzman Dr. Gültekin'den, 31 Mayis Dünya Tütünsüz Günü Açiklamasi

Oltu Devlet Hastanesin Gögüs Hataliklari Uzmani Dr. Ökkes Gültekin, 31 Mayis Dünya Tütünsüz Günü dolayisiyla yaptigi açiklamada tütünsüzlüge dikkat çekti.

Gögüs Hataliklari Uzmani Dr. Ökkes Gültekin, 31 Mayis’in Dünya Saglik Örgütü tarafindan “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edildigini belirterek, “Bu günün amaci tütün ürünü kullaniminin saglik ve diger zararlari konusunda toplumda farkindalik olusturmak, tütün ürünü kullananlara birakmalari yönünde bilinç kazandirmak olarak belirlenmistir. Tütün kullanimiyla ortaya çikan zararlar sadece kullanan kisi ile sinirli kalmayip pasif etkilenme nedeniyle sigara içmeyen bireylerde meydana gelebilmektedir. Sagliga etkileri disinda tütün ürünü kullanimi önemli bir çevre kirliligi nedenidir. Sigara dumanin olusturdugu hava kirliligi disinda, yapilan çalismalarda dünya çapinda tüketilen her dört sigaranin üçünün her yil izmarit olarak çevreye birakildigi gösterilmistir” dedi.

Sigara içen her iki kisiden bir tanesinin erken öldügünü söyleyen Uzman Doktor Ökkes Gültekin, “Sigara bagimliliginda ölüm, sigara yüzünden olusan hastaliklar sonucu meydana gelmektedir. Sigara dumaninda 5300’den fazla kimyasal madde mevcuttur. Bu kimyasal maddelerden bugüne kadar 70’den fazlasi, kanser yapici etkiye sahip maddeler olarak tanimlanmistir. Akciger kanseri, girtlak kanseri, KOAH, damar tikanikligi, kalp krizi gibi hastaliklar sigara kullanimi ile dogrudan iliskili hastaliklardir. Tütün kullanimi sonucunda her yil dünyada 8 milyondan fazla kisi ölmekte ve bu ölümlerin önemli bir kismi düsük ve az gelismis ülkelerden görülmektedir. Sigara dumanina maruz kalma olarak tanimlanan “pasif maruziyet” kisi sigara içmese bile sigara dumanindan yogun olarak etkilenmesi olarak tanimlanmaktadir ve pasif maruziyet sonucu her yil 1.2 milyon kisi ölmektedir.

Tütün kullanimi önlenebilir bir halk sagligi sorunudur. Dünya Saglik Örgütüne göre tütün bagimliligi bir hastalik olarak tanimlanmistir. Ülkemiz yillar içerisinde sigara bagimliligi ile mücadele de önemli kazanimlar elde etmistir. Bagimlilikla mücadelede sigaraya baslamanin önlenmesi temel unsurdur.

Tütün bagimliligi tedavisinde kisinin birakma karari almasi en önemli basamaktir. Kisi, kendi kendine birakmayi denediginde zorlaniyorsa etkinligi kanitlanmis tibbi tedavi yöntemlerinden yararlanabilir. Bunun için ALO 171 Sigara Birakma Danisma Hatti ve sigara birakma polikliniklerinde destek alinabilmektedir. Bu yöntemler, nikotin yerine koyma tedavileri (bant, sakiz), agizdan yutularak kullanilan bupropion ve vareniklin’dir. Her üç yöntem de içme istegini azaltmasi ve yoksunluk belirtilerini önleme açisindan basarilidir. Saglik bakanligi tarafindan ücretsiz karsilanmaktadir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile