Uzman Dr. 'Nuri Cömert Açıklaması
Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nde görevli Uzman Dr. Nuri Cömert, kalp ve damar sağlığı konusunda yapılan en büyük yanlışlardan birinin hiç kalp hastası olmayacağını düşünmek olduğunu vurguladı.
29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle bir açıklama yapan Uzman Dr. Nuri Cömert, her 5 erkekten biri ve 8 kadından birinin kalp hastalıklarından öldüğünü belirtti.
Kalp ve damar hastalıklarının her yaşta görülebildiğini ifade eden Dr. Nuri Cömert, “Bu hastalıkların sıklığı özellikle erkeklerde 45 yaş sonrası kadınlarda menopoz sonrası artmaktadır. 60 yaş üzeri her 100 kişiden 87’si kalp hastalıklarından ölmektedir” diye konuştu.
Kalp damar sağlığı konusunda yapılan en büyük yanlışların başında hiç kalp hastası olmayacağını düşünmek olduğunu söyleyen Dr. Nuri Cömert, sözlerine şöyle devam etti:
”Diğer yanlışlar hareketsiz ve stresli yaşam tercihi yapmak, risk faktörlerinin farkında olmamak ve sigara kullanmaktır. Doktorunuzdan hangi risk grubunda olduğunuzu öğrenin. Kalp damar hastalığı riskinizi öğrenmek için şu sorulara cevap vermeniz yeterli olacaktır. Kolesterol 'kötü huylu kolesterol' seviyenizi biliyor musunuz? Kan şekeri seviyenizi biliyor musunuz? Kan basıncınızı 'tansiyonunuzu' biliyor musunuz? Bu sorulardan herhangi birine yanıtınız ‘hayır’ ise kesinlikle sadece bu değerleri öğrenmek adına kalp kontrolüne gitmelisiniz. Temel testler sonrası bulunduğunuz risk grubuna göre doktorunuz muayene ve kontrol sıklığını belirleyecektir. Yüksek riskli gruptaki kişilere senelik kontrol önerilirken düşük risk grubundaki kişiler için kontrol aralıkları uzun tutulabilir.“
ÖNLENEBİLİR HASTALIK
Kalp hastalıklarının önlenebilir hastalıklar grubunda olduğunu belirten Dr. Nuri Cömert, erken teşhis edilen ve kalbin korunmuş olduğu durumdaki tedavilerin son derece yüz güldürücü olduğunu da söyledi.
KALP KRİZİ BELİRTİLERİ
Dr. Nuri Cömert, istirahat halinde, göğüs orta hattında huzursuzluk, ezici, baskı veya yanma tarzında bazen sol kola, sırt ve omuza yansıyan ağrının kalp krizi belirtisi olabileceğine dikkat çekti.
Ani gelişen nefes darlığı, soğuk terleme ve ölüm kaygısının kalp krizi habercisi olabileceğini anlatan Dr. Nuri Cömert, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kimi zaman kalbin alt yüzeyini besleyen damar tıkanıklarında ilk şikayet bulantı, kusma ve baygınlık hissi olabilir. Kalp krizinin belirtilerini bilmek ve farkında olmak erken müdahalenin temel esasıdır çünkü kalp krizi zamana karşı bir yarıştır. Kalp krizi öncesi hissedilen göğüs ağrısının farkında olmak erken tanı ve tedavi açısından bir şans olabilir. Bu durumda hemen 112 acil çağrı numarasıyla profesyonel destek istenmelidir. Varsa kişiye hemen aspirin çiğnetilmelidir. Kişi oturtulmalı veya yatar duruma getirilmelidir. Kıyafetler sıkıysa gevşetilmelidir. Kişinin derin ve yavaş nefes alıp vermesi sağlanmalıdır. Kişinin kullandığı dilaltı hapı varsa zaman kazanmak için kullandırılabilir.Kişiyi öksürtmek nabız farklılığı hissedildiğinde faydalı olabilir. Kalp krizi geçiren kişi yalnız bırakılmamalı, zaman kaybedilmemeli, ağızdan ilaç haricinde bir şeyler verilmemelidir.”
İLK YARDIM EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Kalp krizinde en önemli durumun kalp ve solunum durması olduğunu bildiren Dr. Nuri Cömert, “Ailesinde kalp hastalığı olan bireylerin ilk yardım konusunda eğitim almaları kalp masajı ve yaşam desteği durumunda müdahaleyi bilmeleri önemlidir. Kalp hastası olan kişiler ilaç listesi yapmalı ve bunu yanında bulundurmalıdır” şeklinde konuştu.