Uzman Dr. Polat Açıklaması
Yapılan araştırmaların, doğru yöntem kullanılarak beynin yavaşlamasının durdurulabileceğini veya azaltılabileceğini gösterdiği belirtildi.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Nöroloji Bölümü’nde görevli Uzman Dr. Nilgün Polat, “Bunun için yapılabilecek şeyler bilimsel araştırmalarla belirlenmiş ve önerilmiştir” dedi.
Tutarlı ancak karışık bir senaryosu olan, ana karakter bakımından zengin ve kurgusunu hemen çözemeyeceğiniz tarzda TV programlarının zekayı geliştirdiğini ifade eden Uzman Dr. Nilgün Polat, müzik dinlemenin de hafızayı güçlendirdiği kadar matematik ve fen bilimlerine olan yeteneği de artırdığını söyledi.
YABANCI DİLDE ŞARKI EZBERLEMEK
Dr. Polat, daha fazla etki için yabancı dilde müzik dinlemeyi ve şarkıların sözlerini ezberlemenin denenebileceğini belirterek şöyle konuştu: “Tüm bunların yanı sıra su içmenin vücut için ne kadar faydalı olduğu ortada. Gün boyu su içmenin vücuda olan faydasının yanı sıra; vücudun sıvı dengesini ayarlayarak oksijen ve besinleri beyne daha etkin şekilde taşıdığını gösteriyor.”
YENİ BİR DİL ÖĞRENMEK
Her gün yeterli sürede uyumanın beynin gün içerisinde yaşananları işleyerek hafızayı güçlendirdiğini anlatan Dr. Polat, şunları söyledi: “Uyku, nöronların daha etkin şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Zekanızı uykuyla güçlendirebilmek için; kendiniz için optimum uyku süresini bulmanız, sağlıklı bir uyku için spor yapmanız ve yatmadan önce kafein ve alkol alımını durdurmanız gerekiyor. Ayrıca herhangi bir yaşta yeni bir dil öğrenmek; beyni daha etkin kullanmaya ve zekanın artmasına yardımcı oluyor.”
HAFIZAYI GÜÇLENDİRMEK İÇİN B VİTAMİNİ
B vitaminin hafızayı güçlendirdiğini ifade eden Dr. Polat, sözlerini şöyle sürdürdü:
“B vitamini eksikliğinin yetişkinlerde zihinsel faaliyetlerin düştüğünü gösteriyor. Muz, hindi, balık, fasulye, mercimek ve patates gibi B vitamini bakımından zengin besinleri diyetinize eklemenizde fayda var. E vitamini de, antioksidan olarak çalıştığı için beyin sağlığınızı korumanıza yardımcı oluyor. Ayrıca, depresyon düşürücü ve alzheimerı yavaşlatıcı etkisi olan E vitaminini, fındık, lifli yeşil bitkiler, kivi ve mangoda bulabilirsiniz.”
KAHVALTI, ODAKLANMAYI KOLAYLAŞTIRIYOR
Kahvaltının günün en sağlıklı öğünü olduğunu hatırlatan Dr. Polat, sözlerine şöyle devam etti: “Kahvaltının, beyin için en etkili öğün olduğu yakın zamanda yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. Her gün kahvaltı etmek, odaklanma becerisini, hafızayı ve genel performansı artırıyor. Ayrıca, Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık yağının, beynin çalışmasına en etkili şekilde yardımcı olan yağ olduğunu gösteriyor. Bunların yanı sıra saf yeşil çay zihnin açık kalmasını sağlıyor ve odaklanma becerisini artırıyor.”
DOĞAL BESİNLER ÖNEMLİ
Yapay renklendirici ve tatlardan uzak durmak gerektiğinin altını çizen Dr. Polat, sözlerini şöyle tamamladı: “New York’ta bir milyon öğrenci üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, yapay tatlandırıcı ve renkler içermeyen besinler tüketen öğrencilerin, IQ ortalamalarının, diğerlerinin yüzde 14 kadar üstünde olduğunu göstermiş. Doğal besinler tüketmek, sadece vücudunuz değil beyniniz için de etkilidir.”