Uzman Isim, Bursa'da Ortaya Çikan UFO Görünümlü Bulutu Anlatti

Meteoroloji Uzmani Dr. Ögretim Üyesi Deniz Demirhan, Bursa’da ortaya çikan UFO görünümlü buluta iliskin “Tamamen hiçbir seyle baglantisi olmayan bir doga olayi, doga güzelligidir” dedi.



Bursa’da gökyüzündeki ilginç görüntü sosyal medyada gündem olmustu. Mercek bulutu olarak bilinen bulut çesidi; Bursa’nin Kestel, Gürsu, Yildirim, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinden görülmüs ve bir saat boyunca bozulmadan gökyüzünde kalmisti. Oval yapida olan ve UFO’yu andiran bulut hakkinda Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Meteoroloji Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Deniz Demirhan açiklamalarda bulundu.

“Bu bulutlar, kuvvetli rüzgar ve rüzgar hizinin yükseklikle degistigi kosullarda ortaya çikar”

Meteoroloji Uzmani Dr. Ögretim Üyesi Demirhan, “UFO görünümlü bu bulutlara Lenticular ya da Mercek bulutlari denir. Bunlar genelde daglarin tepelerinde olur ama gördügüm kadariyla bu sefer bir binanin tepesinde olmus. Bu bulutlar, kuvvetli rüzgar ve rüzgar hizinin yükseklikle degistigi kosullarda ortaya çikar. Demek ki Bursa’da yükseklikle artan bir rüzgar hizi vardi, yerde de kuvvetli lodos vardi. Yerdeki kuvvetli rüzgarla birlikte Mercek bulutlarinin olusmasi için uygun ortam ortaya çikmis. Bu bulut aksam saatlerinde oldugu için kirmizi bir görüntüyle ortaya çikiyor. Çünkü aksam saatlerinde aksam kizilligi vardir. Günesten gelen radyasyon, dünyamiza gelirken saçilmaya maruz kalir. En fazla mavi isik saçilir fakat aksam saatlerinde dünyayla günes arasindaki mesafe daha da uzadigi için kirmizi isigi daha net görürüz” seklinde açikladi.



“Tamamen hiçbir seyle baglantisi olmayan bir doga olayi, doga güzelligidir”

Demirhan, sunlari kaydetti: “Aksam kizilligiyla beraber bulutun da rengi kirmiziya dönmüs ve korkulacak, ‘Acaba deprem mi olacak?’ gibi farkli sekillerde yorumlanabilir bir bulut haline gelmis. Fakat bu tamamen hiçbir seyle baglantisi olmayan bir doga olayi, doga güzelligidir. 2 bin metre civarlarinda gözlenen bu bulutun, eger kuvvetli bir rüzgar varsa ve rüzgarin hizi yükseklikle degisiyorsa, eger meteorolojik kosullar saglanirsa olusma ihtimali var. Bu bulutu eskiden daha çok Amerika taraflarindaki daglarin tepelerinde falan görürdük, fakat su anda bizim ülkemizde de gerçeklesiyor. Bu tamamen normal bir durum. Yerden yukariya dogru olan hareketle beraber rüzgar da kuvvetliyse ve rüzgarin hizi da yukariya dogru degisiyorsa bu bulutun olusmasi için uygun kosul saglanmis demektir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile