Covid-19 pandemisinin basindan bu yana hem toplum hayati hem de kendi hayatimizin birçok alaninda kontrolümüzde olmayan daha önce hiç yasamadigimiz degisiklikler meydana geldi. KTO Karatay Üniversitesi Medicana Tip Fakültesi Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Elmas Merve Malas, Covid 19 pandemisinin insanlar üzerinde meydana getirdigi psikolojik etkiler hakkinda bilgi verdi. Malas, “Normal hayatimizda kontrolümüzde olmayan degisiklikler bizi huzursuz eder ve kendimizi kaygili ya da gergin hissetmemize neden olur. Kontrolümüzde olmayan bu durumlara karsi bazen direniriz bazen de umursamayiz. Ancak direnmek ve umursamamak sadece süreci inkar etmektir. Durumu degistirmez ya da etkilerini azaltmaz. Ancak direnmek bize bu süreçte daha fazla zarar verir. Duruma alismamiz problemi çözmek için çabalamamiza yol açar” dedi.
Pandeminin basinda birçok kisinin bu sürece direndigine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Elmas Merve Malas, “Bizim ülkemize gelmez, gelse bile bize bulasmaz, bulassa bile hafif geçiririz gibi ifadelerle sürecin gerçekligine karsi direnildi. Ancak gerçek olan bir tehdide karsi direnmek uzun vadede daha fazla zarar görmemize neden olabilir. Çünkü salginin gerçek bir tehdit olmasi ve ölümcül olmasiyla yüzlesmek süreci inkar edenleri daha fazla etkiler. Kontrolümüzde olmayan bu degisikliklere alismak için zaman gerektigi gibi sabir da gerekir. Elimizde olmayan kontrol edemedigimiz durumlarla bas ederken kontrolümüzde olanlara odaklanmak bizi daha rahat hissettirecek ve süreç yönetimimizi daha da kolaylastiracaktir. Degisikliklere uyum saglamak ve kendimize göre düzenleyebildigimiz durumlara odaklanmak, zorlayici durumlara karsi bas etmede daha etkili bir yol olacaktir” seklinde konustu.
Süreci inkar etmemek önemli
Uzman Klinik Psikolog Elmas Merve Malas, süreci inkar etmemenin neden önemli oldugundan bahsederek, “Süreç bittikten sonra, kendimizle yüzlesmeye baslayacagiz ve stres olaylariyla bas edemedigimiz gerçegi ortaya çikacaktir. Bas edemedigimiz bir baska problem daha bu yigina eklenecektir. Uzun vadede bu sorunlar yigini bizim kendimize olan kendilik algimizin azalmasina neden olacaktir. Bu da kendimizi daha fazla elestirmemize ve begenmememize neden olacaktir. Kendimize ve etrafimiza karsi tahammülümüzün azalmasina yol açacaktir‘’ ifadelerini kullandi.
Bu durumlarla karsilasmamak için stresli olaylarin kolay olmadigini ve zorlandigimizi kabul etmemiz gerektigini, sorunlarla daha iyi bas etmemizin birinci adimi olabilecegini vurgulayan Malas, “Hayatimizda özellikle yeni olaylara ve durumlara uyum saglamak zaman ister. Baslangiçta kendimizden beklentimiz çok fazla olabilir. Ama beklentimizi karsilayamadigimizda da kendimizi suçlamamaliyiz. Beklentimizi ertelemeli ya da süresini uzatmaliyiz. Stresli ve zor olaylarla bas etmek için kendimize olan ihtiyacimiz daha fazla olacaktir. Bu yüzden kendimize fazla yüklenmeden sefkatle yaklasmamiz önemli. Elbette bu zor günler de yakin zamanda geçecek ve hep birlikte eskiden yasadigimiz mutlu günlere yeniden dönecegiz” diye konustu.
Uzman Klinik Psikolog Malas Açiklamasi 'Duruma Alismamiz Problemi Çözmek Için Çabalamamiza Yol Açar'
Uzman Klinik Psikolog Elmas Merve Malas, Covid-19 pandemisiyle hayatimizda kontrolümüzde olmayan daha önce hiç yasamadigimiz degisiklikler meydana geldigini belirterek, “Kontrolümüzde olmayan bu durumlara karsi bazen direniriz bazen de umursamayiz. Ancak direnmek ve umursamamak sadece süreci inkar etmektir. Duruma alismamiz problemi çözmek için çabalamamiza yol açar” dedi.