İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Doktor Oktay Olmuşçelik, aşırı sıcak ve yüksek nem miktarının özellikle 4 yaşından küçük çocuklar ile 65 yaşın üstündeki kişileri etkilediğini belirtti. Acil servise başvuran hastaların yüzde 10 ile 15‘lik kısmının hazır yiyecek, aşırı sıcak ve nemden kaynaklanan rahatsızlıktan dolayı geldiğini ifade eden Doktor Olmuşçelik, "Hava sıcaklığının artması kalp damar sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Dolaşım sisteminde meydana gelen değişiklikler, etkilenen bölgeye göre rahatsızlıklarla kendini gösterecektir. Bu nedenle kalp krizi, kalp yetersizliği, varisler ve ayak bileği ödemi aşırı sıcaklarda daha sık karşılaşılan sağlık problemleridir. Kalp hastaları ve felçli hastalar da sıcak havalar hastalıklarının artmasına neden olur. Damar sertliği olanlarda veya diyabet hastalığı gibi damar hastalıklarına yol açan kronik hastalıkları olan kişilerde aşırı sıcaklar kalp ve beyin damarları üzerinde olumsuz etkiye yol açar" diye konuştu.
Sıcak çarpmasının hızla tıbbi yardım alınması gereken acil bir durum olduğunu kaydeden Olmuşçelik, "Normal şartlarda terleme ve terin vücut yüzeyinden buharlaşması, vücudumuzu soğuk tutar. Ancak aşırı sıcak havalarda, bu mekanizma yeterli olamamaya başlar. Vücut iç sıcaklığı da artar, baş ağrısı, sersemlik hissi, kaslarda kramplar görülebilir. Sıcak çarpması olarak tanımlanan bu durum belirtilerin sinsice başlaması ve tablonun hızla ilerlemesi nedeni ile tehlikelidir. Aşırı sıcaklara kusma ve ishal gibi su kaybını arttıran hastalıkların eşlik etmesi sıvı kaybını ciddileştirir, sıcak çarpması bu durumda daha çabuk gelişir. Eşlik eden kalp, damar, böbrek hastalıkları veya diyabet bu tabloyu daha da çabuklaştıracak ve ağırlaştıracaktır" şeklinde konuştu.
Sıcak çarpmasının üç ana belirtisi olduğunu anlatan Olmuşçelik, "Çok yüksek ateş, fazla terleyememe ve komaya kadar giden sinir sistemi bozukluklarıdır. Kuvvetli ve hızlanmış nabız, ruhsal durum bozuklukları, uyumsuzluk, baş ağrısı, sersemlik ve yürümede zorlanma veya bilinç kaybı, zonklayıcı tarzda baş ağrısı, bulantı ve kusma görülebilir. İleri evrelerde bilinç yitimi de olabilir. İlerlemiş sıcak çarpması çok tehlikelidir, tedavi edilse bile hastaların yüzde 20‘si ölür. İyileşenlerin sinir sistemlerinde kalıcı hasarlar oluşabilir. Denge ve hareket uyumlarının normale dönmesi ise aylar alır. Ama ilk belirtide tanı konur ve tedaviye bilinç kaybından önce başlanırsa, iyileşme şansı yüksektir" dedi.
Uzmandan Aşırı Sıcak Uyarısı
Bitlis‘in Tatvan Devlet Hastanesi Dahiliye ve İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Oktay Olmuşçelik, aşırı sıcakların ve yüksek nem miktarının dolaşım sistemini etkilediğini söyledi.