Acibadem Eskisehir Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Hayati Yavuz, mide bagirsak duvarina yapisarak orada çogalan ve gastrit, ülser, reflü ve hatta mide kanseri ve lenfomaya kadar giden hastaliklara neden olan “helikobakter pilori”nin dünya nüfusunun yarisindan fazlasina bulastigini belirtti.
Helikobakter pilorinin mide eksimesi, yanmasi, gece uyandiran agrilar, bazen bulanti, kusma, karinda sislik, gaz, gegirme, nefes alamama, saplanir tarzda agri, agiza aci su gelmesi ve hazimsizlik gibi sikâyetlere yol açtigini belirten Dr. Yavuz hastaligin yakinmalarin uzun sürdügünü, kolay geçmedigini ve sik sik tekrarladigini da dile getirdi.
“Sebze ve meyveleri iyice yikayin”
Dr. Yavuz, helikobakter pilorinin iyi temizlenmemis gidalarin tüketimi, temiz olmayan sularin içilmesi, diski bulasmasi yoluyla insanlara küçük yasta geçtigini, uzun süre hatta bazen hayat boyu kalabilen bir organizma oldugunu ifade etti.
Dünya nüfusunun yarisindan fazlasinin bu hastalik ile enfekte oldugunu ve bu kisilerde mide kanserine yakalanma oraninin digerlerine göre 6 kat fazla olduguna dikkat çekti. Enfeksiyonundan korunmak için özellikle hijyene dikkat etmek gerektiginin altini çizen Dr. Yavuz “Bu bakterinin genellikle agiz yoluyla, temiz ve güvenilir olmayan sular veya iyi yikanmamis sebze ve meyvelerden bulastigini biliyoruz. Bu nedenle hastaliktan korunmak için genel temizlik kurallarina uymak önemlidir. Kaynagini bilmediginiz sulari içmeyin, baskasinin bardagini kullanmayin, sebze ve meyveleri iyice yikayin” dedi.
“Probiyotikler, sarimsak, elma sirkesi faydali”
Bakterinin, 7 veya 14 günlük kürlerle ve mide koruyucuyla birlikte 2’li ya da 3’lü antibiyotik tedavisi gerektirecegini belirten Dr. Yavuz bununla birlikte tedavi sürecinde intolerans ve antibiyotik direnci gibi önemli handikaplar bulundugunu fakat buna ragmen hastaligin yüzde 85-90 oraninda basariyla tedavi edilebildigini söyledi.
Dr. Yavuz ilaç tedavisi disinda beslenme düzeninde yapilacak iyilestirmelerin de tedavi edici olabilecegini vurgulayarak, faydali gidalari “Probiyotikler, yüksek polifenollü naturel sizma zeytinyagi, günde 2 gr. çörek otu, brokoli filizleri, yesil çay, meyan kökü; sarimsak, kudret nari, evde yapilan fermente elma sirkesi ve propolis” olarak siraladi. Helikobakter pilori diyetinde brokoli, karnabahar, lahana, C vitamini içeren turunçgiller, yagsiz gidalar, tam tahilli ve yüksek lifli gidalarin tüketilmesini öneren Dr. Yavuz “asiri tuz tüketimi, aci, baharatli, salamura gidalar, yagli et ve süt ürünleri, seker, kahve, gazli asitli içecekler ile alkolün mutlaka sakinilmasi gereken besinlerin basinda geldigini dile getirdi.
Uzmandan Dünya Nüfusunun Yarisini Enfekte Eden Helikobakter Pilori Uyarisi
Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Hayati Yavuz, mide eksimesi, karin agrisi, sislik, hazimsizlik ve gaz gibi yakinmalara yol açan “helikobakter pilori” rahatsizliginin bulasmasi riskini düsürmek için el ve yiyecek, içecek temizligine çok dikkat edilmesi gerektigini söyledi.