Uzmandan Uyari Açiklamasi 'Kronik Rahatsizligi Olanlar, Astim Ve KOAH Hastalari Tozlu Havalarda Disari Çikmasinlar'

Uzmandan Uyari Açiklamasi 'Kronik Rahatsizligi Olanlar, Astim Ve KOAH Hastalari Tozlu Havalarda Disari Çikmasinlar'

MARDIN – Mardin Midyat Devlet Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani, Doktor Iskan Zencir, tozlu havalarda; kronik rahatsizligi, astim ve KOAH hastalarinin zorunlu olmadikça disari çikmamalari konusunda uyarilarda bulunarak, çikmalari durumunda ise maske takmalarini önerdi.

Midyat Devlet Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Doktor Iskan Zencir, Türkiye ve Iran’i etkileyen kum ve toz firtinalarinin asil sebebinin, dünyadaki en önemli iki toz kaynagi olan Afrika ve Orta Dogu kaynakli çöl tozlari oldugunu söyledi.

Firtinalari iklim degisikliginin tetikledigi arazi tahribati, ormansizlastirma, çöllesme ve kurakligin da artirmakta oldugunu belirten Dr. Zencir, “Ülkemizi etkisi altina alan toz firtinasi süresince astim ve kronik obstrüktif akciger hastaligi (KOAH) gibi kronik solunum hastaligi olan kisilerin dikkatli olmalarini, zorunlu olmadikça disarida fazla vakit geçirmemeleri ve disari çiktiklarinda mutlaka maske takmalarini tavsiye ediyoruz” dedi.

Havada toz yogunlugunda artis olmasinin, özellikle astim ve KOAH gibi kronik hava yolu hastaligi olan ve çesitli nedenlerle solunum sikintisi yasayan vatandaslari olumsuz yönde etkileyebilecegini ifade eden Dr. Zencir, “Migren, göz enfeksiyonu gibi hastaliklar için hem neden hem de tetikleyici olabilmektedir. Çöl tozlari ile atmosfere karisan ve çok uzak mesafelere tasinan kursun parçaciklari da içme suyu veya tarim ürünleri basta olmak üzere gida maddelerini kirletebilmekte ve insan sagligi tehlikeye girmektedir. Kemik ve dokularda biriken kursun, beyin hasarlarina ve ölümlere neden olabilmektedir. Düsük dozdaki kursun birikimi bile anne karnindaki bebekler ve henüz bagisiklik sistemi gelismemis çocuklara büyük zararlar verebilmektedir. Toz partiküllerinin 10 mikrondan küçük olanlar saglik için zarar teskil ediyor. 2,5 mikronun altindakiler akcigerin en ücra köselerine kadar ulasip solunum yolu problemlerine yol açabiliyor” diye konustu.

Bu hava olayinin yasandigi dönemlerde özelikle gündüz mümkünse disari çikmamak gerektigine dikkat çeken Dr. Zencir, “Evlerin pencerelerini ve kapisini kapali tutmak gerekiyor. Disari çikilacaksa da maske kullanilmali. Disari çikildiginda hirilti solunum baslamasi astim veya bronsit ataginin göstergesi olup, bu durumda mutlaka hekime basvurulmalidir. Toz firtinalarinin oldugu dönemlerde dikkatli olmamiz gerekiyor. Disari çikilmadigi halde öksürük, balgam, hiriltili solunum veya gögüste yanma sikâyetleri varsa da doktora basvurulmasi gereklidir. Toz firtinasi olustugunda çocuklarin, gebelerin, astim ve kronik akciger hastalari olanlarin disari çikmamasini önermekteyiz. Çikmalari gerektigi durumlarda ise koruyuculugu yüksek maske kullanmalarini, eve gelince dus almalari ve kronik hastalarin ilaçlarini düzenli kullanmalarini tavsiye ediyoruz’’ seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile