Uzmani Endoskopi Hakkinda Bilinmeyenleri Tek Tek Açikladi

Uzmani Endoskopi Hakkinda Bilinmeyenleri Tek Tek Açikladi

Medicana Sivas Hastanesin Gastroenteroloji Uzmani Prof. Dr. Abdülkerim Yilmaz, endoskopi hakkinda bilinmeyenleri açikladi. Yilmaz, “Endoskopi cerrahi islemlere göre oldukça güvenli bir yöntemdir” dedi.

Medicana Sivas Hastanesinde görev yapan Gastroenteroloji Uzmani Prof. Dr. Abdülkerim Yilmaz, endoskopi islemi hakkinda açiklamalarda bulundu.

Endoskopinin tanimini yapan Yilmaz, “Endoskopi cihazi ile vücudumuzun bazi bölgeleri incelenir. Endoskopi isigi ve kamerasi olan fleksibil bir cihazdir. Teshise dönük olan endoskopi cihazi ile siklikla mide ve bagirsak sistemi incelenir. Sindirim sistemini incelemek için rektal/anal yol ya da agiz kullanilir. Rektal/anal yol kullanilarak yapilan endoskopik islemlere kolonoskopi, agiz yolu ile yapilan endoskopik islemlere de gastroskopi denilir. Endoskopi ile mide problemleri yaninda yemek borusu, on iki parmak bagirsak rahatsizliklari teshis edilebilir. Benzer sekilde kolonoskopi ile kalin bagirsak rahatsizliklari ve ince bagirsak rahatsizliklari teshis edilebilir” dedi.



“Tani ve tedavide kullanilir”

Yilmaz, endoskopinin birçok sindirim sistemini ilgilendiren hastaliklarin tani ve tedavisinde kullanildigini dile getirerek “Sebepsiz kilo kayiplarinda, sebepsiz karin agrilarinda, uzun süren mide yanma ve eksimelerinde, gögüs yanmalarinda, reflü hastaligin tanisinda, kansizliklarda teshis maksatli, mide poliplerinde, karin gaz ve siskinliklerinde, yemek borusu hastaliklarinda, özellikle yutma güçlügü sikayetlerinde, makattan kan gelmesi durumlarinda, kanser taramasinda ve bunun gibi daha birçok sindirim sistemini ilgilendiren hastaliklarin tani ve tedavisinde kullanilir. Bu yöntemle gerek mideden gerekse kalin bagirsaktan biyopsi alinarak tani belirlendigi gibi mide kanamalarinda, sindirim sistemi poliplerinin alinmasinda ve bir takim prekanseröz lezyonlarin çikarilmasi gibi durumlarda da tedavi maksatli kullanilir” ifadelerini kullandi.

“Hekime basvurulmali”

Prof. Dr. Yilmaz, endoskopi sirasinda risklerin düsük oldugunu ifade ederek söyle devam etti;

“Endoskopi cerrahi islemlere göre oldukça güvenli bir yöntemdir. Her tibbi islem gibi endoskopinin de düsük olmakla birlikte riskleri bulunmaktadir. Endoskopik islem borusu son derece hassas ve hastaya zarar vermeyecek sekilde tasarlandigi için endoskopi islemi sirasinda olusabilecek riskler son derece düsüktür. Bazi hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen bogaz agrisi veya anesteziye bagli gelisen halsizlik seklinde görülebilir. Endoskopi sonrasi riskler düsük olsa da siddetli mide yanmasi, karin agrisi, kan gelmesi, kusma, nefes zorlugu asagidaki durumlarin gözlemlenmesi halinde mutlaka bir hekime danisiniz. Endoskopi genellikle teshise dair maksatlidir, bir grup hastada ve hastalikta tedavi maksatlidir. Endoskopi cihazina özel aletler eklenerek tedavi maksatli da kullanilabilir. Yemek borusu darliklarini açmak, polip kesmek, yabanci bir nesnenin çikartilmasi gibi islemler endoskopi yöntemi ile yapilabilir" diye konustu.



“Kolay ve agrisiz”

Yilmaz son olarak, endoskopi isleminin kolay ve agrisiz yapilabilecegini de belirterek, “Gerek gastroskopi gerekse kolonoskopi deneyimli ellerce yapildigi takdirde son derece kolay ve agrisiz bir yöntemdir. Islem sirasinda duyulabilecek her türlü agri ve rahatsizlik sikayetlerini ortadan kaldirmak için hastaya yapilacak islemin özelligine göre, sakinlestirici ve gerekirse uyutucu anestezi uygulanir. Böylece hasta islemi hiçbir sekilde hissetmez. Midenin görüntülenmesi yaklasik 10 dakika kalin bagirsagin görüntülenmesi ise yaklasik 20-30 dakika sürer. Midenin islem için bos oldugundan emin olmak için endoskopiden önce sekiz saate kadar yemek ve içmek birakilmalidir. Endoskopi isleminden önce kullanilan bütün ilaçlarla ilgili gastroenteroloji doktoruna bilgi verilmelidir. Kan sulandirici ilaçlar endoskopi isleminden birkaç gün önce kanamaya neden olabilecegi için birakilmalidir. Diyabet, kalp hastaligi veya yüksek tansiyon gibi kronik hastaliklari bulunan kisiler ile ilgili gastroenteroloji doktoru gerekli yönlendirmeleri yapacaktir. Gastrit, ülser, erezyon, herni, özefeajit, emilim bozuklugu, kanserler, kanama, polipler gibi tanilar konulabilir. Bu tanilara göre de hastanin tedavisi baslanir. Gerekli durumlarda biyopsi alinip patolojiye gönderilebilir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile