Uzmani Uyardi Açiklamasi 10 Km Uzakliktaki Yetistiriciyi Bile Etkiliyor

Uzmani Uyardi Açiklamasi 10 Km Uzakliktaki Yetistiriciyi Bile Etkiliyor

Aricilarin kabusu olan ‘Amerikan yavru çürügü’ hastaligi 10 kilometre uzakliktaki ari yetistiricilerini de tehdit ediyor. Uzmanlar, hastaliga karsi aricilarin kovanlarini düzenli kontrol etmeleri gerektigini söyledi.

Ari kovanlarindaki Amerikan yavru çürügü hastaligi vakalarinin artmasiyla aricilar ciddi kayiplarla karsi karsiya kaldi. Hastaligin bir ari kovanini kisa sürede yok edip, çevredeki diger kolonilere yayilabildigini belirten Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hayvan Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Abdurrahman Takci, “Aricilar, kovanlarini düzenli olarak kontrol etmeli, hastalik belirtileri gördüklerinde hemen önlem almali ve enfekte kovanlari digerlerinden izole etmeliler. Ayrica yeni ari kolonileri alirken dikkatli olmali ve saglikli koloniler seçmeye özen göstermeliler” dedi.



“Yetistiricilerin kovan sayilari çok ciddi sekilde azalabiliyor”

Doç. Dr. Takci, arilarin eskisi gibi belirgin bir sonbahar ve ilkbahar yasamadiklarini, geçislerin daha ani sekillendigini, buna bagli olarak da kis için biriktirdikleri bal rezervlerini tükettiklerini belirterek, “Bu noktada o rezervleri bazen erken tüketmeye basliyor ve iyi bir sonbahar bakimi yapilmadiysa, bu yil gibi, arilarin ilkbaharda birçogu sönmüs oluyorlar yani ölüyorlar. Buna bagli olarak yetistiricilerin kovan sayilari çok ciddi sekilde azalabiliyor. Gündüz ve gece sicaklik farklari arilarin çalisma mevsimi olan ilkbaharda etkiler. Ancak kis mevsiminde veya sonbaharda arinin tabiattan yararlanmadigi mevsimlerde gündüz ve gece sicaklik farki çok sikinti olusturmaz. Ancak ari artik disaridan polen, nektar getirmeye basladigi zamanlarda problem olusturabiliyor. Çünkü ari ona güveniyor ve yetistirici de bu noktada takviyeler yapmiyor. Ari dogadan tam anlamiyla yararlanamaz ve takviyeler de yapilmazsa bahar aylarinda arilarimizi yine kaybedebiliriz” dedi.



“Bu hastalik çevredeki aricilara da zarar verebiliyor”

Bölgesel olarak ergin ve yavru bal arilarinin paraziti olan ’Varroa’ paraziter mücadelelerinin yapilmasi gerektigini vurgulayan Takci, “Bahar bakiminda arilarin çitalari, ari sayisinin, ana arinin kontrolünün yapilmasi lazim. Ana arida hala iste yumurta ve yumurta döl verimi devam ediyor mu, bunlara bakilmasi lazim. Bununla birlikte ari kayiplarinin bazilari hayati, bazen de iste bölgesel olarak zarar verebiliyor. Ihbari mecburi hastaliklarimiz var. Avrupa yavru çürügü, Amerikan yavru çürügü gibi hastaliklarda hemen bulunduklari il tarim veya ilçe tarimlara basvurarak arilarinin böyle bir hastaliktan mustarip oldugunu belirtmeleri gerekiyor. Aksi takdirde bu hastalik çevredeki aricilara da zarar verebiliyor. Yine ayni sekilde kireç hastaligi olsun, iste baharda tespit edebildigimiz hastaliklar bunlar. Aricilar ilkbahar bakiminda bunlari belirleyip, bir an önce eksiklikleri varsa gidermeli. Eger ihbari mecburi bir hastalik varsa kovanlar da dâhil olmak üzere bu hastaligin engellenmesi adina yakilmasi gerekiyor. Aricilar bu noktada bilinçliler ancak eger böyle bir sey varsa göz ardi etmemeliler. Ari tabiatta polen topladigi esnada birçok çiçegin veya bitki tohumlarinin bir sonraki nesle aktarilmasina katki sagliyor. Bu noktada arilar bu basamagi yerine getirmedigi takdirde tabiatin devamliliginda da bir risk olur” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile