Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Çocugunuzun Sagliksiz Iletisimini Görmezden Gelmeyin'

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Çocugunuzun Sagliksiz Iletisimini Görmezden Gelmeyin'

Çocuklarda siddet egilimi ile ilgili bilgiler veren Psikolojik Danisman Deniz Binboga, çocuklarin bazi hareketlerinin kendi dillerinde siddetin ifadesi olabilecegini belirterek, ailelerin çocuklarindaki sagliksiz iletisimleri görmezden gelmemeleri gerektigini söyledi.



“Sosyal medya ve oyunlarin siddet egiliminde rolü büyük”

Psikolojik Danisman Deniz Binboga, siddet unsurlari arasinda en etkili olanin sosyal medya ve siddet içerikli oyunlar oldugunu söyleyerek; “Siddet, canliya verilen her türlü ruhsal ve fiziksel zarardir. Siddetin birçok faktörü var aslinda. Toplumsal ve bireysel siddet olarak nitelendirebiliriz. Ayni zamanda çevresel faktörler, aile, anne ve baba rol modeller kesinlikle çocugun ilk rol model aldigi kisiler. Bu anlamda ebeveyn tutumlari çok önemli. Arkadas ortami, arkadas seçimleri ve aslinda belki de su an günümüzde siddette en çok egilimi olusturan sey de teknoloji bagimliligi. Teknoloji bagimliligi diyorum çünkü bunun içinde sosyal medyayi kapsiyor. Gençler ve çocuklar üzerinde çok etkili siddet içerikli oyunlar var. Sosyal medya gibi unsurlar, orada görülen ve artik normallestirilen görüntüler ve videolar var. Bunlar siddeti gerçekten çok etkileyen ve ne yazik ki özendiren faktörler. Baska bir faktör de çocugun yasa bagli olarak kendini kabul ettirme davranislari ve ortamda kendini kabul ettirme istegi. Bu tarz etkiler var maalesef siddet egiliminde” dedi.



“Bagirma ve zarar verme kendi dillerinde siddeti ifade edebilir”

Çocuklarin isteklerini bagirarak ya da etrafina zarar vererek belirtmesinin kendi dillerinde siddetin ifadesi olabilecegini söyleyen Binboga; “Küçük yasta siddete egilimi olan çocuk genelde her sorununu siddetle çözmeye çalisir. Onun çözüm yolu siddettir. Siddetten kastimiz da küçük yaslardaki çocuklar bir objeyi atarak bunu gösterebilir. Çevresindekilere, anne babasina vurarak ve ya zarar vererek, bagirarak, yüksek sesle konusarak, kendini ifade etmeyerek ve bu sekilde çözülecegini sanarak aslinda kendi dilinde siddeti ifade edebilir çocuk. Ailenin de aslinda çocuga kendini ifade etme özgürlügünü tanimasi gerekiyor ve çocugun sinirlarini iyi çizmesi gerekiyor. Sinir belirlemeli çünkü çocuklar kendi sinirlarini bilmediginde o siniri asmak için gerekli davranislari gösterebiliyorlar. Küçük yasta aileler bunu fark ettiginde psikolojik destek almali uzmanlardan. Ayni zamanda sinirlarini çizmeli. Yaptigi davranisin olumlu ve yapici bir dille yanlis oldugunu ’Simdi bana kendini ifade edebilir misin?’, ’Ne yapmak istersin?’, ’Sana nasil yardimci olabilirim?’ gibi yapici cümlelerle aslinda çocugun kendi sözel ifade yetenegini güçlendirerek ifade etmelerini isteyebilirler” ifadelerini kullandi.

“Aileler belirtileri geri plana atmamali”

Deniz Binboga, ailelerin çocuklarindaki sagliksiz iletisimi görmezden gelmemeleri gerektigini söyleyerek, sözlerine su sekilde devam etti;

“Ayni zamanda zararli madde kullanimi çok küçük yaslara indi maalesef. Bu maddelerin kullanimi da insanin beyin fonksiyonlarinda olumsuz anlamda çok büyük bir etkiye sahip. Bu da bir yönde siddete egilimi arttirabilen etkenlerden birisi. Aslinda küçük yaslarda siddet egilimi gösteren çocuklar için anne babalar belki kabullenmek istemedikleri ya da “geçer, çocuktur, kendisini bu sekilde yansitiyor, aslinda böyle biri degil ama simdi simardi” gibi cümlelerle belirtileri geri plana atabiliyorlar. Basite indirgeyebiliyorlar sagliksiz iletisimi. Bu anlamda anne babalar bu sagliksiz iletisimi fark ettiklerinde çocugun siddete egilimi gösterdigi zamanlarda bunu ciddiye alarak ve bu konunun üzerine giderek profesyonel bir destek aldiklarinda ileriki yasamlarinda siddet egilimli bireylere dönüsmelerini engelleyebilirler.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile