Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Fazla Kilolu Erkekler Kisirlik Riski Altinda'

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Fazla Kilolu Erkekler Kisirlik Riski Altinda'

Dünyada evli çiftlerin yaklasik yüzde 15’inin kisirlik problemi ile mücadele ettigini belirten Üroloji Uzmani Prof. Dr. Isa Özbey, "Son yillarda bu oran yüzde 35’e yaklasmaktadir. Yapilan çalismalarda erkeklerde sperm sayisinin giderek azaldigi tespit edilmistir. Sperm sayisinin azalmasinda çevre kirliligi, GDO’lu gidalarin tüketiminin artmasi, sigara, alkol, ilaç kullanimlarinin artmasi gibi faktörler sorumlu tutulmaktadir. Asiri kilo ve obezite çagimizin vebasi olarak giderek artmakta ve kisirliga sebep olabilmektedir" dedi.

VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Üroloji Uzmani Prof. Dr. Isa Özbey, erkek kisirligi hakkinda açiklamalarda bulundu. Kisirligin kisaca tanimini yapan Prof. Dr. Özbey, "Evli çiftlerin 1 yil süre ile korunmasiz iliskiye ragmen çocuk sahibi olamamalarina kisirlik diyoruz. Kisirligin 1/3’ünde erkek, 1/3’ünde kadin ve 1/3’ünde ise her iki este de problem vardir. Yani yaklasik olarak kisirligin yüzde 50’sinde erkekte problem vardir" dedi.



"Kisirlik orani giderek artiyor"

Dünyada evli çiftlerin yaklasik yüzde 15’inin kisirlik problemi ile mücadele ettigini söyleyen Özbey, "Ne yazik ki bu oran giderek artmaktadir. Son yillarda bu oran yüzde 35’e yaklasmaktadir. Yapilan çalismalarda erkeklerde sperm sayisinin giderek azaldigi tespit edilmistir. Sperm sayisinin azalmasinda çevre kirliligi, GDO’lu gidalarin tüketiminin artmasi, sigara, alkol, ilaç kullanimlarinin artmasi gibi faktörler sorumlu tutulmaktadir" seklinde konustu.



"Yüzde 50-60’inin nedenini ögrenebiliyoruz"

Kisirlik tanisinin nasil konduguna ve nedenlerine deginen Prof. Dr. Özbey, "Kisirlik nedeniyle basvuran erkek hastalarda ilk yapilmasi gereken test ’spermiyogram’ testidir. Diger ek testler spermiyogram adini verdigimiz sperm tahlili sonuçlarina göre istenmelidir. Sperm sayisi 10 milyon/mL’nin altinda ise hormon testleri, 5 milyon/mL’nin altinda ise genetik testler istenmelidir. Bütün bilimsel ve teknolojik gelismelere ragmen günümüzde erkek kisirliginin yalnizca yüzde 50-60’inin nedenini ögrenebiliyoruz. Geri kalan nedenleri bilmiyoruz ancak tahmin edebiliyoruz. Muhtemelen çevresel faktörler, beslenme aliskanliklari, GDO’lu gidalar ve genetik faktörler sorumludur" diye konustu.



"Tüp bebek yöntemi ile hastalarin yüzde 65-70’i çocuk sahibi olabilmektedir"

Tedavi seçeneklerini de anlatan Özbey, "Erkek kisirliginda karsilastigimiz hormonal nedenler ilaç ile tedavi edilirken, varikosel (testis torbasi içerisinde yer alan damarlarin sismesi) gibi hastaliklar ameliyat ile düzeltilebilmektedir. Varikoselin birçok tedavi yöntemi olmasina ragmen günümüzde en etkili tedavi yöntemi mikroskobik varikoselektomi cerrahisidir. Mikroskobik varikoselektomi ile hastalarin yüzde 40-80’i normal yolla baba olabilmektedir. Sebebi açiklanamayan kisirlikta; yasam tarzi degisiklikleri, saglikli beslenme, antioksidan ilaçlar ve tüp bebek yöntemleri kullanilmaktadir. Tüp bebek yöntemi ile hastalarin yüzde 65-70’i çocuk sahibi olabilmektedir. Kisirligi olan erkeklerin yaklasik olarak yüzde 10’unda menide hiç sperm bulunmaz. Bu hastalarda ’mikro-TESE’ denilen ameliyat ile yüzde 65 oraninda sperm bulunabilmektedir" ifadelerini kullandi.

"Asiri kilo neden olabilir"

Yine önemli konulardan birisinin de bazi ilaçlarin kisirlik yapabilmesi oldugunu belirten Üroloji Uzmani Prof. Dr. Isa Özbey, "Bu konuda da her hekim mutlaka çocuk beklentisini sorgulayip sonrasinda ilaç baslamalidir. Asiri kilo ve obezite çagimizin vebasi olarak giderek artmakta ve kisirliga sebep olabilmektedir. Erkeklik hormonu olan testosteron yag dokusunda kadinlik hormonu ’östradiol’e dönüsmekte ve kisirliga yol açabilmektedir. Bu nedenle kilolu erkeklerde kilo verilmesi bir tedavi seçenegi olabilmektedir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile