Uzmani Uyardi Açiklamasi Güneydogu Ve Dogu Anadolu'da 'Brucella' Hastaligina Dikkat

Uzmani Uyardi Açiklamasi Güneydogu Ve Dogu Anadolu'da 'Brucella' Hastaligina Dikkat

Siirt’te Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Doktor Dilan Baygeldi, brucella hastaliginin Güneydogu ve Dogu Anadolu bölgelerinde çok sik görülen bir hastalik oldugunu belirterek, peynir ve sütteki ’brusella’ tehlikesine dikkat çekti.

Brucella hastaliginin süt, süt mamulleri ve hayvanlardan bulastigini belirten Uzm. Dr. Dilan Baygeldi, özellikle yaz aylarinda taze peynirin tüketilmesi konusunda vatandaslari uyardi. Hastaligin mikrobu tasiyan hayvanin etinden ve sütünden bulastigini belirten Dr. Baygeldi, sütün yeterince kaynamasi gerektigini söyledi.



Dr. Baygeldi, "Brusella hayvanlardan insanlara geçis yoluyla olusan zoonotik dedigimiz bir enfeksiyon çesididir. Brusella ile ilgili olarak bizim bölgemiz yani Güneydogu ve Dogu Anadolu, endemik yani yaygin olarak görüldügü bölgeler arasindadir. Brusella’nin bulas yoluyla ilgili olarak hayvancilikla ugrasan vatandaslarimizin suna dikkat etmesi gerekmekte. Brusella ile enfekte olmus bir küçükbas dedigimiz keçi, sigir, koyun olan hayvanlari varsa, bu hayvanlar genellikle gebelik sürecinde yani herhangi bir yavru tasima sürecinde normalde gebelik süreçlerini tamamlamadan yavru kayiplari yasarlar. Yavru kayiplari yasandigi sirada yavruya ait gebelik, yani dogum zarlarini yavru atimindan çok geç bir sürede disari atarlar. Vatandaslarimiz böyle bir durumla karsilastiklari zaman durumu bulunduklari il veya ilçe müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir" dedi.

Brusella’nin bulas yollarina deginen Dr. Baygeldi, "Brusella, genellikle hayvandan insana bulasir. Bu da daha çok enfekte olmus hayvanin özellikle sütünün kaynatilmadan peynir, tereyagi ve krema yapilmasi ve bunu kisilerin tüketmesiyle kisilere bulasabilmektedir. Diger bulas yolu ise enfekte olmus hayvan etinin yeterince pisirilmeden tüketilmesiyle bulasabilmektedir. Az önce bahsettigimiz gibi dogum esnasinda yani enfekte olmus hayvanin dogumu esnasinda, havayla mikroorganizmalarin yani mikroplarin kisiye aerosol dedigimiz hava yoluyla bulasmasiyla olusabilmektedir. Kiside enfeksiyon olusmussa genellikle spesifik olmayan yani yaygin vücut agrisi, gece terlemeleri, bulanti, kusma, özellikle büyük eklem dedigimiz kalça ve diz eklemlerinde agri olmasiyla kendini göstermektedir. Bu hastalar bize basvurdugunda klinik degil, daha çok yapmis oldugumuz kan tahlilleriyle tani koyup belli bir klinige ve sikayetlere yönelik olarak tedaviye baslamaktayiz" diye konustu.

"Brusellada özellikle Güneydogu ve Dogu Anadolu Bölgesi’nde yaz aylarinda özellikle taze peynirden yapilan yani kaynatilmadan veya yeterince kaynatilmadan yapilan sütten peynir ya da krema ve ya tereyaginin yapilmasiyla bulasabilmektedir" diyen Dr. Baygeldi, "Bunu önlemek için de özellikle egerki sütten bu sekilde ürünler elde edilmek isteniyorsa sütün yeterince dogru bir sekilde kaynatilmasi ya da pastörize edilmesi gerekmektedir. Diger bir koruma yolu ise dogum yani hayvancilikla ugrasan kisilerin hayvanin dogumu esnasinda koruyucu ekipman dedigimiz gözlük, maske, önlük veya çizme gibi ekipmanlariyla birlikte dogumu gerçeklestirmesi gerekmektedir" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile