Uzmani Uyardi Açiklamasi ''Mavi Tik' Artik Güvenilir Degil, Büyük Tehlikeye Karsi Dikkat'

Uzmani Uyardi Açiklamasi ''Mavi Tik' Artik Güvenilir Degil, Büyük Tehlikeye Karsi Dikkat'

Geçtigimiz yillarda resmi hesap ve taninmis kisilere verilen ‘mavi tik’ artik tehlike saçiyor. Parali hale gelmesiyle uygulama dolandiricilar ve terör örgütü propagandasi yapanlarin kolayca ulasabildigi hale gelirken, dijital medya uzmani vatandaslara hesaplarin güvenirligini arastirmalari uyarisinda bulundu.

Twitter, daha önce tartismalara neden olan parali abonelik ‘mavi tik’ sistemine basladi.

12 Aralik itibariyla devreye alinan uygulama için aylik 8 dolarlik abonelik ücreti alinirken, Apple kullanicilari için ise abonelik bedeli 11 dolar oldu. Geçmiste sadece resmi hesap ve taninmis kisilere verilen ‘mavi tik’ uygulamasi, artik herkesin sahip olabilecegi duruma gelmesi nedeniyle tehlike saçiyor. Artik parali olmasi ile dolandiricilar ve terör örgütü propagandasi yapmak isteyenlerin kolayca ulasabildigi hale gelen ‘mavi tik’ nedeniyle uzmani, vatandaslara hesaplarin güvenirligini arastirmalari uyarisinda bulundu.

“Dolandiricilarin önü açildi”

Dicle Üniversitesi Ögretim Görevlisi ve Dijital Medya Uzmani Sercan Öge, mavi tikin parali hale gelmesiyle dolandiricilarin önünün açildigini kaydetti.

Öge, “Sosyal medya platformlarinda ‘mavi tik’ ikonu var. Bu ikon bundan 1 yil öncesine kadar dünya çapinda taninmis kisilere veriliyordu. Bir hesapta bunu görüyorsak bu hesabin gerçekten o sahsa ait oldugunu ve o sahsin güvenilir, bilindik ve tanindik biri oldugunu anliyorduk. Ama Elon Musk devraldigi zaman apayri bir hale getirdi. Artik dileyen herkesi ücretini ödeyerek ‘mavi tik’ alabilecek duruma getirdi. Bu ne gibi sorunlara yol açar; geçmisten beri bu tip sosyal medya platformlarini kullanan kullanicilar ‘mavi tik’in anlamini bildikleri için siradan bir vatandas sirketin onayini gördügü zaman güvenilir bir sirket veya sahis oldugunu düsünecek. Elon Musk’un yaptigi bu durumla dolandiricilar bile kendilerine ‘mavi tik’ almaya basladi.

Örnek verirsek bir marka var ve bunun sosyal medya platformunda hesabi yok. Dolandiricilar bu marka adina hesap açarak ‘mavi tik’ alacak, takipçilerini bu hesap üzerinden dolandirmaya çalisacaklar” dedi.



“Seçim öncesi terör propagandasina yol açildi”

Terör örgütü propagandasi yapan sayfalarin hesaplarina ‘mavi tik’ alip, resmi ve güvenilir sayfa izlenimi vererek vatandaslari sokaga davet edebilecegini belirten Sercan Öge, seçimin yaklastigini ve bunun seçime yönelikte kullanabilecegini vurguladi. Öge, “Vatandaslarimizin bu konuda dikkatli olmasi lazim. Özellikle Avrupa’da terör örgütü propagandasi yapan sayfalar mavi tik vermeye basladi.

Su anda Avrupa’da, Türkiye’de kirmizi kategoride aranan birçok teröristin sosyal medyada ‘mavi tik’i var, bunlarin sayfalarini kapatmiyor. Bunlar Interpol tarafindan aranmasina ve iadesi istenmesine ragmen bu sosyal medya önlem almis degil. Resmen terör örgütü propagandasi yapmalarina destek veriyorlar. Bunun önlemini almaya yavas yavas basladilar ama etkili degil. Devlet görevlilerine ‘gri tik’, isletmelere ise ‘sari tik’ vermeye basladi.

Bu tikleri gördügümüzde gerçek hesap oldugunu anlayacagiz ama mavi tiklerde su anda çok büyük bir sorun mevcut. Vatandaslar bu tarz seylerde biraz daha dikkatli olurlarsa. Ailelerin ise çocuklarini bilinçlendirmesi gerekiyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile