Bas üstü sporlarla ilgilenen sporcularda biceps yaralanmalari siklikla görülüyor. Sürecin ciddi bir sekilde takip edilmesi gerektigini belirten Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmoloji uzmani Dr. Ögretim Üyesi Mehmet Soyarslan, yaralanmalarin siklikla fizik tedavi ile iyilestigini belirtti.
Fizik tedavinin yetersiz kaldigi durumlarda ise cerrahi islem yapildigini söyledi.
Biceps tendonunun yapismasi
Voleybol, hentbol ve yüzme gibi bas üstü spor dallarinda sporcularin biceps bölgesinde çesitli sakatliklarin siklikla yasandigini ifade eden Dr. Soyarslan, “Özellikle omuz bölgesinde birçok sporcuya özgü yaralanmalar olabiliyor. Bizim de en sik gördügümüz yaralanmalarin basinda kol bölgesindeki biceps dedigimiz tendonun zorlanmaya bagli iltihaplanmasidir. Hastalarimizi çogunlukla fizik tedaviyle saglikli haline getiriyoruz. Biceps tendonunun yapistigi omuz eklemi içerisinde bir kikirdak yapi mevcut. Ani harekete bagli olarak burada bir hasarlanma olabiliyor. Geçmeyen, omuz agrisi devam eden hastalarimizda yaptigimiz tetkiklerde eger burada bir yirtik tespit edersek buranin tamiri yine fizik tedavi ile söz konusu olabilir” dedi.
Kronik zorlamada cerrahi yöntem söz konusu olabilir
Sporcularda kronik zorlamaya bagli olarak bazi dokularda ödem olusabilecegini vurgulayan Dr. Soyarslan, “Bunun tedavisini de çesitli enjeksiyonlarla yapiyoruz. Inatçi olgularda cerrahi tedavi de söz konusu olabilir. Omzumuzu kaldirmamizi saglayan döndürücü kaslarimiz bulunuyor. Daha ileri vakalarda omzumuzu kaldirmamizi saglayan kaslarda yirtilmalar görülüyor. Bu yirtiklarinda cerrahi yolla tedavi ediyoruz” ifadesini kullandi.
Omuz çikiklarina dikkat
Voleybol ve hentbol gibi firlatma sporlarinda omuz çikiklarinin da siklikla görüldügünü belirten Dr. Soyarslan, “Bunlarin tekrarlamasi halinde kikirdak hasari olusabiliyor. Bu hastalarimizi da ameliyat ile tedavi ediyoruz. Yaptigimiz bu ameliyatlardan sonra hastanin bir süre fizik tedavi görmeleri de gerekebiliyor. Bunun tam anlamiyla iyilesme süreci ise 3 ila 6 ayi bulabiliyor“ seklinde konustu.
Günlük hayatta spor yaparken omuz agrilarinin olabilecegine deginen Dr. Soyarslan, 2-3 günden fazla süren siddetli agrilarda mutlaka uzman bir hekime danismakta fayda olacagini söyledi.
Uzmani Uyardi Açiklamasi Omuz Çikiklarinin Iyilesme Süresi 6 Ayi Bulabilir
Medipol Üniversite Hastanesi’nden Dr. Ögretim Üyesi Mehmet Soyarslan, bas üstü sporlardaki biceps yaralanmalari ve omuz çikiklarinin ciddiye alinmasi gerektigini söyledi. Ani kol hareketine bagli olarak omuz bölgesinde ciddi hasarlarin olusabilecegini belirten Dr. Soyarslan, “Fizik tedavi ile iyilesme ihtimali olmayan hastalarimiza cerrahi olarak müdahale ediyoruz. Ameliyat sonrasi tam anlamiyla iyilesme süreci 3 ila 6 ayi bulabiliyor. 2-3 günden fazla süren siddetli agrilarda mutlaka uzman bir hekime danismakta fayda var” dedi.