Uzmani Uyardi Açiklamasi Sicak Hava Cilt Kanserine Neden Oluyor

Uzmani Uyardi Açiklamasi Sicak Hava Cilt Kanserine Neden Oluyor

Siirt Il Saglik Müdürlügü Saglik Hizmetleri Baskani Acil Tip Uzmani Dr. Zübeyde Albayrak, termometreler 40 dereceyi gösterirken, asiri sicaklarin erken yaslanma ve cilt kanserine neden oldugunu dikkat çekti.

Acil Tip Uzmani Dr. Zübeyde Albayrak, kentte artan sicaklar nedeniyle erken yaslanma ve cilt kanserine neden oldugunu söyledi.

Asiri sicakliklarin saglik sorunlarini da beraberinde getirdigini belirten Dr. Albayrak, artan ortam sicakliginin vücut sicakligini astiginda vücut ortamdaki isiyi emip ve vücut isisi, vücut sicakliginin artmaya basladigini kaydetti.

Yeni gelisen bu durumda metabolizma bu duruma uyum saglamak için birtakim mekanizmalari devreye soktugunu aktaran Dr. Albayrak, "Bu mekanizmalarin basinda terleme gelmektedir. Ancak terleme her zaman vücut isisini düsürmek için tek basina yeterli bir mekanizma degildir. Artan sicaklikla birlikte metabolizma hizi artar, tüketilen oksijen miktari artar. Buna bagli olarak solunum sayisi kalp atim hizinda artis meydana gelir. Bunun haricinde asiri fiziksel aktivite gösteren kisilerde sicak kramplari görülebilir. Bunun disinda sicak ödemi, günes yanigi, sicak bitkinligi gibi durumlarda görülebilir. Bu bahsettigim durumlarin hepsi asiri sicakliklarin erken dönemde gösterdigi etkilerdir. Uzun süreli maruziyete bagli olarak geç dönemde de bazi etkiler ortaya çikabilir. Bunlar içerisinde katarakt, günes lekeleri, erken yaslanma ve istemedigimiz durumlardan biri olan cilt kanserleri ortaya çikabilir.’’ dedi.

Gerekmedikçe saat 10.00-16.00 araliginda disari çikilmamasinin altini çizen Albayrak, "Mümkün oldugunca evde kalmaliyiz. Bu saatler araliginda güneslenmemeli, denize girmemeliyiz. Denize girecek vatandaslarimiz en az 30 koruma faktörlü günes kremi kullanmali ve günes gözlügü takmalidir. Günes altinda çalisacak kisilerin ise bir takim koruyucu önlemler almasina ihtiyaci vardir. Bu önlemler içerisinde hafif, bol, açik renkli siki kumastan dokunmus giysileri tercih etmesi gerekir. Bunun haricinde en önemli noktalardan biri de sivi tüketimidir. Günlük en az 2, 2.5 litre sivi tüketilmesi gerekir. Öncelik olarak sivi tercihimiz tabi ki su olmasi gerekiyor. Bunun haricinde kahve, çay, gazli içecekler yerine süt, ayran, taze sikilmis meyve sulari tercih edilmelidir. Vücut direncini arttirmak vücuda gerekli olan vitamin ve mineralleri saglamak adina bol bol sebze ve meyve tüketilmesi gerekir. Yagli besinlerden uzak durmali, yemek yaparken kizartma teknigi yerine haslama, kendi suyunda pisirme ya da izgara yöntemleri tercih edilmelidir. Bunun haricinde idrar söktürücü kullanimi ya da kronik kalp hastaligi, kronik böbrek hastaligi, kronik karaciger hastaligi gibi sivi kisitlamasi olan hastalarin diyetlerini düzenlerken kendi doktorlarina basvurmasi gerekir’’ ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile