Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Soguk Geliyor Diye Kombi Menfezlerini Kapatmayin'

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Soguk Geliyor Diye Kombi Menfezlerini Kapatmayin'

Makine Mühendisleri Odasi (MMO) Kayseri Sube Baskani Süleyman Varol, kombi bakimlari ile ilgili verdigi bilgilerde soguk geldigi için menfezlerin vatandaslar tarafindan kapatilmamasi gerektigini söyleyerek, “Gaz yakici cihaz bakimini mutlaka yetkili firmalar yapmali” dedi.

Gaz yakici cihazlarin bakimlarinin tasarruf açisindan önemli oldugunu ve mutlaka yetkili servisler tarafindan yapilmasi gerektigini söyleyen Süleyman Varol, “Kombi ve dogalgaz yakici cihazlarin bakimlari hem can güvenligi açisindan çok önemli hem de tasarruf açisindan çok önemli durumlar arz ediyor. Can güvenligi açisindan konusursak basta dogalgaz yakici cihazlarin degistirilmesinin proje ile olmasi gerekiyor. Eger bu süreçte herhangi bir cihaz degisikligi yapilmissa bunlarin mutlaka gaz dagitim firmasi tarafindan gelinip kontrol edilmesi gerekiyor. Tadilat projesinin uygulanmasi gerekiyor ve tekrardan sizdirmazlik testlerinin yapilarak gazin öyle kullanilmasi gerekiyor. Bunu yapmadigimiz takdirde olusabilecek herhangi bir kaçakta Allah korusun büyük tehlikeler arz edebilir. Bakimlar da ayni sekilde bir tesisatin bakimini yaptirmadigimiz zaman can güvenligi açisindan tehlike arz edebilir. Ayni zamanda bakimli olan gaz yakici cihazlari da tasarruflu kullanmamiza sebep olur. Faturalari düsürmek için de kombilerin bakimlarinin da mutlaka yetkili yerler tarafindan yapilmasi gerekmektedir. En önemlisi de bakimi mutlaka yetkili kisilerin, lisansli firmalar tarafindan yapilmasi gerekmektedir. O firmalar baca bakimlarindan tutun da filtre bakimlari, tesisatin bakimlari da dahil her seyini yapacaklardir” dedi.

“Menfezler soguk geliyor diye kapatilmamali”

Varol, vatandaslarin özellikle soguk geliyor diye menfezleri kapatmamasi gerektigini söyleyerek, “Özellikle su konuya da deginmek istiyorum burada; kis sartlarinda dogalgaz tesisatlarinin oldugu odalarda bir havalandirma menfezi bulunmakta. Bu menfezlerden soguk hava geliyor diye vatandaslarimiz genelde buralari kapatiyorlar. Bunun kapatilmamasi gerekiyor çünkü en ufak bir dogalgaz kaçaginda bu zehirli gaz bu menfezden disari atiliyor. LPG gazlar havadan agir olduklari için tüp kaçagi durumunda gaz yere birikirdi ve bu gaz kaçagini temizlemek için de yeri süpürme tarzinda gazi disari atip tahliye edebiliyorduk ama dogalgaz havadan hafiftir. Yukarida birikir. Menfezin önemli oldugu nokta da budur. Dogalgaz kaçagi durumunda kaçak yukariya birikir. Su anda da menfezler hep yukarida bulunur. Dogalgaz kaçagi durumunda menfeziniz açiksa baska bir isleme gerek yok, o menfezden kendini disariya tahliye edecektir. Vatandaslarimizin mutlaka menfezleri açik tutmasi gerekmektedir. Vatandaslarimizi bu konuda özellikle uyariyoruz” ifadelerini kullandi.

“Yanlis uygulamalar tasarruf degil sarfiyata sebep oluyor”

Cihazlarin tasarruf etmek için sürekli açilip kapatilmasinin tasarruftan çok sarfiyata sebep oldugunu söyleyen Süleyman Varol, “Vatandaslarimiz tarafindan yapilan yanlis uygulamalar da tasarruf açisindan önemli. Sadece kombi demeyelim, gaz yakici cihazlar, büyük kazanlari da duvar tipi kazanlari da kapatip açmak tasarruftan ziyade daha fazla sarfiyata sebep oluyor. Gaz yakici cihazlarin havanin iyi oldugu sartlarda bile düsük derecelerde mutlaka yanmasi gerekmekte. Bu yandigi zaman hem tasarruf sagliyor hem de bu gaz yakici cihazlari kapattigimiz zaman bu cihazlarda bir donma ehliyeti var. Bu emniyeti de devre disi birakacagimiz için cihazlara zarar verebiliyoruz ya da boru patlamalarina sebebiyet veriyor. Tasarruf edelim derken daha fazla zarara giriyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile