Uzmani Uyardi, Asiri Sicaklar Ölümcül Riskler Dogurabilir

Uzmani Uyardi, Asiri Sicaklar Ölümcül Riskler Dogurabilir

Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Hasan Yücel, asiri sicaklarin kalp hastalarinda ölümcül riskler dogurabilecegini söyledi.

Medicana Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Hasan Yücel, kalp hastalarinin günes isinlarinin dik geldigi zamanlarda mümkün oldugunca serin yerde kalmalari gerektigine dikkat çekerek, “Mevsimsel olarak baktigimiz zaman sicak havalarin gelmesi ile birlikte kalp hastalarinin dikkat etmesi gereken önemli hususlar yer almaktadir. Hastalarimizin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri, çok sicak havalarda veya günes isinlarinin dik geldigi safhalarda mümkün oldugunca serin yerde kalmalarini istiyoruz. Mümkün oldugu kadar sabah ya da aksam serinliginde disari çiksinlar. Çünkü öglen saatinde çiktigimiz zaman bahsettigimiz gibi yogun sivi kaybi neticesinde istemedigimiz komplikasyonlar, ölümcül kalp ritim bozukluklari, kalp spazmlari, kalp damarlarinda ciddi problemler ortaya çikabilmektedir. Özellikle sicak havalarda serin yerlerde bulunmak, ille de çikmamiz gerekiyorsa sabah ya da aksam serinliginde çikmamiz bizim için çok önem arz etmektedir “dedi.



“Günes isinlarinin dik geldigi en sicak dönemde havuza veya denize girmeyin”

Kalp hastalarinin tatile gittiklerinde günes isinlarinin dik geldigi en sicak dönemde havuza veya denize girmelerini önermediklerini belirten Doç. Dr. Hasan Yücel, asiri sicaktan sonra hizla soguk bir suya atlamanin ciddi bir isi farki olusturdugunu ve kalpte zorlayici etkiler meydana getirdigini söyledi.

Yücel, “Kalp hastalari tatile gittigi zaman ne yapabilir. Sirf kalp hastasi için degil, normal saglikli bir birey için de ayni seyi söyleyebiliriz. Günes isinlarinin dik geldigi en sicak dönemde havuza veya denize girmelerini önermemekteyiz. Çünkü asiri sicaktan sonra hizla soguk bir suya atlamak ciddi bir isi farki olusturmakta ve kalp üzerinde zorlayici etkiler meydana getirmektedir. Bu da kalp hastaliklari noktasinda hastamizda istemeyecegimiz komplikasyonlar, sorunlar ortaya çikarmaktadir. O yüzden dedigim gibi denize gireceksek serinlikte veya aksam. Serinlik derken günes isiginin dik gelmedigi sabah erken saatleri veya aksamüzeri ögleden sonra seklinde denize girmeleri bizim tavsiye edecegimiz noktalardir’’ diye konustu.



“Sivi alimini aksatmamalari gerekir”

Kalp hastalarinin spor yapabilecegini fakat sivi alimini aksatmamalari gerektigini belirten Yücel, “Kalp hastalari spor yapabilirler mi? Evet yapabilirler ama belirttigimiz gibi sivi alimini mutlaka aksatmamalari gerekmektedir. Sporla beraber asiri sicak havanin da etkisiyle yogun terle sivi kaybi ortaya çikmakta, bu da kalbin is yükünü artirmakta, kalp hizini artirmaktadir. Bunu engellemek için de yogun su tüketimi, sivi tüketimi mutlaka bizim vazgeçilmezlerimiz arasinda olmalidir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile