Uzmani Uyardi, Gebelere Bulasma Riski Daha Yüksek

Uzmani Uyardi, Gebelere Bulasma Riski Daha Yüksek

Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Bugra Oksasoglu, Eris varyantinin gebelere bulasma riskinin yüksek oldugunu belirterek önemli uyarilarda bulundu.

Medicana Sivas Hastanesinde görev yapan Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Bugra Oksasoglu, yeni tip corona virüsün (Covid-19) Eris varyantinin gebeler üzerindeki etkilerine degindi. Oksasoglu, Eris varyantinin gebelere bulasma riskinin yüksek oldugunu söyleyerek gebelerin kalabalik ortamlardan kendilerini uzak tutmalari gerektigini belirtti.



“Gebeler C vitamini alsin”

Op. Dr. Bugra Oksasoglu, gebelerin bol bol C vitamini almalari gerektigini ifade ederek, “Bu varyant, covid-19’un omicron varyantinin Eris denilen yeni bir varyanti. Bulastiricilik riski çok yüksek ve çok hizli bulasabiliyor kisiden kisiye. Normal bir grip virüsünden bile çok daha hizli bulasiyor. Ancak saglikli insanlarda agir hastalik yapma riski çok düsük. Yalniz gebelerde en büyük karsilastigimiz risk su, gebelerde bagisiklik sisteminde düsüklük oldugu için gebeler bu hastaliga çok daha açik durumdalar. Ondan dolayi gebelerimizde en önemli sey kendilerini korumalari ve çok fazla kalabalik ortamlarda, özellikle de maskesiz dolasmamalari. Gebelerde C vitamini destegini çok önemsiyoruz. Çünkü C vitamini bilinenin aksine sizi hasta olmaktan koruyor. Hasta oldugunuzda kullanacaginiz C vitaminin sizin iyilesmenizde çok fazla katkisi olmuyor. Korunma açisindan gebelere C vitamini destegi almalarini bunu da özellikle taze sebze ve meyvelerden almalarini öneriyoruz” dedi.



Eris varyanti bulasan gebe ne yapmali

Oksasoglu, eris varyanti bulasan gebenin bebek hareketlerine çok dikkat etmeleri gerektigini söyleyerek, “ Diyelim ki gebeler kendilerini koruyamadi ve bu hastalikla karsilastilar. O zaman ne yapmalari gerekiyor? O zaman sivi destegi ve besin destegine devam etmeleri, solunumlarini, ateslerini ve nabizlarini mutlaka kontrol etmelerini özellikle 20-22 hafta üzerindeki gebelerin de bebek hareketlerine çok dikkat etmelerini ve bebek hareketlerinde azalma olursa, nefes darliklari olursa, yüksek ates olursa mutlaka bizlere basvurmalarini ve bizim degerlendirmemize gelmelerini öneriyoruz” diye konustu.



“Maskesiz disari çikmamalari gerek”

Gebelerin maskesiz disari çikmamalari gerektigine deginen Oksasoglu, “ Su anda yapilan çalismalarda bulastiginda annenin esinden(plasenta), bebege geçme gibi bir riski olmadigi söyleniyor. Ancak anneyi fazla yordugu ve anneyi hasta ettigi için tabii ki buna bagli olarak bebek üzerinde de bazi etkileri olabiliyor. Bebek es (plasenta) araciligi ile anneden beslendigi için bu baglantiyi ve bebegin kanlanmasini bozarak bebegi zor durumda birakabiliyor. Ancak bu tamamen annede olusturdugu hastaligin art etkilerinden dolayi meydana geliyor. Bundan dolayi bizim için en önemli sey, annenin kendini her daim korumasi. Çünkü biliyorsunuz ki artik disarida gezme azaldi. Daha çok kapali ortamlarda, bulunuyoruz. Ondan dolayi insanlarla ve nefesle yakin temas artmaya basladi.

Bunun için mutlaka gebelerin maskesiz disarida ve kalabalik alanlarda bulunmamasini öneriyoruz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile