Veteriner Prof. Dr. Onur Basbug, sap hastaliginin gündemdeki yerini korudugunu belirterek “Çiftlik hayvanlarinda gördügümüz ve son derece yaygin olarak karsimiza çikan hastaligin son yillarda genç sigirlardaki ölüm oranlarinda artislar görüyoruz. Çiftlik hayvanlarinda artis göstererek seyreden sap hastaliginin ‘Sat 2’ tipinin ülkemize sinir bölgelerden geçmek suretiyle artik ülkemizde de görüldügünü söyleyebiliyoruz” dedi.
Halk sagligini da ilgilendiriyor
Sözlerine devam eden Prof. Dr. Basbug, hastaligin halk sagligini da ilgilendirdigini ifade ederek, “Miyokarditle karsimiza çikabilmektedir. Nispeten yasli hayvanlarda veya sigirlarda hastalik; istahsizlik, yüksek ates ve agizda olusan lezyonlarla kendini gösterir. Bu lezyonlara baktigimiz zaman ise veziküller ön planda oldugunu ve zamanla bu veziküllerin ülser seklini aldigini görmekteyiz. Hastalik süreci iki haftaya yayilim gösterebilmektedir. Hastaligimiz tedavi imkanlarina sahip olmakla beraber, bulasici ve zoonoz olabilme özellikleri açisindan halk saglini da ilgilendirir. Her ne kadar insandan hayvana geçebilme özelligi olsa da bir koronavirüs ya da kuduz gibi olmasa da belli basli belirtileri insanlarda olusturabiliyor” seklinde konustu.
Karantina sürelerine uyulmasi gerekiyor
Basbug, bu hastaligin hayvanlar arasi bulasini önlemenin oldukça önemli olduguna deginerek, "Bu sebeple Tarim ve Orman Bakanligi yillik periyotlar içinde asilama programlari uyguluyor. Örnegin ülkemizde yeni olmasina ragmen bakanligimiz tarafindan Sat 2 virüsüne karsi asi gelistirildi. Bu, sahada proje olarak uygulanabiliyor. Bu noktada bizlere ve özellikle vatandaslarimiza düsen görev sürülerine yeni hayvan alacaklarsa eger karantina sürelerine uyulmasi gerekir. Çünkü bulasma hizli olabilmektedir. Hatta kullandigimiz ekipmanlarla dahi bunlar tasinabiliyor. Hayvanlar, sürüye girdikten sonra da bulas riski tasiyabilirler. Böyle bir durumda ise tarim il müdürlükleri ve veteriner hekimlere haber verilmesi son derece önemlidir. Bu konuda ihmalkâr olmayalim. Hastaligin bu sekilde yayilmasina ve en az sayida kayipla atlatmaya özen gösterelim” diye konustu.
Uzmani Uyardi, O Hastalik Agizda Olusan Lezyonlarla Kendini Gösteriyor
Sap hastaligiyla alakali açiklamalarda bulunan Prof. Dr. Onur Basbug, sap hastaliginin çiftlik hayvanlarinda artis gösterdigini söyleyerek çiftçilere uyarilarda bulundu.