Özellikle kan şekerinde ani yükselme veya düşmeler, yüksek tansiyon ve mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, gastrit ve reflü gibi sağlık problemleri bayramda fazla yağ, tuz ve şeker üçgeni nedeniyle ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarından olduğunu anlatan Göktaş, aynı zamanda aşırı beslenme sonucu kilo almanın da kaçınılmaz olacağı uyarısında bulundu.
Bayramda mutlaka güne güzel bir kahvaltı ile başlanılması gerektiğini söyleyen Göktaş, "Kahvaltınız da tam buğday ekmeği, yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık ve yeşillik tercih edilmelidir. Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Sindirim sistemini çok yormamak için yiyecekleri iyice çiğneyin, az ve sık öğünler yapın. Tuz tüketimine dikkat edin ve yemekleri fazla tuzlu yapmayın ve masaya tuzluk getirmeyin, yemeklerinizin lezzetini daha çok baharatları kullanarak sağlayın." şeklinde ifade etti.
"1 PORSİYON BAKLAVA YAKLAŞIK 460 KALORİYKEN 1 PORSİYON SÜTLAÇ 200 KALORİDİR"
Bayramlarda adet haline gelen hamur işleri, tatlılar, kızarmış yağlı yiyecekler, kafeinli ve gazlı içecekler gibi ağır ikramların sağlığı tehdit ettiğini söyleyen Göktaş, "Toplum olarak hepimiz misafirperver bir yapıya sahibiz. Evimize gelen misafirleri en iyi şekilde, en güzel ikramlarla ağırlamak isteriz ve misafirimizden eksiksiz tabağını bitirmesini bekleriz. Özellikle bayramlarda ikramlarımızın şerbetli hamur tatlıları, hamur işleri ve çikolata, şeker gibi enerji değeri oldukça yüksek gıdalar olduğunu düşünürsek konuklarımızın sağlığına zarar vermemek adına ısrarcı olmamak gerektiğini unutmamalıyız. Unutmayın 1 porsiyon baklava yaklaşık 460 kalori iken 1 porsiyon sütlaç yaklaşık 200 kaloridir." diye ifade etti.
Bayramda kendi sağlığımız ve misafirlerin sağlığı için sağlıklı bir bayram sofrası hazırlanması gerektiğini vurgulayan Göktaş, bu bereketli yaz günlerinde zeytinyağlı sebze yemeklerini, yoğurt- yoğurtlu salataları, çiğ sebzeleri, taze meyveleri sofranızdan eksik etmememiz gerektiğini söyledi .
Uzmanında 'ramazan'da Beslenmeye Dikkat Edin' Uyarısı
Ramazan ayında oruç nedeniyle mide ve bağırsak sisteminin tembelleştiğine dikkat çeken Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyen Uzmanı Ezgi Eker Göktaş, "Bir aylık oruç süresince günlük tüketilen öğün sayısının azalması ve beslenmedeki değişikliklere uyum sağlayan mide ve bağırsak sistemini normal beslenme düzenine geçerken çok yormamak gerekmektedir." dedi.