Uzmanindan Aile Içi Iletisim Önerileri

Uzmanindan Aile Içi Iletisim Önerileri

Aile içi iletisim hakkinda ögrencilere ve velilere önerilerde bulunan Özel Radikal Bornova Anadolu Lisesi Psikologu Tugba Gökkaya, “Aile içi iletisimde istenilen ve saglikli bulunan, hiç çatismanin olmamasindan ziyade bu çatismalarin saglikli ve her iki tarafi da tatmin edebilecek uzlasmalarla çözümlenebiliyor olmasidir” dedi.

Özel Radikal Bornova Anadolu Lisesi Psikologu Tugba Gökkaya, aile içi iletisim hakkinda ögrencilere ve velilere önerilerde bulundu. Gökkaya, “Aile içi iletisimde istenilen ve saglikli bulunan, hiç çatismanin olmamasindan ziyade bu çatismalarin saglikli ve her iki tarafi da tatmin edebilecek uzlasmalarla çözümlenebiliyor olmasidir. Bir uzlasma içerisinde çocuklarinizin kendini, duygu ve düsüncelerini ifade edebilmesi ve buna firsat taninmasi son derece önemlidir. Gün yüzüne çikan çatismalarda çözümleyemediginiz noktalar oldugunda bir uzmandan destek alabilirsiniz” diye konustu.



“Uzlasim saglamak için bazi çözüm yollari var”

Aile içi iletisimin, ortak paylasimlarda bulunan aile bireyleri arasindaki ikili iliskileri, bireylerin birbirlerini anlamalarini, birbirleri ile kurduklari her türlü duygu, düsünce ya da davranisi temel alan bir süreç oldugunu ifade eden Gökkaya, “Aile içi iletisimde kisilerin birbirlerine karsi yaklasim sekilleri, hitap biçimleri, deger yargilari iletisimin saglikli olabilmesi noktasinda büyük bir önem tasimaktadir. Aile içi iletisimin saglikli bir temele kurulmasi dogabilecek çatismalari azaltmaktadir. Kisilerin iletisim esnasinda duygulari anlamaya odaklaniyor olmasi iletisimi güçlendirici etkiye sahiptir. Etkili bir iletisimin temelinde bireyin kendisini tanimasi, kendi deger yargilarinin farkinda olmasi, dogru yanlis analizini yapabilmesi gibi faktörler bulunmaktadir. Iletisim esnasinda kullanilan jest ve mimiklerde karsimizdaki kisiye bazi yanlis mesajlar verilebilmektedir. Bu iletisim engelleri çatismalara neden olabilmektedir. Meydana gelen bu çatismalarda uzlasim saglamak için bazi çözüm yollari bulunmaktadir” sözlerine yer verdi.

Yargilayici ifadeler ya da sessizlik tepkisi

Problemlerde elestiri ya da yargi ifadelerinin çocuga geçtigi iletisim türlerinde, bireyler arasinda çatismalar dogabilecegini söyleyen Gökkaya, sunlari söyledi: “Büyük ölçüde yargilanan, elestirilen, suçlanan çocuk karsi tepki olarak iki farkli yöntem ile cevap verebilir. Bunlardan ilki; çocugunun iletisim esnasinda size de suçlayici, yargilayici ifadeler içeren cümlelerdir. Bir diger tepki ise sessizliktir. Çocuk çatisma esnasinda sessiz kalarak var olan çatismanin sonlanmasi için kendi yöntemini kullanir ve kendisini iletisime kapatabilir. Size çatismanin uzamamasi için kullanmadigi cümleleri farkli zamanlarda farkli olay örgülerinde farkli bireylere yönlendirebilir. Bunun yani sira yogun elestiriye maruz kalan bireylerde benlik saygisi, öz sefkat düsebilir. Bu tür iletisim engellerini önlemek ya da dogabilecek çatismalar sonrasinda ortak bir uzlasim saglamak iletisimin devamliligi için önem tasimaktadir.”

“Duygusal santaj”

“Çocugun elestirilen davranisi yapmasinin altinda yatan temel nedene ve duyguya odaklanarak anlamaya çalismak bireyler arasinda uzlasmayi saglayacagi gibi, var olan davranisin tekrara düsmesini de engelleyebilecektir” diyen Gökkaya, söyle devam etti: “Yine çatisma esnasin kullanilabilecek duygusal santaj içeren ifadelerin kullanilir olmasi çocugun kendisini suçluluk duygusu ile bastirmasina neden olabilir. Duygularinizi tanimlamak ve çocugunuzdan duygularini tanimlamasini istemek dogru bir uzlasmanin gerçeklesmesini saglayacaktir. Zaman zaman çocugunuzla yasamakta oldugunuz çatismalar esnasinda geri adim atmaniz, önemli olanin aranizdaki saglikli iletisim oldugu mesajini verecektir. Sicak çatismanin yerine gerilimi azaltarak her iki tarafinda uzlasma için çözüm yollari üretmesini saglayacaktir. Bu çocugunuzun kendini anlamasi, tercih yapmasi ve düsünmesi için bir firsat olusturacaktir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile