Uzmanindan Bahar Alerjisi Uyarisi

Uzmanindan Bahar Alerjisi Uyarisi

Bahar alerjisi hakkinda uyarilarda bulunan Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Fatma Besiroglu Çetin, “Alerji, genellikle polenler, toz akarlari, hayvan tüyleri ve küf mantarlari gibi alerjenlere karsi vücudun asiri tepki vermesiyle ortaya çikar. Bahar aylarinda özellikle polenlerin havada yayilmasiyla alerjik reaksiyonlar artabilir” dedi.

Çocuklarda alerjik reaksiyonlar, baharin gelmesiyle birlikte artis göstermektedir. Bahar aylariyla birlikte artan çiçeklenme dönemi, çocuklarda alerjik reaksiyon riskini artirmaktadir. Medical Park Ordu Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Fatma Besiroglu Çetin, bu dönemde alerji belirtileri gösteren çocuklarin aileleri için önemli bilgilendirmelerde bulundu.

“Bu belirtilere dikkat”

Bahar alerjisinde görülebilecek belirtileri anlatan Uzm. Dr. Çetin, “Alerji, genellikle polenler, toz akarlari, hayvan tüyleri ve küf mantarlari gibi alerjenlere karsi vücudun asiri tepki vermesiyle ortaya çikar. Bahar aylarinda özellikle polenlerin havada yayilmasiyla alerjik reaksiyonlar artabilir. Bu reaksiyonlarin hapsirma, burun akintisi, burun tikanikligi, gece agiz açik uyuma, kasinti, gözlerde sulanma, ciltte kizariklik ve nefes darligi gibi belirtilerle kendini gösterebilir” diye konustu.



“Teshisi takiben uygun tedavi plani belirlenir”

Ailelere düsen görevlere deginen Uzm. Dr. Çetin, “Alerji belirtileri gösteren çocuklarin ebeveynleri, çocuklarinin semptomlarini dikkatle izlemeli ve bir uzmana danismalidir. Çocuklarda alerji teshisi, genellikle bir çocuk sagligi ve hastaliklari uzmani veya çocuk alerji uzmani tarafindan yapilir. Teshisi takiben uygun tedavi plani belirlenir. Tedavi seçenekleri arasinda antihistaminik ilaçlar, koruyucu tabletler, burun spreyleri, göz damlalari ve alerji asilari bulunmaktadir. Ancak, tedaviye baslamadan önce mutlaka bir uzmana danisilmali ve çocugun ihtiyaçlarina uygun bir tedavi plani olusturulmalidir” ifadelerine yer verdi.

“Çocuklar oyun oynarken gözlük takabilir”

Uzm. Dr. Çetin, alerjenlerden korunmak için su tavsiyelerde bulundu:

“Polen sezonunda çocuklar disarida oynarken gözlük takabilir, dönüste ellerini yüzlerini yikayip, kiyafetlerini degistirebilirler. Mümkün oldugunca sabah saatlerinde evden çikilmamali, evler bu saatlerde havalandirilmamalidir. Klima kullaniliyorsa polen filtreleri düzenli olarak degistirilmelidir. Bu sezonda çamasirlar disarida kurutulmamalidir. Evde toz ve akarlara karsi önlem almak için yatak ve yastik kiliflarini düzenli olarak haftada bir kere en az 60 derecede yikamak faydali olabilir. Çocuklarin odasinda toz tutabilecek hali, pelüs oyuncak, yün içerikli esyalar kullanilmamalidir. Evi nemlendirmek için isi kaynaklarinin üzerine islak havlu, su kaplari koyulmamali, buhar yapilmamalidir. Unutmayin, çocuklarda alerji belirtileri ciddi olabilir ve uygun tedaviyle kontrol altina alinabilir. Çocugunuzun sagligi için alerjiye dair herhangi bir süpheniz varsa, bir uzmana danismaktan çekinmeyin.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile