Uzmanindan Kurban Eti Ile Ilgili Uyarilar

Uzmanindan Kurban Eti Ile Ilgili Uyarilar

Diyetisyen Gamze Söylemez, kurban etinin, hayvan kesildikten hemen sonra pisirilmemesi gerektigini ve etin en az 24 saat dinlendirilmesi gerektigini söyledi.

Kesilen etin daha sert oldugunu ve bu nedenle sindirimi zorlayacagini ifade eden Diyetisyen Gamze Söylemez; “Dinlendirismis eti yavas ve kisik ateste kendi suyu ile pisirin, bu esnada iç yag ve kuyruk yagi da koymayin. Etler büyük parçalar seklinde degil, birer yemeklik olacak sekilde küçük parçalara ayrilarak buzdolabi posetine konularak veya yagli kagida sarilarak buzdolabinin buzluk kisminda veya derin dondurucuda saklanmalidir. Bu sekilde hazirlanan etler eksi 18 derece derin dondurucuda 3 ay süreyle saklanabilir. Etler kiyma haline getirilirse, buzdolabinda iki günden fazla saklamamalidir. Parça et ise 2-3 gün saklanabilir” dedi.



“Bayram diye et yemeyi abartmayin”

Sindirimi zor olan kirmizi etin, hazimsizlik ve siskinlik olmamasi için aksam yemeklerinde degil, ögle yemeklerinde yenilmesini tavsiye eden Söylemez, sözlerine söyle devam etti;

“Kurban etini yine kirmizi et gibi geç saatte tüketmeyin. Bayram diye et yemeyi abartmayin. Günde 100-150 gramdan (örnegin yaklasik 3-4 köfte) daha fazla et yemeyin. Ayrica etin yaninda pirinç pilavi, patates, börek gibi glisemik indeksi yüksek besinleri de tüketmemeye özen gösterin. Zira bayramda hazimsizlik ve kabizlik yakinmalari sik görülebileceginden etin yaninda sebze yemekleri ya da salata yiyin.”

“Yemekleri çok iyi çigneyerek tüketin”

Eti mangalda yapmanin ya da kavurma olarak tüketmenin, Kurban Bayrami’nin önemli ritüellerinden biri olarak görüldügünü ifade eden Diyetisyen Gamze Söylemez, “Kavurmayi ne kahvaltida ne de geç saatteki aksam yemeklerinde yemeyin. Illa eti mangalda pisirecekseniz yakmayin. Mangalda yanmis et mide, pankreas ve kalin bagirsak kanseri için risk olusturabilir. Düzenli beslenin 2-3 saatte bir bir seyler atisirin. Sivi alimina dikkat edin ve günde 2-3 litre su tüketin. Çay, kahve gibi kafeinli içeceklerden uzak durun. Yemekleri çok iyi çigneyerek tüketin Bayramda bilinçsizce et/çikolata/tatli tüketimi mide yanmasi gaz siskinlik hazimsizlik ve bagirsak sistemi bozukluklarina yol açabilir. Yagli etlerin doymus yag ve kolesterol içerigi daha yüksek oldugu için; kalp-damar hastaligi, seker hastaligi ve yüksek tansiyonu olan kisiler, Kurban Bayrami’nda yagsiz veya az yagli etleri tercih etmeli ve porsiyon kontrolünde dikkatli olmalidir. Saglikli yasamin en temel kurallarindan biri olan fiziksel aktivitenin artirilmasi anlaminda günlük yürüyüsler yapabilir, bayram süresi boyunca kilo kontrolünüze destek olabilirsiniz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile