Uzmanindan Kurbanda Beslenme Uyarisi Açiklamasi 'Et Kendi Suyuyla Kisik Ateste Pisirilmelidir'

Uzmanindan Kurbanda Beslenme Uyarisi Açiklamasi 'Et Kendi Suyuyla Kisik Ateste Pisirilmelidir'

Beslenme ve Diyet Uzmani Büsra Nur Enez Bas, Kurban Bayrami’nda et tüketimiyle ilgili, “Etli yemeklere lezzet vermesi için eklenen kuyruk yagi ya da iç yagi kalp damar sagligini olumsuz etkiler. Bu yaglarin yerine et kendi suyuyla kisik ateste pisirilmelidir” dedi. Beslenme Uzmani Bas, pisirme yöntemi olarak da kizartma yerine haslama ya da izgara yönteminin tercih edilmesi gerektigini söyledi.

Kurban Bayrami’nda günün ilk ögününe etle baslandigini ancak yeni kesilen etin sert ve pismesi zor oldugu için sindirim problemi yasatabilecegini dile getiren Acibadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Büsra Nur Enez Bas, kurban etinin en az 24 saat dinlendirilmesi gerektigini söyledi.



Kurban Bayrami’nda kahvalti olarak et yerine yumurta, peynir gibi protein miktari yüksek ürünlerin tercih edilmesinin dogru oldugunu aktaran Diyetisyen Enez Bas, “Kurban bayramlarinda günün ilk ve önemli ögünü kahvalti genelde kavurmali sofralar ile baslar. Ancak yeni kesilen et sert ve pismesi zor oldugu için sindirim problemlerine sebep olabilir. Etin tüketilmesi için en az 24 saat bekletilmesi gerekmektedir” dedi.



“Kahvaltida kavurma degil peynir ve yesillik yiyin”

Kahvaltida et yerine yumurta, peynir gibi protein kaynaklari, tam tahilli ekmek, taze yesillikler, domates, salatalik ve biber tüketilmesini öneren Diyetisyen Enez Bas bayram ziyaretlerinden dolayi ögün saatlerinin gecikmemesine dikkat etmek gerektigini söyledi.

Ziyaretler sirasinda sunulan ikramliklardan mümkün oldugunca sekersiz çay, kahve ya da varsa sadece ayran tercih edilmesi, çok fazla israr olursa bile en fazla 1 çesit ikramlik tüketilmesini tavsiye etti.

Çay, kahve tüketimini sinirlandirmanin önemine deginen Diyetisyen Enez Bas, “Her ziyarette çay, kahve içmemeye çalisin. Et içeren yemekler daha çok ögle ögününde tercih edilmeli, aksam ögünü olarak sebze ya da kurubaklagil yemekleri bulunmalidir. Etli yemeklere lezzet vermesi için eklenen kuyruk yagi ya iç yagi kalp damar sagligini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle et kendi suyuyla kisik ateste pisirilmelidir. Etlerin az pismis olmamasina dikkat etmeli, yakmadan iyice pisirmeliyiz” diye konustu.



“Kizartmadan uzak durun; haslama ya da izgara tercih edin”

Etli yemeklerin yaninda C vitamini yönünden zengin besinlerin tercih edilmesinin demir emilimini arttiracagini dile getiren Diyetisyen Enez Bas, “Ögünlere bol limonlu salata, ev yapimi portakal, mandalina suyu ya da limonata eklemek yerinde olacaktir. Ayrica etli yemeklerin yaninda ayran, yogurt tüketimi demir emilimini azaltacagi için tercih edilmemelidir” dedi.

Pisirme yöntemi olarak haslama ya da izgarada pisirme yöntemlerini tavsiye eden Diyetisyen Enez Bas kizartma isleminden uzak durmak gerektiginin altini çizdi. Sakatatlarin kolesterol içerigi fazla oldugu için sakatat tüketimini de minimumda tutmak gerektigini belirterek özellikle hava sicakliklarinin arttigi bu dönemde su tüketimine daha çok özen gösterilmesi, günde 2-3 litre su içilmesi gerektigini sözlerine ekledi.

Diyabet, kalp-damar hastaliklari, yüksek tansiyon gibi kronik hastaligi olanlarin bu süreçte daha dikkatli olmalari ve uyguladiklari diyete bayram süresince de devam etmeleri gerektigini vurgulayan Diyetisyen Enez Bas, “Bayramda alinan enerjiyi dengelemek için en azindan yürüyüs ve spor aktiviteleri için firsat olusturulmalidir. Fiziksel aktivitenin kan sekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bagirsak hareketlerini arttirmaya yardimci oldugu unutulmamalidir. Fiziksel aktiviteyi arttirmak için bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmeli ve haftada 2-3 gün en az 30-45 dakikalik yürüyüsler yapilmalidir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile