Uzmanindan 'Nükleer Savas Çikar Mi?' Degerlendirmesi

Uzmanindan 'Nükleer Savas Çikar Mi?' Degerlendirmesi

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in kismi seferberlik ilan ettigi açiklamasini degerlendiren Ankara Kriz ve Siyaset Arastirmalari Merkezi (ANKASAM) Avrasya Uzmani Dr. Sabir Askeroglu, olasi bir nükleer silah kullanimiyla ilgili “Su an herhangi bir nükleer silahin kullanilmasi tahribati o derecede büyüktür ki onun, geri dönüsü olmayan bir sonuçla karsi karsiya kalacak. Bu, Rusya’nin kendisini de etkileyecek” dedi.

Rusya-Ukrayna savasi devam ederken, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Rusya’nin devlet televizyonlarindan yaptigi ulusa seslenis konusmasinda ülke genelinde "kismi seferberlik" ilan edildigini açikladi.

Putin’in kullandigi “Toprak bütünlügümüzü korumak için her türlü silahi kullaniriz. Bati’ya söylüyorum, yanit verecek çok sayida silahimiz var. Bu blöf degil” ifadeleri olasi bir nükleer silah tehdidini ortaya çikardi.

Rusya-Orta Asya-Kafkasya olmak üzere Rusya’nin dis politikasiyla ilgili alanlarda çalismalarini sürdüren ANKASAM Avrasya Uzmani Dr. Sabir Askeroglu, Rusya lideri Putin’in açiklamalarini, özellikle de nükleer silah kullanimi olup olmayacagini ve olursa ne gibi sonuçlarin dogacagini Ihlas Haber Ajansi muhabirine degerlendirdi.

Rusya Devlet Baskani Putin’in ilan ettigi kismi seferberligin önce nedenine bakilmasi gerektigini söyleyen Askeroglu, kismi seferberligin iki nedenden dolayi ilan edildigini, birincisinin Rusya’nin Ukrayna sahasindaki askeri faaliyetinde yetersiz kaldigindan dolayi asker sayisini artirmak oldugunu, ikincisininse Bati’ya göz dagi vermek ve caydirmaya çalismaktan kaynaklandigini ifade etti.

Putin’in açiklamalarinin bölge için tehlikeli oldugunu ifade eden Askeroglu, açiklama sonrasi Rusya’da yankilar uyandigini not düserek, “Hem Rusya için çünkü Rusya’nin gördügünüz gibi ülke içinde Putin’in bu kararina karsi ciddi bir tepki var, muhalefet yükselmeye basladi.

Buna karsi olanlar veya askere gitmek istemeyenler ülkeyi terk etmeye basladi.

Mitingler basladi.

Putin’in karari daha önce örnegin subat ayinda Ukrayna müdahale ettiginde verilen destekle verilen destekle su an Putin’in kararlarina verilen destek arasinda büyük bir fark var” diye konustu.



“Rusya’nin Sovyetler Birligi mirasinda kalan bir nükleer gücü var”

Rusya ile Amerika’nin dünyanin nükleer gücünün birçogunu elinde barindirdigini söyleyen Askeroglu, “Rusya’nin Sovyetler Birligi mirasinda kalan bir nükleer gücü var ve Rusya Amerika ile beraber dünyanin en büyük nükleer kapasitesine sahip ülkedir. Amerika ile Rusya’nin elinde bulundurdugu silahlar yari yariya esittir. Dünyanin neredeyse toplam yüzde 96-97’sine kadar. Örnegin Rusya’nin ve Amerika’nin esit derecede nükleer silahlara sahip bin 500 nükleer silah basligi var. Bunlarin bir kismi konuslanmis vaziyette. Bir kismi da rezervde bekliyor” cümlelerine yer verdi.

“(Rusya’nin nükleer silah kullanimi) Bunun sonuçlari çok büyük olacak”

Rusya’nin nükleer silah kullanma ihtimalini degerlendiren ANKASAM Avrasya Uzmani Askeroglu, bunun sonuçlarinin çok büyük olacagini, Putin’in bunu açiklama sebebinin Bati ülkelerine göz dagi vermek oldugunu vurguladi. Askeroglu, sunlari kaydetti:

“Onu (Rusya’nin olasi bir nükleer saldirisi) söylemek açik bir sekilde çok zor. Bu çok faktöre bagli olacak ama riskleri var, Putin’de bunun farkinda. Ama söyle bir durum da var, bunu açiklama sebebi Putin’in aslinda Ukrayna’da kaybetmek istemedigini gösteriyor ve bunu Batili ülkelere mesaj veriyor. ‘Ben Ukrayna sahasinda kaybetmek istemiyorum, konvansiyonel silahlarla kaybetme durumuna getirirseniz ben artik nükleer silahlari kullanacagim’ diye caydirmaya çalisiyor. Aslinda bu. Bunun sonuçlari çok büyük olacak. Amerikalilar tarafindan yapilan açiklamaya göre de eger böyle bir durum olursa yani nükleer silahlarin kullanilmasi yasanirsa sadece Rusya, Ukrayna ya da kullanilan yeri ilgilendirmeyecek, öncelikle bölgeyi daha sonra da kitayi ve tamamen dünyayi ilgilendirir.”

1945 yilinda ABD’nin Ikinci Dünya Savasi’nin Pasifik muharebelerinde Japonya’nin Hirosima kentine uranyum katkili "küçük çocuk" (little boy) adli bombayi atmasindan beri herhangi bir nükleer silah kullanilmadigini hatirlatan Askeroglu, mevcut nükleer silahlarin caydirmak için oldugunu belirtti.



“Su an herhangi bir nükleer silah kullaniminin geri dönüsü olmaz”

Rusya’nin nükleer silah kullanmasi durumunda herkesin etkilenecegine vurgu yapan Askeroglu, “Su an herhangi bir nükleer silahin kullanilmasi tahribati o derecede büyüktür ki onun, geri dönüsü olmayan bir sonuçla karsi karsiya kalacak. Bu, Rusya’nin kendisini de etkileyecek. Çünkü orada insanlar var ve onun etkisi sadece tahribat degil nükleer dedigimizde kimyasal olarak da bunun Rusya’nin cografyalarina dogru da kayacagi bilinmektedir. Bu da Rusya’nin Ukrayna’da aslinda amaçladigi siyasetten tamamen bambaska bir noktaya gidiyor” ifadelerini kullandi.

“NATO ülkeleri toplanip Rusya’ya karsi nükleer silah kullanmasi çok hayali bir durum”

NATO’nun Rusya’nin olasi bir nükleer saldirisi karsisinda nükleer silah kullanma ihtimalini de degerlendiren Askeroglu, bunun pek olasi bir durum olmadigini belirterek, “NATO ülkelerinin tamami bir araya gelip karar almalari lazim o da tabi nükleer silahlara sahip ülkelerin kararlarina bagli olacak. O da NATO ülkelerinin sadece üçünde nükleer silah var. ABD, Fransa ve Ingiltere. Bunlar eger nükleer silahla karsilik verecegine karar verirse o zaman bir araya gelip öyle bir karar almalari lazim. Böyle bir nükleer silahin Rusya tarafindan Ukrayna’ya kullanilmasi karsiliginda tüm NATO ülkeleri toplanip Rusya’ya karsi nükleer silah kullanmasi çok hayali bir durum. Bence pek olasi bir durum degil” dedi.



“Rusya su an tek basina kaldi, herhangi bir devlet desteklemiyor”

Herhangi bir çatisma durumunda Rusya’ya destek verecek ülkenin olmadigini, müttefiklerinin bile Rusya’nin savas politikasini desteklemedigini kaydeden Avrasya Uzmani Dr. Askeroglu, “Rusya’nin kendi müttefikleri bile Rusya’nin Ukrayna’daki savasini desteklemiyor. Müdahalesini desteklemiyor ve karsi çikiyor. Kazakistan, Ermenistan hatta Belarus bile buna karsi çikti, zorla bu sekilde Rusya’ya destek vermek durumunda kaldi. Herhangi bir sekilde normal geleneksel silahlarla, baska türlü silahlarla herhangi bir çatisma olacak olursa bir Bati dünyasi bir de Rusya arasinda olacak. Dünya savasi degil de bu sekilde olacak çünkü Rusya su an tek basina kaldi, herhangi bir devlet desteklemiyor. Çin bile müttefiki ya da stratejik ortagi olarak görünse bile Rusya’nin bu politikasini desteklemiyor veya çatismalarin bir an önce bitmesini istiyor” diye konustu.

Askeroglu, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasindaki savas sirasinda aldigi konumun dogru oldugunu, barisçil yöndeki hareketlerin devam etmesi gerektigini dile getirdi. Öte yandan, Askeroglu, Rusya’nin Avrupa’ya gazi kesmesinin kendisine de olumsuz etkileri olacagini da ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile