Uzmanindan Pazartesi Sendromu Için Tüyolar

Uzmanindan Pazartesi Sendromu Için Tüyolar

Pazartesi sendromunun üstesinden gelmede etkili 7 yöntem önerisinde bulunan Ruh Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Dilek Günaydin, “Pazartesi sendromunu yenmek için öncelikle pozitif düsünün, uyku düzeninizi koruyun. Fiziksel aktiviteye zaman ayirin, çesitli zihinsel saglik pratikleri uygulayin, plan yapin ve hedefler belirleyin” dedi.

Pazartesi günü haftanin ilk is günü olmasi ve tatilin bitisi nedeniyle olumsuz bir izlenim uyandirir. Pazartesi sendromu, tipta bir klinik bir hastalik olarak kabul edilmemekle birlikte, özellikle pazar aksamlarindan baslayan üzüntü, isteksizlik, sinirlilik, halsizlik, uyku sorunlari, motivasyon kaybi ve genel olarak olumsuz duygularin yasandigi durumu ifade eder.

“Olumsuz duygulari deneyimleyebilirler”

Insanlarin özellikle hafta sonunu dinlenerek geçirdikten sonra, pazartesi günü ise ya da okula geri dönmek zorunda kaldiklarinda olumsuz duygulari deneyimleyebileceginden bahseden Medical Park Ordu Hastanesi Ruh Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Dilek Günaydin, pazartesi sendromunun üstesinden gelmenin çesitli yollarini paylasti.

“Pazartesi sendromu ile mücadelede etkili 7 yöntem”

Uzm. Dr. Günaydin, pazartesi sendromunun üstesinden gelmede etkili olacak 7 öneride bulundu:

Pozitif düsünün: Pazartesi sendromunu olumsuz bir deneyim olarak degil, yeni bir baslangiç olarak görmeye çalisabilirsiniz. Yeni haftanin size getirecegi firsatlari düsünerek pozitif bir bakis açisi gelistirebilirsiniz.

Uyku düzenini koru: Hafta sonu bile olsa düzenli uyku aliskanliklarina dikkat etmeliyiz. Yeterli ve kaliteli uyku, pazartesi sendromunun etkilerini azaltmaya yardimci olabilir.

Fiziksel aktiviteye zaman ayir: Hafta sonu dinlenirken egzersiz yapmayi ihmal etmemeliyiz. Düzenli egzersiz, ruh halini iyilestirebilir ve stresi azaltabilir.

Zihinsel saglik pratikleri uygula: Meditasyon, derin nefes alma egzersizleri veya yoga gibi zihinsel saglik teknikleri, stresi azaltabilir ve iç huzurunu artirabilir.

Plan yap ve hedefler belirle: Pazartesi gününe hazirlikli olmak için hafta sonu plan yapilabilir. Yapilacaklar listesi olusturmak, hedefler belirlemek, güne kolay bir görevle baslamak motivasyonunuzu artirabilir.

Is ve kisisel yasam dengesi kur: Hafta sonlari sadece ise odaklanmaktan ziyade kisisel zevklerinize ve hobilerinize de zaman ayirmakta fayda vardir. Bu, ruh halini ve motivasyonu olumlu yönde etkileyebilir.

Profesyonel destek: Pazartesi sendromunun nedenleri ve etkileri kisiden kisiye degisiklik gösterebilir. Bu durum devam ediyorsa veya kisinin günlük islevselligini etkiliyorsa, alaninda uzman bir psikiyatrist veya psikologla görüsmek faydali olabilir. Profesyonel destek, duygusal ve zihinsel olarak destek saglayabilir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile