Manisa Ruh Sagligi ve Hastaliklari Hastanesi Is Sagligi ve Güvenligi Uzmani Dilek Kavakçi, sicaklik rekorlarinin kirildigi günümüzde asiri sicak altinda çalisanlar için uyarilarda bulundu. Çalisma hayatinin insan yasaminin vazgeçilmez bir parçasi oldugunu vurgulayan Kavakçi, tüm çalisanlar çalisma ortaminda fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik, çevreyle alakali, psikososyal tehlike ve risklerle karsi karsiya oldugunu ifade etti.
Bu tehlikelerin çalisanlarin is performanslarinin azalmasina neden olmakla birlikte, is kazalarini da arttirdigina dikkati çeken Kavakçi, “Çalisma ortaminin is sagligi ve güvenligi mevzuati hükümlerine uygun hale getirilmesi, saglikli ve güvenli çalisma ortami olusturmak açisindan önemlidir. Artan hava sicakliklari ile çalisanlar için en önemli sorunlardan birisi de isi stresinin ortaya koydugu sicak çarpmasi, asiri terlemeye bagli olarak tuz mineral ve sivi kayiplari, isi kramplari, dikkat bozukluklari, uyku hali, asiri yorgunluk ve bu faktörlere bagli olarak is kazalari görülebilmektedir. Yüksek sicaklik ve nemli ortamlarda çalisanlarin vücutlarinin çesitli kisimlarinda mantar olusumu, terli olarak hava akimlarina maruz kalmaya bagli olarak soguk alginliklari, üst solunum yolu hastaliklari ve kas spazmlari gözlenip, yüksek tansiyon ve ritim bozukluklari gibi kalp damar sistemi rahatsizliklari da görülebilmektedir. Artan hava sicakliklari ile çalisanlarin; yeterli, dengeli ve yaptiklari ise göre beslenmesi ve uygun miktarda ve siklikta sivi almasi isçi sagligi, güvenligi ve is verimliligi üzerinde olumlu etkiler birakip is kazalarinin ve meslek hastaliklarini da azaltir” dedi.
"Lokal havalandirma sistemleri kurulmali"
Is kazalarinin, meslek hastaliklarinin azaltilmasi ve is verimliligin artirilmasi için isçinin beslenmesi ile tüketilen sivinin sikligi, miktari ve türünün önemli oldugunu vurgulayan Kavakçi, “Sicak havalarda veya direkt günes altinda çalisilmasi gereken durumlarda çalisanlarin kiyafetlerinin ortam sicakligina uygun yazlik kiyafetler seçilmesi, termal konfor sartlarinin uygun olmadigi ortamda çalisacaklara ve hassas gruplara ise giris muayenesi, aralikli kontrol muayenesi, erken kontrol muayenesi ve isten ayrilma muayenesi yapilmalidir. Kurum içlerinde yüksek sicaklik etkisini indirgemek için lokal veya genel havalandirma sistemleri kurulmali ve iklimlendirme sistemleri kullanilmali çalisma ortami sicakliklari uygun derecelere ulastirilmalidir. Isletmelerde düzenli termal konfor ölçümleri yapilarak çalisma ortami izlenmelidir. Is sagligi ve güvenligi, her seyden önce bir haktir, bir insani sorumluluktur. Herkes saglikli ve güvenli bir ortamda çalisma hakkina sahiptir. Is kazalarinin ve meslek hastaliklarinin azaltilmasi, hem bireysel hem de toplumsal yönden daha saglikli ve verimli ortam kosullarini ve daha güçlü bir ekonomik yapiyi beraberinde getirecektir” dedi.
Uzmanindan Sicak Havada Çalisanlara Uyari
Manisa Ruh Sagligi ve Hastaliklari Hastanesi Is Sagligi ve Güvenligi Uzmani Dilek Kavakçi, asiri sicaklarin is hayatinda da riskler olusturdugunu belirterek, "Yüksek sicaklik ve nemli ortamlarda çalisanlarin vücutlarinin çesitli kisimlarinda mantar olusumu, terli olarak hava akimlarina maruz kalmaya bagli olarak, soguk alginliklari, üst solunum yolu hastaliklari ve kas spazmlari gözlenip, yüksek tansiyon ve ritim bozukluklari gibi kalp damar sistemi rahatsizliklari da görülebilmektedir" dedi.