Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Günes Yorgunlugu Kalp Krizine Dönüsebilir'

Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Günes Yorgunlugu Kalp Krizine Dönüsebilir'

Günese fazla maruz kalmanin bedeni yorarak günes yorgunluguna hatta risk altindaki kisilerde kalp krizine yol açabilecegini belirten Kardiyolog Dr. Hüseyin Dogan, günes isinlarinin en yogun oldugu 10.00-16.00 saatleri arasinda disariya çikilmamasini tavsiye etti. Yaz sicaginda beslenmenin kalbe etkisine dair konusan Dr. Dogan, "Geç yenilen aksam yemegi seker ve tansiyon düzenini olumsuz etkiler. Aksam yemegini erken saatlere çekin; 21.00 sonrasi yemeyin" dedi.

Acibadem Bodrum Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Dr. Hüseyin Dogan, yaz sicaklarinin her gün yeni bir rekor kirdigi su günlerde kalp hastaliklarinda görülen artisa deginerek, kalp sagligi için alinabilecek önlemleri siraladi. Uzun süre güneslenme, egzersiz yapma, çalisma, yürüme veya da hiç efor harcanmasa bile günese maruz kalmanin vücut enerji seviyesini sifirlayabilecegini belirten Dr. Dogan, “Vücutta sivi açiginin ortaya çiktigi, kanin koyulastigi ve pihtilasmaya daha yatkin oldugu durumlarda ’günes yorgunlugu’ olusabilir. Özellikle terlemenin yol açtigi su ve tuz kaybinin sonucu olarak halsizlik, bas agrisi, bulanti hissi, konsantrasyon bozuklugu günes isinlarinin yol açtigi günes yorgunlugu belirtisidir. Damar sertligi bulunan ya da risk altinda olan kisilerde kalp krizi gelisebilir. Bu nedenle günese uzun süre maruz kalmaktan kaçinmak gerekir” dedi.



“Açik renkli giysileri tercih edin”

Mecbur kalmadikça günes isinlarinin en yogun oldugu 10.00-16.00 saatleri arasinda sokaga çikmamak; disarida yapilacak isler için sabah erken ya da aksamüstü saatlerini tercih etmek gerektigini vurgulayan Dr. Dogan, “Öglen günesinden kaçinin, sapka takin, koyu renk kiyafetler giymeyin, pamuklu ince ve açik renk kiyafetler günes yorgunlugunu ve günesin zararli isinlarinin yol açacagi olumsuz etkileri önleyecegi için bu tarz kiyafetleri seçin. Çünkü günes isinlari isi olusturduklari için koyu renk üzerinde daha yavas hareket eder. Bu durum koyu renk giysilerin daha çok günes isini çekip daha fazla isinmasina yol açar. Açik renkli giysilerde isi olusumu daha az, terleme riski daha düsüktür” diye konustu.



“Çay, kahve ve alkolden uzak durun”

Dr. Dogan, susuzlugun tetikleyecegi çarpinti, nefes darligi, kanda koyulasma gibi sikintilari önlemek için yaz sicaklarinda günde 10 bardak su içmenin vücut direncini arttiracagini söyledi.

Idrar söktürücü etkilerinden dolayi yazin çay ve kahve tüketiminin kisitlanmasi, gazli içeceklerden uzak durulmasini; bunun yerine serinlemek için örnegin bir bardak dogal mineralli su veya taze mevsim meyveleri içeren soguk içeceklerin içilmesini önerdi.

Yine sicak havalarda alkol, sigara, nargile ve elektronik sigara gibi tütün ürünleri tüketiminin kalpte ritim bozukluguna yol açarak, kalp krizi riskini de artirdigini ve bu yüzden uzak durulmasi gerektigine dikkat çeken Dr. Dogan, paketlenmis, katki maddeli ve sekerli gidalarin seker ve kolesterol dengesini olumsuz etkileyerek damar sertligi riskini arttirdigini; dondurmada dogal ürünlerin tercih edilmesini tavsiye etti.

Yaz döneminde kilo artisina karsi önlem almak amaciyla; her hafta düzenli tartilip kiloyu not almanin faydasina isaret eden Dr. Dogan sunlari dile getirdi:

"Eger açik büfe yemek sunulan bir tatile gidiyorsaniz kendinizi sinirlandirin. Sabah geç kahvalti yapiyorsaniz öglen ve aksam yemegini birlestirebilirsiniz. Günler uzun diye aksam yemegini geç saatlere birakmayin. Geç saatte yenilen aksam yemegi seker ve tansiyon düzenini olumsuz etkiler. Aksam yemegini erken saatlere çekip 21.00 sonrasi yememek sagligimizi olumlu etkiler."

"En az 7 saat uyumalisiniz"

Uykunun, vücudun kendini tamir zamani oldugunun altini çizen Dr. Dogan, yetersiz ve sagliksiz uykunun kan basinci, ritim, kan seker ve kolesterol dengesini bozarak, beyin aktivitesini olumsuz etkileyecegini söyledi.

Ayrica gece uykusunun gündüz uykusundan daha verimli oldugunu, bu nedenle en az 7 saat uyuyabilmek için gece yarisindan önce uykuya dalmak gerektigini ifade etti.

Kalp ve damar sagligi için faydali olan yüzmenin asiri soguk suda kalp ritim bozukluklarindan, tansiyon düsüklügü ve çarpintiya hatta kalbin durmasina dek birçok ciddi soruna yol açabilecegini belirten Dr. Dogan, günde 30 dakika tempolu yüzmenin yeterli oldugunu söyledi.



"Yazin ilaç kullaniminizi doktorunuza danisin"

Yaz döneminde seyahatler ve tatiller nedeniyle kesintiye ugrasa da kalp ve damar hastaliklarinin kronik hastaliklar oldugu için ilaç tedavisine ara verilmemesi gerektigine deginen Dr. Dogan, "Aksi takdirde önemli saglik sorunlari gündeme gelebilir. Yazin artan sivi ihtiyaciyla idrar söktürücü kullanan kisilerde sivi açigi ve buna bagli olarak böbrek sorunlari olusabilir. Kalp yetersizligi ve hipertansiyon hastalarinin idrar söktürücü tedavilerinde yeni bir düzenleme gerekebilir. Bu nedenle mutlaka hekiminize danismalisiniz" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile