Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Kan Sulandirici Kullanimi Beyin Kanamasi Riskini Artirabilir'

Dünyada yilda yaklasik 1 milyon insanin beyin kanamasi geçirdigini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Ismail Bozkurt, “Beyin kanamasi, çok ciddi sakatliklara ve ölüme sebep olabilir. Yüksek riskli islerde çalisanlar, erkekler, hipertansiyon, kanama bozuklugu olan hastalar, kan sulandirici kullananlar, yaslilar ve ailesinde beyin kanamasi öyküsü olanlar risk grubundadir” dedi.

Medical Park Ankara Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nörosirürji) Uzmani Doç. Dr. Ismail Bozkurt, beyin kanamasi hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.

Beyin kanamasinin kafatasi içinde, beyin dokusu, beyin bosluklari ve beyin yüzeyinde olan kanamalar olduguna dikkat çeken Doç. Dr. Bozkurt, “Çok ciddi sakatliklara ve ölüme sebep olabilir. Dünyada yilda yaklasik 1 milyon insan beyin kanamasi geçirmektedir. Beyin kanamasina en sik hipertansiyon, beynin dogustan damar bozukluklari, anevrizma ve arteriovenöz malformasyon (AVM-damarlarin bir çesit yapisal bozuklugu), beyin tümörleri, kan sulandirici ilaçlar, kafa travmalari, amfetamin ve uyusturucu kullanimi sebep olur” diye konustu.



Risk altinda olan bireyler

Beyin kanamasinda kimlerin risk altinda oldugunu belirten Doç. Dr. Bozkurt, “Yüksek riskli islerde çalisanlar, erkekler, hipertansiyon, kanama bozuklugu olan hastalar, kan sulandirici kullanan kisiler, yaslilar ve ailesinde beyin kanamasi öyküsü olan bireyler risk grubundadir” dedi.



Bu belirtilere dikkat edilmeli

Doç. Dr. Bozkurt, beyin kanamasinda görülebilecek belirtileri beyinde olustugu bölgeye göre su sekilde siraladi:

“Ani ve siddetli bas agrisi, vücudun tek bir tarafinda kol veya bacakta zayiflik, karincalanma ya da uyusma, görme kaybi gibi görme sorunlari yasama, mide bulantisi ya da kusma, nefes almada zorluk, konusmada ve konusmayi anlamada zorluk yasama, yutma güçlügü, bilinç kaybi veya komaya girme gibi bilinç veya uyaniklik düzeyinde degisiklik, el titremesi gibi ince motor becerilerin kaybi, tat alma duyusunda bozulma, nöbet geçirme, denge ve koordinasyon sorunu yasama, bas dönmesi, sert boyun ve isiga karsi hassasiyet, okuma, yazma veya konusmayi anlamada zorluk.”

Beyin kanamasinin nasil teshis edildigine deginen Bozkurt, “Beyin kanamasinda en kiymetli inceleme beyin tomografisi olarak degerlendirilir. Kanamayi en iyi ve hizli biçimde tomografi gösterir. Tomografi, muayene esnasinda tespit edilen belirti ve bulgularin bir kanamadan kaynaklanip kaynaklanmadigini ayirt etmenin yani sira, eger kanama varsa, bunun çesidine de karar vermekte kullanilabilmektedir. Ayrica tomografilerden sonra bilgisayarli anjiyografi, MR, MR anjiyografi gibi tetkikler sayesinde altta yatan sebep ögrenilebilir” dedi.



“Suur kaybi olan hastada ambulans çagrilmali”

Beyin kanamasi oldugunda ilk müdahalenin nasil olmasi gerektigine deginen Doç. Dr. Bozkurt, su bilgileri paylasti:

“Beyin kanamasi, hastalarda degisik bulgularla ortaya çikar, bazi durumlarda daha önce hiç duyulmamis kadar siddetli bas agrisi olur. Hastalar bu durumu ‘hayatimda hissettigim en siddetli agri’ seklinde tarif ederler. Bu durumda beyin kanamasi süphesi duyulmalidir. Daha önce nöbet geçirmeyen hastada epileptik nöbet ortaya çikmasi, bir vücut yarisinda kuvvetsizlik, ani konusma bozuklugu, görme problemleri de kanama bulgusu olabilir. Bu bulgularin izlendigi hastalarda suur kaybi yoksa, mevcut imkanlar ile hizla bir hastaneye basvuru yapilmasi gerekir. Suur kaybi olan hastalarda acil ambulans çagrilmalidir. Kanama sonrasi suur kaybi varsa hastanin kalp atimlari, nabizdan kontrol edilmeli, solunumunu sürdürüp sürdürmedigi kontrol edilmelidir. Solunumu olmayan ve kalp atimlari alinmayan hastalarda hizla solunum destegi ve kalp masaji baslatilarak bir hastaneye götürülmek üzere ambulans çagrilmalidir.”

Beyin kanamasini önlemenin yollari

Beyin kanamasi riskine önlem alarak olusabilecek saglik sorunlarinin önüne geçmenin mümkün oldugunu söyleyen Doç. Dr. Bozkurt, dikkat edilmesi gerekenleri ise su sekilde siraladi:

“Günde 2,5- 3 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Alkollü ve asitli içeceklerden uzak durun. Düzenli spor ve egzersiz yapin. Kilolarinizdan kurtulmaya çalisin. Stres azaltici etkinliklerde bulunun. Sigaradan uzak durun. Tansiyon ve kalp hastasiysaniz ilaçlarinizi düzenli olarak kullanin. Yazlari günes isinlarinin dik geldigi ögle saatlerinde disari çikmayin. Gerektiginde semsiye veya sapka kullanin.”

Ilk 24 saat kritik

Beyin kanamasinda ilk 24 saatin oldukça kritik oldugunu dile getiren Bozkurt, “Tedaviye baslandiktan sonraki ilk 24 saat içerisinde olumsuz belirtiler gösteren hastalarda ölüm oranlari çok daha yüksektir. 24 saat içerisinde düzelme belirtileri gösteren hastalarin iyilesme orani daha iyidir” dedi.



Tedavi yöntemleri

Uygulanabilecek tedavi yollarindan bahseden Doç. Dr. Bozkurt, “Beyin kanamalari beynin içinde veya disinda olmasina bakilmaksizin her zaman doktor kontrolünde olmasi gereken ve bazen acil müdahale gerektiren durumlardir. Beyin kanamasi sonrasi kafatasi içindeki basinç arttigi için tüm beyin tehlike altindadir. Beyin kanamasinda dogru tedavinin uygulanabilmesi için kanamanin yeri, beyin kanamasinin neden kaynaklandigi ve kanamanin büyüklügü belirlenmelidir. Zaman kaybetmeden uygulanacak tedavi, kanamanin neden olacagi olumsuz etkileri azaltarak hastanin iyilesme sansini ve tedaviden saglanan faydayi yükseltmektedir. Beyin kanamasi tedavisinin ilk asamasi kisinin takibinin saglanmasidir. Beyin kanamasindan sonraki saatlerde kan basinci yakindan izlenmelidir. Daha sonrasinda beyin kanamasina müdahale için ameliyat ile tedavi uygulanir. Beyin kanamasi tedavisinde cerrahi yöntemler kullanilabildigi gibi beyin ödemine ve epileptik nöbetlerin giderilmesine yönelik ilaçlar da uygulanabilmektedir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile