Medical Park Ordu Hastanesi Immünoloji ve Alerji Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Ali Kutlu, lyme hastaligi hakkinda açiklamalarda bulundu.
Sinir felcine yol açabilir
Havalarin isinmasiyla insanlarin kirsal alanlarda daha fazla bulunmasiyla sinsi bir sekilde isiran kenelerin yol açtigi lyme hastaliginin görülme sikliginin arttigina dikkat çeken Prof. Dr. Ali Kutlu, “Lyme hastaligi keneler basta olmak üzere çesitli böceklerin isirdigi bölgede birkaç gün içerisinde olusturdugu kizariklikla kendini göstermektedir. Bu kizariklik fark edilmez veya ötelenirse kisilerde halsizlik, kas, eklem, bas agrilari, sinir felçleri, depresyon gibi çok sayida farkli yakinmaya yol açabilir, ilk andan itibaren tedavi edilmez ve kroniklesirse hastalara yillarca hayati zehir edebilir” diye konustu.
Tedavi olmayan vakalar kroniklesir
Prof. Dr. Ali Kutlu, mahiyeti ve topluma verdigi zararlar tam olarak anlasilamayan, bilimsel camiada önemi hakkinda yogun tartismalarin oldugu lyme hastaliginin hemen hemen her bransta hekimi ilgilendirdigini söyledi.
Kene isiriginin gitgide yayilan bir istila oldugunu, sinsi ve uzun süreçli gidisatiyla birçok farkli yakinmalara yol açtigini dile getiren Prof. Dr. Ali Kutlu, “Kene sokmasi sonrasi kendine has bir deri lezyonu olusan hastalarin erken asamada uygun tedaviyle tamamina yakini iyilesir. Tedavi almayan vakalarin yaklasik yüzde 20’si kroniklesir ve hastalik ilerledikçe kalici hasarlar birakir” seklinde konustu.
Baska hastaliklarla karisabilir
Lyme hastaliginin kolayca gözden kaçabildigini, hastaliga kuzey yarim kürenin sessiz pandemisi denildigini vurgulayan Prof. Dr. Ali Kutlu, ABD’de yillik 400 bin akut vaka tespit edilirken ülkemizde tespit edilen rakamin sadece 80-90 civari oldugunu söyledi.
Prof. Dr. Ali Kutlu, bu tehlikeli hastalikla ilgili su bilgileri paylasti:
“Lyme hastaligi keneler basta olmak üzere bazi sokan böceklerin de isirdigi bölgede birkaç gün içerisinde olusturdugu kizariklikla kendini gösteriyor. Bu hastalik büyük taklitçi olarak isimlendirilen, yüzlerce hastalikla karisabilen, halsizlik, kas, eklem, bas agrilari, sinir felçleri, depresyon gibi çok sayida farkli yakinmaya yol açan, hastalara yillarca hayati zehir eden, çok güvendigimiz kanda antikor varligini tespit eden klasik laboratuvar testlerinin tanida yetersiz kaldigi, kolayca gözden kaçirilabilen bir hastaliktir. Ülkemizde tani konan yeni vaka sayisi genelde bir elin parmagini geçmezken ABD’deki rakamlardan yola çikilarak yapilacak bir tahminle bazi hekimlere göre yaklasik 7 milyon kiside bu hastaligin görülmesi beklenmektedir. Hastalarin sikâyetleri farkli hastaliklarla olusan sikâyetlere çok benzedigi ve klasik tani yöntemleri veya antikorlara yönelik laboratuvar testleri ile tani koymak genelde mümkün olmadigi için hekimler bu hastalarin büyük bir bölümünü teshis edememektedir. Tani konulan hasta sayisi için buz daginin sadece ucunu görebilmekteyiz demek yanlis olmaz.”
Artan sicaklarla kenelerin yasam alanlari genisleyebilir
Prof. Dr. Ali Kutlu; küresel isinmayla birlikte kenelerin yasam alanlarinin genisledigini, insanlarin sportif veya sosyal amaçlarla kirsalda daha çok vakit geçirmesinin ve evlerde evcil hayvan bakmanin yayginlasmasinin lyme hastaliginin artmasina neden olabildiginin altini çizdi.
Tani için tetkik çok önemli
Tani koymada tecrübeli bir hekim tarafindan yapilacak karanlik saha mikroskopisi ve ileri immünolojik testlerin çok önemli oldugunu ifade eden Prof. Dr. Ali Kutlu, açiklamasini söyle tamamladi:
“Çalistigim Karadeniz Bölgesi adeta kenelerin ana vatani. Kenelerle iliskili hastalik deyince akla ilk önce Kirim Kongo Kanamali hastaligi geliyor ama keneler çok sayida farkli saglik problemlerine yol açabiliyor. Örnegin alerji uzmani olarak kenelerle iliskilendirilen garip bir kirmizi et alerjisi olan alfa-gal sendromuna bölgemizde çok sik rastlaniyor. Ancak ülkemiz alfa-gal sendromu açisindan dünyada bu sendromun en sik görüldügü yerlerden biri olarak bilinmiyor. Yeni veriler kenelerle olusan bu hastaliginda Karadeniz de çok yogun oldugu göstermektedir. Benzer sekilde lyme hastaliginin yayginligiyla iliskili de bölgemizde her hangi çalisma olmamasina ragmen çok sayida gizli vakanin varligi beklenmektedir. Özetle; kene veya böcek isirmasi sonrasi olusan sikâyetleri önemsemeli, kendiliginden düzelir düsüncesinde olmamaliyiz. Bu sikâyetler zamaninda dogru tani ile tedavi edilmezse hizli ilerleyen ve kroniklesen hastaliklara kolayca dönüsmekte ve sonrasinda tedavi süreci çok daha zorlasmaktadir. Bu sebeple kenelerin yol açtigi hastaliklarin ciddiyeti ve yayginligi konusunda dikkatli hareket edilmesi gerekmektedir.”
Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Kenelerle Bulasan Sessiz Pandemi 'Lyme Hastaligi' Ciddiye Alinmali'
Havalarin isinmasiyla insanlarin kirsal alanlarda yogunlasmasinin kene isirigiyla bulasan lyme hastaliginin görülme sikliginda artisa yol açabilecegi uyarisinda bulunan Immünoloji ve Alerji Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Ali Kutlu, “Kuzey yarim kürenin sessiz pandemisi olarak adlandirilan lyme hastaligi, genelde keneler olmak üzere bazi sokan böceklerle bulasabilir. Ilerledikçe insanlarda kalici hasarlar birakabilir” dedi.