Uzmanindan YKS Öncesi Beslenme Önerisi Açiklamasi Kahvalti Yapmazsaniz Algilama Süreniz Uzar

Uzmanindan YKS Öncesi Beslenme Önerisi Açiklamasi Kahvalti Yapmazsaniz Algilama Süreniz Uzar

Sinav döneminde beslenme, pek çok yönüyle basariya etki ediyor. Beynin hangi besin ögelerini alacagi konusunda oldukça seçici oldugunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçakli, gidalarinin türünün yani sira miktarinin ve kalitesinin de beynin gelisimini, zihinsel performansini etkileyecegini ifade ederek Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’na (YKS) girecek ögrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.

Daha güçlü bellek için güne kesinlikle kahvalti ile baslanmasi gerektigine vurgu yapan Doç. Dr. Haluk Saçakli, “Vücudumuzu bir makine olarak kabul edersek bunun devreye sokulmasi kahvalti ile olur. Kahvalti yapmayan ögrencilerin derslerde ve sinavlarda algilama süreleri uzar, konsantrasyon bozukluklari görülür” diye konustu.

Kahvaltinin kan sekerini düzenledigini ve beyin hücrelerini olumlu etkiledigini belirten Saçakli, “Zihinsel yorgunluk engellenir, uzun süreli çalisma kapasitesi artar” dedi.



“Peynir, vücut direncini artirir”

Kahvaltinin sabah saat 7 ile 9 arasinda yapilmasi gerektigini ifade eden Saçakli su ifadeleri kullandi:

“Süt ve süt ürünleri beyinsel ve bedensel olusumun güçlenmesini saglar. Peynir, vücut direncini artirir. Yumurta, iyi ve kaliteli proteinin basinda gelir. Tahilli ekmek, beyni besler, zihinsel yorgunlugu engeller. Yulaf, B1-B2 vitaminleri ile beynin verimli çalismasini saglar. Sebze ve meyveler uyurken düsmüs olan kan sekerini normale seviyeye getirir. Ananas, beyne giden kan yollarini temizler ve beynin kan dolasimini artirir.”

Tereyagi, zeytin, findik, ceviz ve bademin hafizayi olumlu etkiledigini söyleyen Saçakli, “Organik bal, dogal reçel, pekmez beyne hizli enerji verir” dedi.

Kusluk vakti saat 10:00 - 11:00 arasinda kepekli bisküvilerin ve kuru ya da yas meyvelerin yenilebilecegini belirten Istanbul Gelisim Üniversitesi’nden Doç. Dr. Haluk Saçakli, ögle yemeginde yenilmesi gerekenleri ise su sekilde siraladi:

“Ögle yemeginde makarna, balik, saf zeytinyagi konusmus salata ve ayran beynin tüm ihtiyacini karsilar. Gün içerisinde vücut ve beyin yorgunlugunun azaltilabilmesi için ikindi vakti küçük bir kahvalti menüsü tüketilebilir. Asiriya kaçmamak kaydiyla çikolata tüketilebilir. Çikolata zekâ gelisimini artirir. Bilissel fonksiyonlari gelistirir.”

“Enginar, beyin sagligi için çok önemli”

Aksam yemeginde mutlaka sebze tüketilmeli diyen Saçakli, “Enginar, beyin sagligi için çok önemlidir. Soya fasulyesi, bünyesinde beynin yapi taslarindan birini bulundurur. Siyah turp, beyin ünitelerinin fonksiyonu etkiler ve yönlendirir. Kurubaklagiller, nohut kan dolasimini uyararak beynin temiz kan ihtiyacini saglar. Rahat bir uyku bir için peynirli makarna ve yogurt unutulmamalidir” ifadelerini kullandi.

Günde en az 8 bardak su tüketilmesi gerektigini de söyleyen Saçakli, çay ve kahve tüketiminin ise 4 fincani geçmemesi uyarisinda bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile