Öğrencilerin ilk oturumda yer alan sözel bölümünde yer alan soruları kolaylıkla tamamladıklarını ifade eden Akademik Direktör Dr. Sanem Bülbül Hüner, ikinci oturumda yer alan sayısal bölümde ise hem sınav süresinin 20 dakika uzatılması, hem de her ay MEB tarafından düzenli yayınlanan örnek sorular ile öğrencilerin zaman yönetimi sorunu yaşamadığını belirtti.
“MEB 2023 vizyon belgesinde ortaokul eğitimine ilişkin vurgu yaptığı kavramsal öğrenmeyi ölçen sorulara Sosyal Bilgiler sorularında rastlamaktayız” diyen Hüner, sınava ilişkin değerlendirmesini şu ifadelerle sürsürdü:
“Son yıllarda üzerine sıkça konuştuğumuz ve gelecekte de konuşmaya devam edeceğimiz bağlantılar kurarak ilişkilendirme; olaylar, durumlar ve nesneler arasındaki ilişkileri keşfederek örüntülere ulaşma becerisi olarak tanımlanan, kodlama becerisini ölçen Türkçe soruları da bu yılın öne çıkanları arasındaydı.
Yorumlama, grafik ve görsel okuma, çıkarım yapma, karşılaştırma, muhakeme yapma, okuduğunu anlama bu yıl da LGS soruları ile ölçülen üst düzey düşünme becerileridir. Bu üst düzey becerileri erken yıllardan itibaren gelişmiş, nitelikli okuma alışkanlığı olan, bilgi birikimlerini günlük yaşam becerileri ile ilişkilendirerek öğrenen öğrencilerin sistemik çalışma ile başarılı olmaması için hiçbir neden yoktur.”
Ezgi Dursun: “Sorular, müfredat ve konu kazanımlarına uygundur”
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında başarılı olmak için, kavramsal bilginin büyük önem taşıdığını söyleyen Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Ezgi Dursun, bu alanla ilgili soruları şöyle değerlendirdi:
“Kavram bilgisinin odakta olduğu ve yorum gerektiren sorulara ağırlık verilmiştir. LGS soruları, okullardaki kavram öğretim tekniklerinin önemli rol oynadığının altını çiziyor. Verilen yargıları doğru kavramlarla eşleştirmeyi gerektiren sorular ön planda yer alıyor. Alıntı metinler ve sözler, önemli kararların yer aldığı maddelerden oluşan sorular, öğrencilerin yorumlama gücünü de ölçüyor. Kavramları iyi öğrenen ve soruları dikkatli okuyan öğrenciler, kavram yanılgılarına düşmeyeceklerdir. Sorular, müfredat ve konu kazanımlarına uygundur.”
Abdullah Albayrak: “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşında sorular bilgi içerikli”
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşına ait soruların ölçme değerlendirme kriterlerine uygun olarak hazırlandığı kaydeden Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Abdullah Albayrak, “Öğrencilerimiz sınavda bilgi ve yorum düzeyi yüksek sorularla karşılaştılar. Sınavda hemen her üniteden sorunun yer aldığı ve ders içi kazanımların kapsamlı bir şekilde sorulara dağıtıldığı görülmektedir. Soruların zorluk derecesinin, MEB tarafından yıl boyunca yayımlanmış sorulara göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Sorular bilgi içerikli olmakla birlikte düşünsel becerilere de dayalıdır. Sorularda verilen ayet, hadis ve örnek olaylar ile konular arasındaki ilişki ön plandadır. Bu şekilde öğrencilerin dersin amacına uygun çıkarımlar yapması hedeflenmiştir. Soruların uzunluk ve kısalıkları ise sıkılmadan okunabilecek şekilde ve anlaşılır tarzdadır. Bazı soruların zorluk derecesi yüksek olup, öğrencileri düşündürmeye ve çok dikkatli olmaya yönlendirmiştir. Sorular öğrencilerimize yıl boyunca yapmış olduğumuz denemelerin sorularına oldukça yakındır” yorumlarında bulundu.
“Türkçe sorularda okuma-anlama düzeyini ölçen sorular ağırlıklı”
LGS Türkçe sorularının her ay düzenli olarak yayımlanan örnek sorularla büyük benzerlik gösterdiğini belirten Türkçe Bölüm Başkanı Hurihan Yıldırım Kurtaran, Türkçe sorularına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Soruların genelinde; 8. sınıfa gelmiş bir öğrencinin temel dil becerilerini, özellikle okuma-anlama düzeyini ölçen sorulara ağırlık verilmiştir. Türkçe sorularının “öncüle bağlı” olarak cümle bilgisi, anlatım bozukluğu, fiilimsi, metin türlerinden deneme, yazım ve noktalama konularından geldiği görülmektedir.
Anlam düzeyinde gelen sorular beklediğimiz gibi farklı kurguda sorulardır. Örneğin mağara duvarlarına çizilen şekillerin şiir dizeleriyle eşleştirilmesinin istendiği kodlama sorusu dikkat çekmektedir. Sözel mantık üzerine birden fazla sorunun gelmesi de beklediğimiz bir durumdur. Grafik yorumlama ile ilgili gelen soru da yine öğrencilerin grafik okuma ve sözel mantık becerilerini birlikte ölçen bir sorudur. Kaligrafi sanatıyla ilgili soruda; verilen öncüllere göre öğrencilerin farklı yazı türlerini okuma becerisi ile dikkatleri ölçülmüştür.
Okuma alışkanlığı olan aynı zamanda doğru analiz ve sentez yapabilen öğrenciler başarıyı yakalayacaktır.”
“İngilizce branşında öğrencinin muhakeme gücünü ortaya çıkaran sorular ön planda”
İngilizce sorularının dağılım ve kazanımlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan kazanımlara ve müfredata uygun olduğu değerlendirmesinde bulunan İngilizce Bölüm Başkanı Tuba Mumcu, “Bu yılki sınav; öğrencilerin okuma-anlama, grafik okuma ve sözel mantık becerilerini ölçmektedir. İngilizce dil bilgisi kurallarına ilişkin bilgi düzeyi soruları yerine öğrencinin muhakeme gücünü ortaya çıkaran ve metin bütünlüğünü okuyarak anlam çıkarma ve yorum yapma becerilerini ölçen sorular sınavda yer almıştır. Üniteler arası sarmal soru yapısıyla tek soruda birçok kazanım ölçülmüştür. İngilizce testinde tüm soru kökleri İngilizce olarak ifade edilmiş ve bazı soru köklerinde yapı olarak olumsuz soru kökleri karşımıza çıkmıştır. Yayımlanan örnek sorularda olduğu gibi diyalogda üç boşluk tamamlama sorusu sınavda karşımıza çıkmıştır. Sınavda yer alan kelime bilgisini ölçen soruların doğru yanıtlanabilmesi için öğrencilerin kelimelerin yan ve eş anlamlarını da bilmeleri gerekmektedir. Üst düzey dikkat becerisi gerektiren tablo okuma sorularında ise verilen ifadelerin eşleştirilmesi gerekmektedir. Kitaplarındaki okuma parçalarını ve diyalogları dikkatli okuyan, çalışma kitabındaki etkinlikleri yapan, kelimelere çalışan öğrenciler başarılı olacaktır” dedi.
“Matematik soruları yorum gücünü ölçen niteliktedir”
“Sınavdaki Matematik soruları, anlatımı açık, uzun işlem gerektirmeyen, dikkatli okunduğu taktirde hızlı yorumlanabilen, günlük yaşamla ilişkilendirilmiş sorulardan oluşan, yorum gücünü ölçen bir niteliktedir” diyen Matematik Bölüm Başkanı Elvin Öven Güçbilmez, sorulara ilişkin değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
“Tüm yıl boyunca her ay düzenli olarak yayımlanan MEB örnek sorularıyla; 2019 LGS soruları, içerik ve tarz olarak tamamen benzerdir. Beklendiği gibi sınavın tamamı; öncelikle kazanım bilgisi, sonrasında üst düzey düşünme, doğru yorumlama ve dikkat becerisi gerektiren sorulardan oluşmaktadır. 5, 6, 7. sınıf Matematik konu ve kazanımlarını içermeyen, 8. sınıf müfredatına sadık kalınan bir içeriktedir. Sınavda tüm sorular okuduğunu anlamaya, yorum yapmaya, bilgiyi kullanarak çözüm üretmeye dayalıdır. Bu yönüyle seçici ve ayırt edici bir sınav olmuştur.”
Fen bilimleri sınav sorularının MEB’in sınırladığı müfredat kazanımlarına uygun olup beklenildiği gibi bilgi hakimiyeti ve muhakeme becerisini ölçen sorulardan oluştuğunu dile getiren Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Rezan Bozkurt, Fen bilimlerine ilişkin soruları şu ifadelerle yorumladı:
“Görsel olarak zengin soruların; deneysel düzeneklerin ve günlük yaşam örneklerinin kullanıldığı, yorum yapabilme becerisinin ölçüldüğü tablo, görsel ve grafikler içerdiğini görmekteyiz.
Konu dağılımının dengeli olduğu ve sınavda çelişkili soruların olmadığı gözlenmiştir. Sınavın zorluk düzeyini değerlendirdiğimizde; Biyoloji ile ilgili soruların, bilgi hakimiyeti ve yorum becerisini ölçen sorulardan oluştuğunu görmekteyiz. Fizik ile ilgili soruların, deneysel düzeneklerin sorgulandığı, görsellerle ilişkili ve sayısal düşünme becerisini ölçtüğünü görmekteyiz. Çubuk ve iplerle oluşturulan düzeneğin bulunduğu Basit Makine sorusunun zorluk düzeyinin yüksek, seçici ve eleyici olduğunu söyleyebiliriz. Elektrik Yükleri ve Elektriklenme konusundan gelen sorunun çeldiricisinin yüksek olduğunu görüyoruz. Soruda öğrenciden verilen bilgileri değerlendirmesi ve doğru yorum yapma becerisini kullanarak çözüme ulaşması isteniyor. Doğru yorum yapamayan öğrencilerin ise çeldirici seçeneğe düşme ihtimali yüksek olacaktır. Kimya ile ilgili soruların ise temel bilgileri içeren, anlaşılması güç ifadelerin görülmediği sorulardan oluştuğunu görmekteyiz.
Sorular, deneysel verileri değerlendirebilen, grafik ve bilgiyi yorumlama gücü yüksek olan öğrenciler için anlaşılır düzeydedir. Fen dersi kazanımlarına uygun olarak sistemli çalışmak ve sayısal düşünme becerisi sınav başarısında önemli rol oynuyor.”
Sınav sonuçları ve tercih dönemi iyi değerlendirilmeli
Eğitimcilerin ve ailelerin sınav sonrası öğrenci psikolojisine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Rehberlik Koordinatörü Sibel İzgiman ise “Bazı öğrenciler sınav sonrası sınavla ilgili konuşmak istemeyebilir, sınav sonrası olumsuz duygular yaşayabilir, bu çok normaldir. Bazı öğrencilerin, sınav bitince ve dolayısıyla sınav kaygısı ortadan kalkınca şimdiye kadar bastırdığı, paylaşmadığı duyguları ortaya çıkabiliyor. Bu durum uzun sürmeyecektir. Ailelerin; sınavın çocuktan değerli olmadığını ve çocuklarını koşulsuz sevdiğini göstermesinin tam zamanıdır. Güzel bir dinlenme döneminden sonra sınav sonuçlarının ve tercih döneminin iyi değerlendirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
LGS sonuçlarının 24 Haziran’da açıklanması ve tercih döneminin de 1-12 Temmuz tarihleri arasında olması bekleniyor.
Uzmanlar 2019 LGS Sorularını Değerlendirdi
Milyonlarca öğrenci Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için ter döktü. LGS sınavı saat 9.30 ve 11.30’da olmak üzere 2 oturum üzerinden gerçekleştirildi. LGS sınavının ardından Doğa Koleji Bölüm Başkanları, sınava ilişkin değerlendirmelerde bulundu.