Soğuk algınlığının basit burun iltihabı olduğunu, gribin ise daha ağır geçtiğini belirten Kaya, gribin özellikle şiddetli baş ve vücut ağrıları, ateş düşürücülere zaman zaman cevap dahi vermeyen 39 derece civarı ateş, kusma, öksürük, ileri derecede halsizlik, iştahsızlık ile kendini gösterdiğini ve bir hafta sürdüğünü söyledi.
Kaya, bu nedenle soğuk algınlığı deyip geçiştirmemesi gerektiğini ve hemen doktora gidip önlem alınması gerektiğini vurguladı.
"KIŞ AYI TADINDA KALMALI"
Kaya, soğuk kış aylarında sıcacık yorganların altına sokulmak ve mis kokulu, insanın içini ısıtan çaylar içmek ya da uzun akşamlarda aile fertleriyle sohbet etmek gerektiğini söyledi.
Kaya, “Kış, sevdiklerinizle bir tabak sıcak yemek etrafında toplanmak anlamına geliyor. Bu yüzden kış, havanın buz gibi soğukluğuna inat, insanın içine sıcak mı sıcak bir duygu bırakıyor. Keşke kış sadece bu güzellikleriyle kalsa. Ağır kış soğuğunun kendini iyice hissettirdiği şu günlerde soğuk algınlığına bağlı şikayetlerde de büyük artış olmakta. Çünkü bu aylar bebek, çocuk ve yetişkinlerin en çok hastalandığı dönemdir. Hasta sosyal hayatın içinde var olduğu müddetçe virüs başkalarına da bulaştırır. En basitinden bir kişinin hastalanması tüm aile bireylerinin de rahatsızlanması anlamına gelebilir” dedi.
Literatürde soğuk algınlığına yol açan yüzlerce virüs olduğunu söyleyen Kaya, “Özellikle rhinovirüsler soğuk algınlığı vakalarının yaklaşık yarısından sorumludur ve çocuklar yılda 6 ile 8 defa soğuk algınlığı geçirebilirler. Soğuk algınlığı her ne kadar tüm yıl boyunca görülebilse de en sık olduğu dönem sonbahar döneminde Eylül ile Kasım, ilkbahar döneminde Mart ile Mayıs arasıdır” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLARDA SOĞUK ALGINLIĞI
Çocuklarda soğuk algınlığı belirtilerini sıralayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cemil Kaya, “Burun akıntısı, ateş, hapşırma, öksürük, iştahsızlık, sinirlilik, uyuma güçlüğü bu belirtiler arasında yer alır. Çocuklar en çok kalabalık ortamlarda bu hastalığa yakalanır. Vücut direnci düşük olanlar, beslenme bozukluğu, kronik rahatsızlıklar, alerjik rahatsızlıkları olanlar, soğuk havada uzun süre kalanlar, çok kuru ortamlarda yaşayanlar, sigara içilen ortamda bulunanlar en çok bu hastalığa yakalanır” dedi.
Soğuk algınlığı ile nezle arasındaki farka da dikkat çeken Kaya, "Soğuk algınlığı, basit burun iltihabıdır. Grip ise daha ağır, özellikle şiddetli baş ve vücut ağrıları, ateş düşürücülere zaman zaman cevap dahi vermeyen 39 derece civarı ateş, kusma, öksürük, ileri derecede halsizlik , iştahsızlık ile kendini gösterir ve tedavi altına alınsa bile en az bir hafta kadar süren bir tablo şeklindedir. Soğuk algınlığına has bir tedavi yoktur. Genel olarak hastanın konforunu sağlayacak tedaviler planlanmalıdır. Burun açıcı damla ve spreyler, çocuğun yaşına göre uygun tuzlu su içeren spreyler kullanılabilir. 3 ya da 5 gün süre ile burun açıcı burun spreyleri kullanılabilir, uzun süreli kullanım sakıncalıdır. Ağrı kesici, ateş düşürücü, iltihap giderici etkileri nedeni ile içinde parasetamol olan şuruplardan yanıt alınmaz ise ibuprufen içeren ilaçlar tercih edilebilir. Antibiyotikler, uzman doktor tavsiyesi dışında kesinlikle verilmemelidir. Bilinçsizce antibiyotik kullanımının faydası olmadığı gibi bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyecektir. Balgam söktürücülerinin, öksürük ve alerji şuruplarının, ekinezya içeren preparatların, soğuk algınlığı ilaçları olarak bilinen kombine ilaçların ve gereksiz kullanılan vitaminlerin faydası olmadığı gösterilmiştir. Özellikle öksürük şuruplarının hekim tavsiyesi olmadan kontrolsüz kullanımlarında çok ciddi sorunlara yol açabildiği görülmüştür. Klasik olarak soğuk algınlığında sıvı alımının arttırılması önerilmektedir, fakat belirgin sıvı kaybı olmayan çocuklarda sıvı alımının arttırılmasının soğuk algınlığı üzerine olumlu etkisi saptanmamıştır. Burun kenarlarına vazelin sürmeniz burnunun tahriş olmasını önlemeye yardımcı olur. Bebeğinizin odasında bir nemlendirme makinesi ya da soğuk buhar makinesi kullanabilirsiniz. Bir diğer yol da bebeğinizi alıp banyoya götürerek sıcak suyu açıp kapıyı kapatır ve içeride 15 dakika beklerseniz. Bu da nemlendirme işlevi görür. Bebeğinize yaptıracağınız sıcak bir duş da aynı işi görür. Bebeğinizin nemlendirme cihazının içine ya da banyo suyuna damlatacağınız birkaç damla mentol, okaliptüs ya da çam yağı onun rahatlamasına yardımcı olur” diyerek anne ve babaların neler yapmaları gerektiğini vurguladı.
Uzmanlar Çocuk Hastalıkları Konusunda Aileleri Uyardı
Şanlıurfa’da son yılların en yoğun kar yağışının görülmesinin ardından uzmanlar aileleri soğuk algınlığı ve grip konusunda uyardı. Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cemil Kaya çocuklarda soğuk algınlığına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.