Uzmanlar Propolis Ve Vitaminlerin Bagisikliga Katkilarini Degerlendirdi

Uzmanlar Propolis Ve Vitaminlerin Bagisikliga Katkilarini Degerlendirdi

Dr. Ender Saraç ve Gida Yüksek Mühendisi Dr. Asli Elif Tanugur Samanci, propolis ve vitaminlerin bagisikliga sagladigi katkilara iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Dr. Ender Saraç, Covid-19’un ciddi bir enfeksiyon oldugunu, bu enfeksiyona yakalanmamak, yakalanildigi takdirde ise kolaylikla atlatabilmek için bagisiklik sisteminin güçlü olmasi gerektigini ifade ederek, "Güçlü bir bagisiklik sistemi için de her gün en az 2 litre su içilmeli, düzenli spor yapilmali, paketli gidalardan uzak durulmali ve düzenli olarak antioksidan gidalar tüketilmelidir. Bunlarin basinda ise Anadolu propolisi, D3 ve K2 vitamini gelmektedir. D vitamini; kalp ve damar hastaliklari, solunum ve bagisiklik sistemi problemleri üzerinde oldukça etkilidir. Bu nedenle, düzenli olarak 600-1000 IU D Vitamini takviyesi kullanilmalidir. Yapilan çalismalar; düsük D vitamini seviyelerinin, enfeksiyon riskini arttirdigini göstermektedir. Bilimsel yayinlarda, D vitamini ile birlikte mutlaka K vitamininin de kullanilmasi önerilmektedir" dedi.

K vitaminin faydalarini anlatan Saraç, "Kan damarlari veya akcigerler gibi yumusak dokularda kalsiyum birikimi, elastik lif bozulmasi ve iltihabi önlemeye yardimci olur. Benim önerim yüzde 30 oraninda saf Anadolu propolisi, D3 ve K2 vitaminlerini içeren damla formülasyonlarindan çocuklarin en az 10 damla, yetiskinlerin ise en az 20 damla tüketmesidir" ifadelerine yer verdi.

"102 katilimci olan grupta sadece 2 katilimcida Covid-19 PCR pozitifligi tespit edilmistir"

Gida Yüksek Mühendisi Dr. Asli Elif Tanugur Samanci ise, "Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesi saglik çalisanlari üzerinde Anadolu propolisinin Covid-19’a karsi etkisi arastirilmistir. 209 saglik çalisaninin katildigi çalismada, deney grubunda yer alan, 102 kisi 1 ay boyunca yüzde 30 damla içeren Anadolu propolisini günde 40 damla olarak almistir. Kontrol grubundaki 102 kisi ise herhangi bir tedavi almadan takip edilmistir. Planlanan takip süresinde semptomatik vakalara göre, 1. ayin sonunda tüm gruplarin PCR analiz sonuçlari degerlendirilmistir. Takip süresi sonunda; yüzde 30 damla içeren Anadolu propolisi alan 102 katilimci olan grupta sadece 2 katilimcida Covid-19 PCR pozitifligi tespit edilmistir. Diger yandan ise; kontrol grubundaki 102 katilimcinin 14’ünde Covid-19 PCR test pozitif tanisi görülmüstür. Covid-19’a karsi ve kontrol grubuna kiyasla yüzde 30 Anadolu propolisini günde 40 damla alan grupta yaklasik olarak yüzde 98 oraninda istatistiksel anlamli oranda koruyuculuk tespit edilmistir" açiklamasina yer verdi.

Dr. Tanugur, "Covid-19 enfeksiyonuna karsi, ’Sözlesmeli Aricilik’ modeli ile kontrollü kosullarda üretilen ve uzman gida mühendisleri tarafindan laboratuvarda analizleri gerçeklestirilen saf Anadolu propolisi ile birlikte D3 ve K2 vitaminlerini hem kendi beslenmenizden hem de çocuklarinizin beslenmesinden eksik etmeyin" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile