Uzmanlar Sahte Altina Karsi Uyardi

Uzmanlar Sahte Altina Karsi Uyardi

Altin fiyatlari son 7 yilin en yüksek seviyelerine yükselirken, uzmanlar sahte altin magduriyetlerinin yasanmamasi için ziynet esyasi alirken internet alisverisi, altin esnemesi ve altin sesinin kontrollerine dikkat çekiyor.

Altin fiyatlarinin son yillarin rekorunu kirmaya devam ettigi su günlerde sahte altina karsi uzmanlar uyariyor. Altin almak isteyen vatandaslarin internet üzerinden ‘ucuz altin aldim’ diye siparis vermemesi gerektiginin altini çizen kuyumcular, ziynet esyalarinda ayar, ses kontrolünün yapilmasina vurgu yapti.

“Gram veya ayar yönüne bakildigi zaman magduriyetler yasaniyor”

Son zamanlarda artan altin fiyatlarinin yani sira demo ürünlere dikkat çeken Konya Sarraflar ve Kuyumcular Dernegi Baskani Yusuf Yasar, “Her seyin sahtesi oldugu gibi altinin da sahtesi var. Insanlar artik sahte et, bal gibi ürünler üretir oldu. Altinin da fiyati çok yükseldigi için yüksek kar amaçlaniyor. Sahte altin veya ayari düsük ürünler yapiliyor. Bunlardan korunmak için ne yapabiliriz? Ilk olarak altinin kesinlikle kuyumculardan alinmasini öneriyoruz. Internet ortamini önermiyorum, güvenilir siteler var onlari tenzih ediyorum ama birçogu güvenilir olmuyor. Gram veya ayar yönüne bakildigi zaman magduriyetler yasaniyor. Bazen internet ortamindan biz de arastirma yapiyoruz. Fiyata baktigimizda gümüs olarak degerlendiriyorum. Bazen grami yazilmiyor, bazen ise ayari yazilmiyor. Sadece altin su fiyat olarak gösteriliyor. Müsterilerimizin dikkatli olmasini öneriyorum. Demo altinlar var. Iki altindan örnek verecek olursak; sahte altini nasil ayiracak demo olan altindan? Gerçek altin üzerinde 916 yazar, bu da 22 ayar bilezige tekabül eder. Ikinci olarak sesinden anlasilabilir, bu noktada da olumsuz olursa bunun analizini yapariz. Altinin sesi tok olur. Tok ses üzerinden de gerçek veya sahte altini ayirma sansiniz olur” dedi.



“Bin liralik, 5 bin liralik altin almak isteyenler bu yönteme basvuruyorlar”

Vatandaslar arasinda kesme altin olarak bilinen altinin alinmamasi gerektiginin altini çizen Yusuf Yasar, “Ham madde olarak bilinen tablet altin var. Biz bu üründen bilezik yaptiriyoruz. Esnaf arasinda çekili olarak bilinir, vatandaslar arasinda da kesme altin olarak bilinir. Gram altin alamayan müsteriler bazen bunlardan çesitli ölçülerde kestirip almaya çalisiyor. Bin liralik, 5 bin liralik altin almak isteyenler bu yönteme basvuruyor. Bu altin ise terzi makasi kullanilarak kesiliyor. Ama bunun ne grami, ne özelligi yazar. Sari teneke gibi bir sey. Konya’da genellikle bunlar satilmiyor ama satilan yer olsa bile biz vatandaslarin bunu almamasini öneriyoruz” ifadelerini kullandi.

Yasar, “Çeyrek, gram, tam ve külçe gibi tüm ziynet ürünleri basma yetkisi darphanede ve orada yapiliyor. Darphaneye isçilik vermek istemeyen bazi kisiler merdiven alti yapiyor. Esnafimizin kesinlikle ikinci baski ürün satmamalarini, vatandaslarimizin kesinlikle güvendikleri kuyumculari tercih etmelerini öneriyorum” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile